Leave a comment

Vegaani majoneesi – Vegan Mayo

Rock on aquafaba! Olette varmaan kuulleet aquafabasta… No jos ette, niin voitte lukea siitä enemmän täältä. Lyhyesti sanottuna se on papunestettä, jota saa siis purkkipavuista kun ne siivilöi. Voit myös keittää itse papuja, jolloin saat nesteen siitä. Aquafaba on kyllä ihmeaine, sitä voi nimittäin käyttää vähän kaikkeen.

Rock on aquafaba! You might have heard about aquafaba… Well, if you haven’t, you can read more about it here. Shortly said it’s liquid from legumes, which you’ll get when you pour the liquid out from a can of beans. You can also cook the beans yourself and get the liquid from that. Aquafaba is really a miracle ingredient, which you can use in lots of things.

Perusmajoneesin ohjetta voi maustaa eri tavoin, jolloin siitä tulee esim. aiolia (valkosipulimajoneesia) tai chilimajoneesia. Tämä majoneesi on todella hyvää, lähes kaikki sitä maistaneet sekasyöjätkin ovat kehuneet sitä paremman makuiseksi kuin majoneesia, johon on käytetty munia. Eikä sitä ole vaikea tehdä ja se valmistuukin käden käänteessä. Tarvitset vain blenderin tai sauvasekoittimen (jota itse käytin), raaka-aineet ja n. 10 minuuttia aikaasi. Tsekkaa resepti ja kokeile!

You can season the basic mayo recipe in different ways, then you will get e.g. aioli (garlic mayo) or chili mayo. This mayo is really good, almost all (non-vegan) people who have tasted it have said that it’s much better than a mayo with eggs. And it’s not hard to make and it doesn’t take long to make. All you need is a blender or an immersion blender (which I used), ingredients and approximately 10 minutes of your time. Check out the recipe and try it out!

VEGAANI MAJONEESI (n. 4 dl valmista aiolia)

6 rkl aquafabaa

2 tl omenaviinietikkaa (voit käyttää muutakin etikkaa tai sitruunamehua)

1 tl Dijon-sinappia

n. 2 1/2 dl rapsi- tai rypsiöljyä (tai muuta neutraalinmakuista öljyä)

1/2 tl suolaa tai maun mukaan

mustapippuria, halutessasi

Laita aquafaba, etikka (tai sitruunamehu) ja sinappi kapeaan korkealaitaiseen kulhoon. Sekoita sauvasekoittimella pieni hetki, kunnes ainekset ovat yhdistyneet. Sekoita koko ajan sauvasekoittimella ja ala lisätä rapsiöljyä HITAASTI ohuena norona seokseen. Nostele sauvasekoitinta ylös-alas samalla kun kaadat sekaan öljyä. Hetken kuluttua seos alkaa paksuuntumaan. Jatka öljyn lisäämistä, kunnes olet tyytyväinen rakenteeseen (mitä enemmän öljyä lisäät, sen paksummaksi seos tulee). Itse käytin tuon 2,5 dl ja sekoittaminen kesti n. 5 minuuttia (sekoitusaika riippuu esim. sekoittimen tehosta).

Mausta suolalla ja halutessasi mustapippurilla. Voit myös halutessasi lisätä hieman etikkaa tai sitruunaa.

Voit säilyttää majoneesia jääkaapissa usean viikon ajan. Muista vain käyttää säilytykseen puhdasta lasipurkkia ja ota majoneesia purkista aina puhtaalla lusikalla.

VEGAANI AIOLI: Lisää majoneesiin 1-2 hienonnettua valkosipulinkynttä alussa. Valmista muutoin samalla tavalla.

CHILIMAJONEESI: Valmista perusmajoneesi. Lisää lopussa 1-2 tl Srirachaa tai muuta chilikastiketta.

——————————————————————————————————————-

VEGAN MAYO (approx. 400 ml)

6 tbs aquafaba

2 ts apple vinegar (you can also use other vinegar or lemon juice)

1 ts Dijon mustard

approx. 250 ml canola oil (or some other neutral plant based oil)

1/2 ts salt or to taste

black pepper, if wanted

Place aquafaba, vinegar (or lemon juice) and mustard into a narrow mixing bowl with high walls. Blend with an immersion blender, until ingredients are incorporated. Mix constantly and start pouring the oil SLOWLY as a very narrow string into mixture. Move the immersion blender up and down while adding the oil. After a while the mixture will become thicker. Continue adding oil until you are satisfied with the texture (the more oil you add, the thicker it will become).  I used 250 ml of oil and it took about 5 minutes to mix it (time depends on the efficiency of the blender).

Season with salt and black pepper, if you want. You can also add some vinegar or lemon.

You can store the mayo in the fridge for several weeks. Just remember to use a clean glass jar to store it and always use a clean spoon to take out the mayo.

VEGAN AIOLI: Add 1-2 chopped garlic cloves in the beginning. Prepare otherwise the same way.

CHILI MAYO: Prepare the basic mayo. In the end add 1-2 ts of Sriracha or other chili sauce.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: