Leave a comment

Vegaanit marengit – Vegan Meringue

Oo äm gee, kaksi kuukautta mennyt viime postauksesta! Huh huh, kylläpä aika rientää… Mutta ei huolta, en ole unohtanut teitä, rakkaat seuraajani, sillä noiden kahden kuukauden aikana olen ehtinyt kokkaamaan monen monta kertaa, testannut uusia reseptejä ja löytänyt myös uuden ystävän, nimittäin aquafaban🙂

OMG, two months since my last post! Time really flies… No worries, I haven’t forgotten you, my dear followers, as during those two months I’ve cooked numerous times, tested new recipes and also found a new friend, namely aquafaba🙂

Aquafabaksi kutsutaan tölkkipapujen lientä, jota voi käyttää (lähes aina) samaan tapaan kuin kananmunan valkuaista. Mikä ihana tuttavuus, nimittäin se on mahdollistanut minun nauttia jälleen mm. marengeista (erityisesti pavlovasta), ilman kananmunia. Uskomaton aine! Äläkä kysy, kuka ihme on ensimmäiseksi keksinyt käyttää tölkkipapujen lientä tähän tarkoitukseen😉 Joka tapauksessa, hatunnoston arvoinen suoritus!

The liquid from canned beans is called aquafaba, which you can use (almost) the same way as egg whites. What a wonderful acquaintance, it has enabled me to enjoy once again e.g. meringue (especially pavlova), without eggs. Unbelievable ingredient! And please don’t ask me, who was the first one to think of using the liquid from canned beans for this matter😉 In any case, I take my hat off for that person!

Olen tähän mennessä käyttänyt aquafaban teossa vain tölkkikikherneiden lientä, mutta käsittääkseni myös muiden papujen liemet käyvät (esim. valkoiset pavut). En ole testannut vielä esim. kidney-papujen lientä, ainakin väritys on silloin erilainen…

So far I’ve only used the liquid from canned chickpeas, but I understand that also the liquid from other beans (e.g. white beans) will do fine. I haven’t yet tested the liquid from e.g. kidney beans, at least then the colour will be completely different…

Joka tapauksessa, vegaanin marengin tekeminen on tosi yksinkertaista, joten kokeilkaa sen tekoa ja säästäkää kananmunia. Kokeile, kun seuraavan kerran teet jotain tölkkipavuista. Vaikka et tarvitsekaan marenkeja juuri tuolloin, älä heitä nestettä hukkaan. Tee marenkeja ja säilytä niitä ilmatiiviissä rasiassa.

Anyway, making vegan meringue from aquafaba is so simple, I really encourage you to try it out and save the eggs. Try it the next time you are making something from canned beans. Even if you don’t “need” the meringue at that moment, don’t waste the liquid from the beans. Just make the meringue and store it in an airtight container.

VEGAANIT MARENGIT (n. 20 kpl)

1 1/2 dl aquafabaa eli tölkkipapujen lientä (esim. kikherneiden)

2 dl hienoa sokeria

1 tl sitruunamehua

1/2 maustemittaa vaniljajauhetta

Kaada tölkkipapujen liemi kulhoon ja vaahdota hetki käsivatkaimella kunnes se vaahtoaa. Lisää sokeri, sitruunamehu ja vaniljajauhe ja vatkaa suurimmalla teholla 5 – 10 minuuttia, kunnes seos muuttuu valkoiseksi ja alkaa kovettumaan. Marenki on valmista, kun vatkainta nostamalla seokseen jää huippu ja vaahto pysyy kulhossa, jos käännät sen ylösalaisin.

IMG_7124Pursota tai laita lusikalla leivinpaperilla vuoratulle pellille n. 5 cm:n suuruisia kiekkoja. Paista marenkeja uunissa +100 asteessa 1,5 tuntia. Sammuta uuni ja jätä marengit uuniin kunnes uuni on kokonaan jäähtynyt (1-2 tuntia). Säilytä marenkeja ilmatiiviissä rasiassa.

DSC_0989Voit tehdä marengeista esim. minipavlovia. Tällöin laita kasvipohjaista kermavaahtoa marenkien päälle ja koristele marjoilla ja hedelmillä. Täydellinen kesäjälkiruoka!

IMG_6642

VEGAN MERINGUE (approx. 20 pieces)

150 ml aquafaba, the liquid from canned beans (e.g. chickpeas)

200 ml fine sugar

1 ts lemon juice

1/2 pinch (1/2 ml) of vanilla powder

Pour liquid from canned beans into bowl and whip for a while with a hand-mixer until it foams. Add sugar, lemon juice and vanilla powder and whip with full power for 5 – 10 minutes, until mixture starts to harden and it turns into white colour. Meringue mixture is ready when lifting the hand-mixer you can see tips in the mixture. Also, if you turn bowl upside down, mixture will stay in bowl.

IMG_7124Use piping tube or spoon to make disks (approx. 5 cm of diameter) on a baking tray covered with parchment paper. Bake in +100 degrees (C) for 1,5 hours. Turn off oven and leave meringues in the oven until it is completely cooled down (1-2 hours). Store meringues in an airtight container.

DSC_0989You can make e.g. mini pavlovas from the meringues. Cover the meringues with some plant-based whipped cream and decorate with berries and fruits. A perfect summer dessert!

IMG_6617

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: