Leave a comment

Guacamole

Meillä syötiin tänään fajitaksia ja niihin kuuluu olennaisesti seuraava kastike – guacamole. Olen avokadojen suuri ystävä, joten ei ihme, että voisin syödä guacamolea vaikka joka päivä. Ja varsinkin tätä itsetehtyä versiota, on sen verran hyvää. Minun on pitänyt postata tämä resepti jo vaikka kuinka kauan ja jotkut ystäväni ovat jo kyselleet sen peräänkin, joten tässäpä tämä.

We ate fajitas today and one thing that you have to have with them is guacamole. I’m a big fan of avocados, so no wonder that I could eat guacamole every day. And especially this home-made version of it, it’s so tasty. I’ve been meaning to post this recipe for a loooooong time already and some of my friends have been asking for it, so here you go.

Muista, että avokadojen täytyy olla kypsiä, muuten guacamolesta ei tule hyvää. Kypsän avokadon tunnistat siitä, että sen kaula on hieman pehmeä, mutta se on muuten kiinteä. Jos ostamasi avokado on raaka, laita se muovi- tai paperipussiin banaanin, tomaatin tai omenan  kanssa ja jätä muutamaksi päiväksi huoneenlämpöön. Jos tarvitset kypsää avokadoa pikaisesti, kokeile seuraavaa kikkaa (en ole itse kokeillut, mutta kuulemma toimii):

  1. Kääri avokado sellaisenaan folioon.
  2. Laita folioon kääritty avokado uuniin ja paista sitä +90 – 100 asteessa 10 minuuttia.
  3. Poista kääre ja nauti.

Remember that the avocados need to be ripe, otherwise the guacamole will not taste good. A ripe avocado has a bit soft neck, otherwise it’s firm. If you have a raw avocado in your hands and you need to ripen it, put it into a plastic or paper bag with a banana, tomato or an apple for a couple of days in room temperature. If you need a ripe avocado quickly, try the following trick (I haven’t tried it, but apparently it works):

  1. Wrap the avocado as such into tinfoil (aluminium foil).
  2. Put it into an oven and cook in +90 – 100 degrees (C) for 10 minutes.
  3. Remove wrapping and enjoy.

DSC_0570GUACAMOLE (n. 5 dl valmista guacamolea)

3 kypsää avokadoa

1 pieni (n. 70 g) sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 (n. 100 g) tomaatti

1/4 – 1/2 punaista chilipalkoa, tai oman maun mukaan

1/2 sitruunan mehu

1/2 tl suolaa, oman maun mukaan

mustapippuria

1/2 – 1 dl soijajogurttia

1 – 2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria, oman maun mukaan

(chili- tai cayennepippurijauhetta)

Halkaise avokadot, poista kivet ja kaiverra hedelmäliha kulhoon. Soseuta avokadot sauvasekoittimella tai haarukalla. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi. Poista chilistä siemenet ja hienonna. Lisää hienonnettu sipuli, chili ja tomaattikuutiot avokadoihin ja sekoita. Lisää sitruunan mehu ja soijajogurtti ja sekoita.

Mausta guacamole suolalla, mustapippurilla ja hienonnetulla korianterilla. Lisää tarvitessa chili- tai cayennepippurijauhetta.

DSC_0567GUACAMOLE (yields approx. 500 ml)

3 ripe avocados

1 small (approx. 70 g) onion

1 garlic clove

1 (approx. 100 g) tomato

1/4 – 1/2 red chili, or to taste

juice of 1/2 lemon

1/2 ts salt, or to taste

black pepper

50 – 100 ml soy yoghurt

1 – 2 tbs chopped fresh coriander, to taste

(chili or cayenne pepper powder)

Halve avocados, remove seed and take out flesh and put into bowl. Mash with immersion blender or fork. Peel and chop onion and garlic clove. Cut tomato into small cubes. Remove seeds from chili and chop. Add chopped onions, chili and tomato cubes into bowl and mix. Add lemon juice and soy yoghurt and mix.

Season with salt, black pepper and chopped coriander. Add some chili or cayenne pepper powder, if needed.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: