Leave a comment

Taatelikakku – Date Bundt Cake

Vaikka jouluun alkaisi valmistautua jo kuinka ajoissa, jotenkin aina tuntuu, että aika loppuu kesken. Muutamiin viikkoihin kun haluaisi aina sisällyttää kaikenlaisia jouluun liittyviä juttuja. Kuten joulukeksien, pipareiden ja kakkujen leipomista, joulukorttien askartelua, joululahjojen hankintaa jne. Kodin koristelua tietenkään unohtamatta. Meillä kuusi seisoo olohuoneessa nyt kolmatta päivää, lanttu- ja porkkanalaatikot ovat pakkasessa ja koristeetkin ovat löytäneet paikkansa huushollissa, joten kyllä tässä on jotain saatu aikaa. Joululahjoja pitäisi hankkia ja lähettää Suomeen ensi viikon aikana, samoin kortit pitäisi askarrella ja saada postiin mahdollisimman pian. Muutamat pikkujoulut on jo juhlittu, muutama on vielä tulossa. Välillä olisi myös mukavaa istua alas ja ihastella omien pikkukätösten aikaansaamisia ja juoda vaikka muki tai toinenkin glögiä tai Glühweinia. Joulunodotus on ihanaa aikaa, mutta kiireistä🙂

Even though you start preparing for Xmas already long before, it always somehow feels that you are running out of time. You always want to include lots and lots of Xmassy things into a few weeks before Xmas. For example baking Xmas cookies, gingerbread cookies and cakes, making Xmas cards, getting presents etc. Not forgetting all the decorations at home. Our Xmas tree is standing in our living room since Friday, I have made swede and carrot casseroles already (in the freezer now) and I’ve now finished decorating the house (at least I think so…), so I’ve done something. I still need to get and send presents to Finland next week, do Xmas cards and send them too as soon as possible. We’ve had a couple of pre-Xmas parties, still a few to come. Sometimes it would be also nice to sit down, admire what you’ve accomplished and maybe have a mug of mulled wine or Glühwein. Xmas time is wonderful, but busy🙂

Taatelikakku on erittäin perinteinen suomalainen leivonnainen ja ainakin minä liitän sen erityisesti jouluun. Kaipa mummoni leipoivat sitä aina jouluksi. Taatelihan tuo kakkuun aivan ihanan makean ja karamellimaisen maun. Tässä reseptissä käytetty ruskea ruokosokeri korostaa karamellimaisuutta vielä omalta osaltaan. Ja kuten lähes kaikki kahvikakut, tämäkin kakku vain paranee vanhetessaan (tietysti tiettyyn pisteeseen saakka…😉 ), joten jos maltat, jätä se rauhaan muutamaksi päiväksi leivonnan jälkeen ja sitten iske kimppuun.

A date cake is a very traditional Finnish pastry and at least I associate it especially to Xmas. I guess my grandmas always made it for Xmas. The dates will bring a wonderful sweet and caramel-like taste to the cake. And the brown sugar used in this recipe will emphasize the caramel taste. And as almost all bundt cakes, this cake only gets better and more delicious (of course to a certain point…😉 ) as it gets older, so if you can keep your hands off it, leave it alone for a couple of days after baking it and then enjoy.

DSC_0046TAATELIKAKKU

300 g kuivattuja taateleita (kivettömiä)

2 1/2 dl vettä

225 g maidotonta margariinia

2 dl ruskeaa ruokosokeria

1 dl soijajogurttia

1/2 – 1 maustemitta vaniljajauhetta, oman maun mukaan

3 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

2 tl ruokasoodaa

1 tl leivinjauhetta

Keitä taateleita vedessä n. 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet ja hajonneet hieman. Soseuta taatelit (voit jättää pieniä sattumia) ja anna jäähtyä.

Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää soijajogurtti ja vatkaa. Sekoita joukkoon jäähtyneet taatelit.

Sekoita keskenään kuivat aineet (jauhot, vanilja, sooda ja leivinjauhe) ja lisää taikinaan. Sekoita hyvin.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan (n. 1,5 litran vuoka). Paista kakkua +175 asteessa n. 50-60 minuuttia, kunnes kakkuun työnnetty puutikku tulee ulos puhtaana. Poista kakku uunista ja anna levätä vuoassa n. 10 minuuttia ennen vuoan poistamista. Koristele halutessasi tomusokerilla ennen tarjoilua.

DSC_0052DATE BUNDT CAKE

300 g dried dates (without stones)

250 ml water

225 g non-dairy margarine

200 ml brown sugar

100 ml soy yoghurt

1/2 – 1 pinch (1/2 – 1 ml) vanilla powder, to taste

300 ml wheat flour

100 ml potato starch

2 ts baking soda

1 ts baking powder

Boil dates in water for approx. 10 minutes, until they have soften. Mash them with an immersion blender (you can leave some small chunks) and let cool down.

Whisk margarine and sugar. Add soy yoghurt and whisk until smooth. Add smashed dates and stir.

Mix in separate bowl together dry ingredients (flours, vanilla, baking soda and baking powder) and add into batter. Mix just until combined, do not over mix.

Pour batter into greased and floured (with bread crumbs) bundt cake pan (approx. 1,5 liters capacity). Bake in +175 degrees (C) for 50-60 minutes, until a wooden stick tester inserted in cake comes out clean. Remove from oven and let rest in cake pan for about 10 minutes before removing cake pan. If you like, decorate with some confectioner’s sugar before serving.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: