Leave a comment

Kurpitsa-tryffelipasta – Pasta with Pumpkin and Truffle

Tryffeli, rakkaani! Jos pystyisin (lue: jos olisi rahaa kuin roskaa), käyttäisin sitä kaikkialla… No, en ehkä nyt ihan kaikkialla, mutta ymmärrätte kyllä🙂 Mieheni hankki meille pari viikkoa sitten 25 g:n painoisen Alban valkotryffelin, jonka nautiskelimme itsetehdyn tuorepastan kanssa. Kyllä oli hyvää! Sen aterian jälkeen siitä tryffelistä ei ollut mitään jäljellä, joten tähän käytin tällaisia (kalkkitryffelilastuja). Ja todella maukasta tuli tästäkin ruoasta. Voit myös käyttää esim. “tryffelisalsaa”, jossa on tryffelin lisäksi käytetty mm. muitakin sieniä. Sitä voit lisätä kastikkeeseen hieman enemmän saadaksesi oikean vahvuuden. Kannattaa kokeilla, jos olette tryffelin ystäviä!

Truffle, my love! If I could (read: if I had lots and lots of money), I would use it everywhere… Well, maybe not everywhere, but you know what I mean🙂 A couple of weeks ago my Husband got us a 25 gram white truffle from Alba, which we enjoyed with some home-made fresh pasta. It was seriously delicious! After that meal there was nothing left of that truffle, so in this recipe I used this product (white spring truffle slices). And it was also really tasty. You can also use e.g. truffle salsa, which in addition to truffle has also among other things other mushrooms in it. That you can add a bit more into the sauce in order to get the right strength of flavours. Definitely worth a try, if you like truffles!

IMG_4547KURPITSA-TRYFFELIPASTA (4 hengelle)

700 g kurpitsaa (Hokkaido)

1 – 2 rkl oliiviöljyä

suolaa ja mustapippuria

2 (n. 60 g) salottisipulia

1 valkosipulinkynsi

2 rkl tryffeliöljyä

2 1/2 dl kasvislientä

3 1/2 dl soijakermaa

2 tl tryffelisalsaa

suolaa ja mustapippuria

400 g pastaa (penne tai fusilli), gluteenittomaan versioon käytä gluteenitonta pastaa

Kuumenna uuni +200 asteeseen. Pese ja puolita kurpitsa. Jos käytät jotain muuta kuin Hokkaido-kurpitsaa, kuori se. Poista siemenet ja leikkaa kurpitsa peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Laita kulhoon, lisää oliiviöljy, suolaa ja mustapippuria. Sekoita niin, että palat ovat öljyn peitossa. Paahda kurpitsanpaloja uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä. Siirrä sivuun.

Kuori salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Hienonna ne. Kuumenna paistinpannussa tryffeliöljy ja kuullota sipuleita öljyssä kunnes pehmeitä. Lisää kasvisliemi ja soijakerma. Anna kiehahtaa. Lisää tryffelivalmiste (mitä ikinä käytätkin) kastikkeeseen ja kuumenna. Mausta suolalla ja mustapippurilla, mutta älä liikaa.

Lisää paahdetut kurpitsanpalat ja sekoita. Lisää viimeiseksi keitetyt pastat kastikkeeseen ja kääntele varovasti (älä muussaa kurpitsanpaloja). Nauti!

IMG_4545 PASTA WITH PUMPKIN AND TRUFFLE (serves 4)

700 g pumpkin (Hokkaido)

1 – 2 tbs olive oil

salt and black pepper

2 (approx. 70 g) shallots

1 garlic clove

2 tbs truffle oil

250 ml vegetable broth

350 ml soy cream

2 ts truffle salsa

salt and black pepper

400 g pasta(penne or fusilli), for gluten-free version use gluten-free pasta

Heat up oven to +200 degrees (C). Wash and cut pumpkin into two halves. If you are using some other pumpkin than Hokkaido, peel it. Remove seeds with a spoon and cut pumpkin into thumb-sized pieces. Put into bowl, add olive oil, salt and black pepper. Mix so that pieces are all covered with oil. Roast pumpkin pieces in oven on oven tray covered with parchment paper for approx. 20 – 25 minutes or until soft. Put aside.

Peel and chop shallots and garlic cloves. Heat up truffle oil in frying pan (with higher walls) and sauté onions in oil until soft. Add vegetable broth and soy cream. Bring to boil. Add whatever truffle product you are using into sauce and heat up. Season with salt and black pepper, but don’t overdo it.

Add roasted pumpkin pieces into sauce and stir gently. Add cooked pasta and mix in gently (try not to mash the pumpkin pieces). Enjoy!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: