Leave a comment

Bataattipihvit – Sweet Potato Patties

Piti keksiä kasvispihvejä uunilohkoperunoiden kaveriksi. Kaapista löytyi bataatteja, joten kokeilin tehdä niistä pihvejä. Tuli oikein makoisia ja pysyivät kasassakin hyvin ilman vehnä- tai korppujauhoja.

I had to come up with veggie patties with potato wedges. I found sweet potatoes, so I decided to try them out. The patties turned out very tasty and they held together well without any wheat flour or bread crumbs.

DSC_0661BATAATTIPIHVIT (10 – 12 pihviä)

700 g bataattia

200 g porkkanaa

3 kevätsipulinvartta

1 punainen chilipalko

3 rkl hienonnettua tuoretta korianteria

1 tl juustokuminaa eli jeeraa

1 tl garam masala -maustetta

1 tl suolaa

1/2 dl kikhernejauhoja (gram)

Kuori ja paloittele bataatit peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Laita kattilaan ja lisää vettä niin, että bataatinpalat peittyvät. Keitä bataattia n. 10 minuuttia, kunnes palat ovat pehmeitä. Kaada vesi pois kattilasta ja soseuta bataatit. Kuori ja raasta porkkanat. Lisää soseeseen.

Pese ja halkaise chilipalko, poista siemenet. Hienonna kevätsipulit, chili ja korianteri. Lisää soseeseen mausteiden sekä kikhernejauhojen kanssa. Sekoita ainekset keskenään hyvin.

Kuumenna paistinpannulla loraus öljyä. Muotoile massasta pihvejä kostutetuin käsin. Paista pihvit öljyssä keskilämmöllä molemmin puolin rapeiksi (yhteensä n. 5 – 6 minuuttia).

DSC_0652SWEET POTATO PATTIES (yields 10 – 12 patties)

700 g sweet potato

200 g carrot

3 spring onions

1 red chili

3 tbs chopped fresh coriander

1 ts jeera

1 ts garam masala

1 ts salt

50 ml chickpea flour (gram)

Peel and cut sweet potatoes into thumb sized pieces. Put into a pot and add water so that it covers sweet potato pieces. Cook for approx. 10 minutes, until pieces are soft. Drain well and puree sweet potatoes. Peel and grate carrots. Add into mash.

Wash and halve chili lengthwise, remove seeds. Chop spring onions, chili and coriander. Add into mash with spices and chickpea flour. Mix all ingredients well together.

Heat up oil in frying pan. Form patties from mash with moist hands. Fry patties in oil on medium heat on both sides until crisp (approx. 5 – 6 minutes).

DSC_0652

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: