Leave a comment

Soijagulassikeitto – Soy Goulash Soup

Heräsimme tänään Münchenissä lumenpeittämään aamuun. Tai no, lunta oli satanut sen verran, että autojen päällä oli muutaman sentin kerros ja maa näytti paikoittain valkoiselta. Tosin aikaisin aamulla satoi jo vettä eli sade vei lumen pois… Mutta talvi tekee tuloaan tännekin. Mikäs siinä, tulisi vaan ihan lumen kanssa. Joka vuosi toivon, että saisimme tänne valkoisen joulun, mutta 8 vuoden aikana toiveeni ei ole vielä toteutunut. Ehkä tänä vuonna😉

We woke up today into a snow covered morning. Well, it had snowed enough to cover the cars with a few centimeters of snow and here and there there were snowy spots on the ground. Although it was already raining early this morning, so the rain took away the snow… But winter is coming here too. And I don’t mind, let it snow, let it snow, let it snow. Every year I wish for a white Xmas, but during the past 8 years my wish hasn’t been fulfilled. Maybe this year😉

Minun on pitänyt postata tämä seuraava resepti jo kauan, joten nyt kylmien säiden alkaessa on korkea aika. Alkuperäinen resepti on Björn Moschinskin kirjasta “Vegan kochen für alle” eli kyseessä on saksalaisen vegaanikokin resepti. Jos muuten et halua käyttää soijapaloja keitossa, voit kokeilla korvata ne kikherneillä (2 tölkkiä, à 400 g). Valuta kikherneet ja huuhtele vedellä. Käytä turvotettujen soijapalojen tapaan.

I’ve meant to post this recipe for a long time, so it’s now perfect time because of the cold weather. The original recipe is from Björn Moschinski’s cook book “Vegan kochen für alle”, so it’s a recipe from a German vegan cook. If you don’t want to use soy in the soup, you could try to use chickpeas instead (2 cans, à 400 g). Drain chickpeas and rinse with water. Use as the swelled soy chunks.

DSC_0638SOIJAGULASSIKEITTO (4 hengelle)

100 g kuivia soijapaloja

2 rkl kasvisliemijauhetta

300 g sipulia

1 valkosipulinkynsi

200 g perunoita

2 paprikaa, eri värisiä (esim. punainen ja keltainen, keltainen ja vihreä)

120 g herkkusieniä

150 g tomaattia

90 ml rapsiöljyä

tulista paprikajauhetta

makeaa paprikajauhetta

mustapippuria

meiramia

50 g tomaattipyreetä

80 ml punaviiniä tai 2 rkl punaviinietikkaa

1 l kasvislientä

soijajogurttia tai vegaania hapankermaa (sour cream)

Laita soijapalat kulhoon ja lisää kasvisliemijauhe. Kaada päälle kiehuvaa vettä niin, että soijapalat peittyvät kunnolla. Odota hetki ja lisää vettä hieman (soijapalat turpoavat). Anna turvota n. 10 minuuttia.

Kuori sipulit ja valkosipulinkynsi ja hienonna. Kuori myös perunat ja leikkaa kuutioiksi. Poista paprikoista siemenet ja leikkaa suikaleiksi. Putsaa herkkusienet ja leikkaa viipaleiksi.

Kalttaa (kuori) tomaatit eli tee tomaattien kuoriin ristiviillot terävällä veitsellä. Kasta tomaatit kiehuvaan veteen noin puoleksi minuutiksi tai kunnes kuori alkaa irrota. Jäähdytä tomaatit kylmässä vedessä ja kuori ja kuutioi pieniksi.

Valuta soijapaloista ylimääräinen vesi pois. Kuumenna paistinpannulla öljy ja paista valutettuja soijapaloja kunnes ne saavat hieman väriä. Mausta soijapalat paprikajauheilla, suolalla ja mustapippurilla. Lisää pannulle hienonnetut sipulit ja paista kunnes sipulit pehmenevät hieman. Siirrä sivuun.

Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja paista herkkusieniviipaleita öljyssä, kunnes niistä on ylimääräinen neste haihtunut. Mausta suolalla, mustapippurilla ja meiramilla.

Lisää kattilaan paistetut soijapalat ja sipulit sekä perunat. Lisää myös tomaattipyree ja paista hetki koko ajan sekoittaen. Lisää punaviini tai punaviinietikka. Lisää kasvisliemi ja anna keiton kiehua matalalla lämmöllä 40 minuutin ajan. Lisää lopuksi tomaattikuutiot ja paprikasuikaleet keittoon ja anna kiehua vielä 15 minuuttia. Tarkista maku ja mausta paprikajauheilla, suolalla ja mustapippurilla.

Tarjoile keitto soijajogurtin tai vegaanin hapankerman (sour cream) kanssa.

DSC_0648

Tässä hieman paremmin näkyvissä keiton sisältö… Here you can see a bit better what the soup has in it…

SOY GOULASH SOUP (serves 4)

100 g dried soy chunks

2 tbs vegetable broth powder

300 g onions

1 garlic clove

200 g potatoes

2 sweet peppers (bell peppers), different colours (e.g. red and yellow, yellow and green)

120 g mushrooms

150 g tomatoes

90 ml rapeseed oil

hot paprika powder

sweet paprika powder

black pepper

marjoram

50 g tomato paste

80 ml red wine or 2 tbs red wine vinegar

1 liter vegetable broth

soy yoghurt or vegan sour cream

Put soy chunks into a bowl and add veggie broth powder. Pour boiling water on top so that water covers chunks properly. Wait a bit and add some more water (chunks swell). Let swell for approx. 10 minutes.

Peel onions and garlic and chop. Peel potatoes too and cut into cubes. Remove seeds from sweet peppers and cut into slices. Clean mushrooms and cut into slices.

Peel tomatoes, that is using a sharp knife slice a shallow X into the bottom of the tomato (opposite the stem side). Gently place the tomatoes into boiling water for 30 seconds or until skin starts to come off. Cool tomatoes in cold water, peel them and cut into cubes.

Drain soy chunks. Heat up oil on a frying pan and fry soy chunks until they become a bit golden brown. Season with paprika powders, salt and black pepper. Add chopped onions onto frying pan and fry until onions become softer. Move aside.

Heat up a bit of oil in a pot and fry mushrooms until extra liquid is gone. Season with salt, black pepper and marjoram.

Add fried soy chunks, onions and potatoes into pot. Add tomato paste and fry for a moment, constantly stirring. Add red wine or red wine vinegar. Add veggie broth and let simmer on low heat for 40 minutes. Then add tomato cubes and sweet pepper slices and let simmer for another 15 minutes. Check taste and season with paprika powders, salt and black pepper.

Serve with soy yoghurt or vegan sour cream.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: