Leave a comment

Focaccia

Kyllä tuore leipä on vaan niin hyvää. Poikamme toivoi muutama viikko sitten tuoretomaattikeittoa, jonka ohje löytyy täältä. Kasvissyöntiaikoinamme söimme keiton kanssa mozzarellalla päällystettyjä leipiä, mutta nyt täytyi keksiä jotain muuta. Toki olisimme voineet syödä ihan “tavallistakin” leipää, mutta sittenhän minä en olisi päässyt leipomaan😉 Joten päätin tehdä focacciaa.

Fresh bread is wonderful, so goooood. A few weeks ago our son asked me to do some fresh tomato soup, the recipe can be found here. In our vegetarian times we used to eat mozzarella bread with the soup, but now I needed to come up with something else. Of course we could have eaten “normal” bread, but then I couldn’t have baked😉 So I decided to do focaccia.

Focacciahan on italialaista uunissa paistettua litteää leipää, rakenteeltaan pizzataikinaa muistuttavaa, jonka päällä on yrttejä ja erilaisia ruoka-aineita. Klassinen yhdistelmä on tomaatti, suola ja rosmariini, mutta päälle voi laittaa esim. karamellisoituja sipuleita (aivan ihania, kun maustaa vähän balsamicolla), perunaa tai oliiveja.

Focaccia is Italian flat bread, similar to pizza dough, which is topped with herbs and different kinds of ingredients. A classic combination is tomatoes, salt and rosemary, but you can top it with e.g. caramelized onions (they are wonderful, especially if seasoned with some balsamic vinegar), potatoes or olives.

DSC_0026FOCACCIA (yksi pellillinen)

7 dl vehnä- tai spelttijauhoja

2 tl suolaa

40 g hiivaa

1/2 dl oliiviöljyä

3 1/2 dl kädenlämpöistä vettä

n. 2 rkl oliiviöljyä vuoan/pellin öljyämiseen

Päälle:

n. 200 g kirsikkatomaatteja

hiutale/sormisuolaa

tuoretta rosmariinia

Sekoita jauhot ja suola keskenään. Murenna hiiva joukkoon. Lisää öljy ja vesi. Vaivaa taikinaa käsin n. 10 minuuttia tai jos teet taikinan yleiskoneella, silloin n. 6-8 minuuttia alhaisella teholla riittää.

Peitä taikina ja anna kohota 20 minuuttia. Öljyä vuoka kunnolla ja muotoile taikina öljyttyyn vuokaan litteäksi levyksi. Jos käytät uunipeltiä, vuoraa se leivinpaperilla ja öljyä leivinpaperi. Muotoile taikina pellille litteäksi levyksi. Peitä ja anna kohota vielä 15 minuuttia.

Leikkaa kirsikkatomaatit puoliksi. Tee kohonneeseen leipään koloja sormilla painelemalla ja asettele koloihin tomaatinpuolikkaita leikkauspinta ylöspäin. Ripottele päälle hiutalesuolaa ja tuoretta, riivittyä rosmariinia.

DSC_0008Paista leipä +210 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes leivän pinta on kauniin kullanruskea. Voitele kuumana öljyllä. Leikkaa paloiksi.

DSC_0023FOCACCIA (one oven tray)

500 g (approx. 700 ml) wheat or spelt flour

2 ts salt

40 g fresh yeast

50 ml olive oil

350 ml lukewarm water

olive oil to grease the tray/pan

Toppings:

approx. 200 g cherry tomatoes

flaky salt

fresh rosemary

Mix flour and salt. Crumble yeast into flour mix. Add oil and water. Knead by hand for approx. 10 minutes or if you use mixer to do the dough, then 6-8 minutes on low power will do.

Cover dough and leaven for 20 minutes. Grease a pan properly and spread dough thinly all over. If you use an oven tray and parchment paper, brush parchment paper with oil and spread dough thinly on the tray. Cover and leave to prove for another 15 minutes.

Cut cherry tomatoes into halves. Use your fingers to make little holes into leavened dough and place tomato halves into holes, cut surface on top. Sprinkle flaky salt and fresh rosemary on top.

DSC_0008Bake bread in +210 degrees for approx. 20 minutes, until surface is golden brown. Brush with oil when warm. Cut into pieces.

DSC_0023

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: