Leave a comment

Kermainen kastanjakeitto – Creamy Chestnut Soup

Maanantaina kauppareissulla näin kaupassa kastanjoita. Siis niitä syötäväksi tarkoitettuja. Tuli heti mieleen kastanjakeitto, jota olin syönyt aiemmin, varmaankin viime syksynä. Näin syksyllä ja joulumarkkinoiden aikaan (jotka alkavat n. kuukauden päästä, jee) paahdettuja kastanjoita saa ympäri kaupunkia. Ne tosin eivät mielestäni ole mitään erikoisia – vain semmoisia lämpöisiä, jauhomaisia, hieman makeita mollukoita. Se on tosin makuasia eli siitä ei voi kiistellä😉 Mutta tiesin, että niistä saa tehtyä ihanan keiton.

On Monday at the grocery store I saw some chestnuts. The kinds that you can eat. I thought immediately about a chestnut soup that I had eaten before, I think it was already last autumn. In autumn and during Christmas markets (which start in about a month, yippee) you can get roasted chestnuts all over the city. I’m not a big fan of them though. In my opinion the roasted chestnuts are “only” warm, floury, a bit sweet “bulbs”. But it’s a matter of taste, so you can’t really argue with that😉 But I knew that you can make a great soup from them.

Pieni varoituksen sana… Kastanjoiden kuoriminen oli aikaavievää ja työlästä. Paahtamisen jälkeen toisista kastanjoista kuoret lähtivät pois tuosta vaan, mutta toisista täytyi kastanja suorastaan kaivaa ulos lusikalla. Joten todennäköisesti seuraavalla kerralla ostan kastanjat valmiiksi kuorittuina. Olen nähnyt täällä sellaisia vakuumipakattuja. Tällöin niitä tarvitsee tähän reseptiin 400 g ja keittoaika on n. 10 minuuttia.

A little word of warning… It took quite a while to peel the chestnuts. After roasting some of the shells came off really easily, but from some chestnuts I had to literally dig out the nut. So I’ll probably next time buy the chestnuts already without shells. I have seen them vacuum packed here. If you use those kinds of chestnuts, then you will need 400 grams of them for this recipe. And cooking time shortens to approx. 10 minutes.

DSC_0522KERMAINEN KASTANJAKEITTO (n. 2 litraa valmista keittoa)

1 kg syötäviä kastanjoita

2 pientä (n. 150 g) sipulia

3 rkl oliiviöljyä

1 – 1 1/2 dl madeiraa

14 dl kasvislientä

4 dl soija- tai kaurakermaa

suolaa ja mustapippuria

Kuumenna uuni +200 asteeseen. Tee ristiviilto kastanjoiden kärkeen. Paahda kastanjoita uunissa 15 – 20 minuuttia. Näin ollen kastanjoiden kuori irtoaa helpommin ja ne makeutuvat paahtuessaan. Kuori paahtuneet kastanjat ja aseta sivuun.

Kuori ja silppua sipulit. Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota sipuleita öljyssä keskilämmöllä muutaman minuutin ajan. Lisää madeira ja anna kiehua hetken kasaan. Lisää paahdetut ja kuoritut kastanjat sekä kasvisliemi. Anna kiehua matalalla lämmöllä n. 30 minuuttia, kunnes kastanjat ovat pehmeitä.

Lisää kerma ja kiehauta pikaisesti. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa tuoreen leivän kera.

DSC_0527CREAMY CHESTNUT SOUP (yields approx. 2 liters of soup)

1 kg edible chestnuts

2 small (approx. 150 g) onions

3 tbs olive oil

100 – 150 ml Madeira wine

1400 ml vegetable broth

400 ml soy or oat cream

salt and black pepper

Heat up oven to +200 degrees (C). Make a cross cut in the tip of chestnuts. Roast chestnuts in oven for 15 – 20 minutes. This will make the shell come off easier and chestnuts will get sweeter. Peel chestnuts and set aside.

Peel and chop onions. Heat up oil in pan and sauté onions for a few minutes on medium heat. Add Madeira wine and let reduce a bit. Add roasted and peeled chestnuts and vegetable broth. Let simmer on low heat for approx. 30 minutes, until chestnuts are soft.

Add cream and bring to boil. Remove from stove and puree with immersion blender or blender. Season with salt and black pepper. Serve with fresh bread.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: