Leave a comment

Kukkakaalikeitto – Cauliflower Soup

Viileinä syksypäivinä tekee mieli syödä jotain lämmintä. Tämä samettisen pehmeä keitto lämmittää varmasti. Ihan syödessä, nimittäin sen tekemisessä ei ainakaan hiki ehdi tulla, sen verran nopeasti se valmistuu.

On cool autumn days I feel like eating something warm. This velvety soft soup will warm you up for sure. While you’re eating it, because making it will not make you sweat, it’s done so quickly.

PS. Sori, että kuvista tuli niin pliisuja, keittiöstä ei juuri sillä hetkellä löytynyt mitään tuoretta vihreää…

PS. Sorry for the plain pics, I didn’t have anything fresh and green in the kitchen at that moment…

DSC_0440KUKKAKAALIKEITTO (n. 2,5 litraa valmista keittoa)

1,5 kg kukkakaalia

100 g purjoa (valkoista osaa)

2 rkl maidotonta margariinia

1 rkl oliiviöljyä

1,5 l kasvislientä (1,5 l vettä ja 3 rkl kasvisliemijauhetta)

2,5 dl soijakermaa

1/2 tl suolaa, tai maun mukaan

1/3 tl valkopippuria, tai maun mukaan

80 g margariinia

Pese ja leikkaa purjo ja kukkakaali pieniksi paloiksi.Kuumenna kattilassa margariini ja öljy. Lisää purjo ja kukkakaali kattilaan ja kuullota vihanneksia hetki. Lisää kattilaan kasvisliemi ja keitä, kunnes vihannekset ovat kypsiä, n. 10 minuuttia. Lisää kerma ja mausteet ja kiehauta. Ota kattila pois liedeltä.

Lisää lopuksi margariini, sekoita ja soseuta sitten keitto sauva- tai tehosekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja/tai pippuria. Tarjottaessa ripottele halutessasi keiton päälle esim. vesikrassia tai ohuiksi renkaiksi leikattua ruohosipulia.

DSC_0436CAULIFLOWER SOUP (approx. 2,5 liters of soup)

1,5 kg cauliflower, cut into small pieces

100 g leek (white part)

2 tbs non-dairy margarine

1 tbs olive oil

1,5 l vegetable broth (1,5 l water and 3 tbs vegetable broth powder)

250 ml soy cream

1/2 ts salt, or to taste

1/3 ts white pepper, or to taste

80 g non-dairy margarine

Wash and cut leek and cauliflower into small pieces.Heat up margarine and oil in sauce pan. Add leek and cauliflower and sauté for a while. Add vegetable broth into sauce pan and let boil moderately until vegetables are cooked, approx. 10 minutes. Add soy cream and spices and bring to boil. Remove from stove.

Add margarine, stir and then puree soup with (immersion) blender. Check taste and add salt and/or pepper, if needed. When served, sprinkle e.g. watercress or chive (cut into thin rings) on top of soup.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: