Leave a comment

Korvapuustipäivä – Cinnamon Bun Day

Eilen vietettiin Suomessa valtakunnallista korvapuustipäivää. Kyllä, korvapuusteilla on oma erityispäivänsä😉 Se kertoo jotakin tämän makean mausteisen leivonnaisen asemasta suomalaisten sydämessä. Myös minun. Olen aina sanonut, että jos voisin ottaa autiolle saarelle vain yhden herkun, se olisi todennäköisesti korvapuusti.

Yesterday was a National Cinnamon Bun Day in Finland. Yes, cinnamon buns have their own special day😉 It tells something about the status that these sweet spicy pastries have in the hearts of Finnish people. Mine too. I always say that if I could only take one sweet baked good with me on a desert island, it would most likely be cinnamon buns.

Korvapuustipäivän kunniaksi leivoin lasten kanssa siis ison läjän korvapuusteja. Ko. tapahtumasta ei ole kuvia, mutta tässä resepti. Nykyään teen pullat aina kauramaitoon, mutta toki voit halutessasi käyttää soijamaitoa tai muuta kasvipohjaista maitoa. Olen myös huomannut, että jauhojen määrä vaihtelee aika paljonkin, riippuen jauholaadun karkeudesta ja siitä, käytänkö vehnä- vai spelttijauhoja. Eli joskus käytän taikinaan vähemmän ja joskus enemmän jauhoja. Pullataikinan oppii tekemään vain tekemällä🙂 Hyvänä sääntönä voi kuitenkin muistaa, että kun taikina alkaa vaivatessa irrota kulhon reunoista (ja käsistä) ja kun taikinaa nostaa hieman pinnalta ylöspäin ja se venyy hyvin (eli siinä on sitkoa), se on valmista. Sitten vaan kunnon kohotus, leivonta, vielä kerran kohotus ennen paistoa ja se on siinä🙂

That’s why me and the kids baked a big pile of cinnamon buns yesterday. No pics from the event, but here’s the recipe. Nowadays I always use oat milk to make the buns, but of course you can use either soy milk or some other vegetable milk. I’ve also noticed that the amount of flour varies quite a bit, depending on the type of flour that I’m using. So sometimes I use less and sometimes more flour for the dough. You just need to learn it by doing🙂 A good rule of thumb is that when the dough starts coming off from the edges of the bowl (and off your fingers a bit) and when you lift the dough a bit upwards from the surface and it stretches nicely (there’s viscosity), then it’s ready. Then you just need to leaven it properly, bake it, leaven it a bit more before baking the buns and there you go🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: