Leave a comment

Kirsikkatomaatteja, pinaattia ja penneä – Penne with Cherry Tomatoes and Spinach

Näin kaupassa pussillisen tuorepinaattia. Ostin sen. Seuraavana päivänä mietin, että mihin sen käyttäisin? Päätin tehdä pastaa. Hyvää tuli! Toivottavasti maistuu myös sinulle😉

I saw a bag of fresh spinach leaves in the grocery store. I bought it. The next day I wondered what to do with it? I decided to make a pasta dish. It was yummy! I hope you enjoy it too😉

DSC_0428KIRSIKKATOMAATTEJA, PINAATTIA JA PENNEÄ (4 hengelle)

300 g pastaa (raakana punnittu)

1 rkl oliiviöljyä

4 valkosipulinkynttä, ohueksi viipaloituna

ripaus chilijauhetta

400 g kirsikkatomaatteja, puolitettuna

125 g tuoretta pinaattia

kourallinen tuoreita basilikan lehtiä

suolaa ja mustapippuria, oman maun mukaan

15 – 20 Kalamata-oliiveja, kivet poistettuna ja puolitettuna

2 dl kasvislientä

Keitä pasta suolaisessa vedessä, kunnes al dente. Siivilöi vesi pois, säästä 1 dl keitinlientä.

Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää ohueksi viipaloidut valkosipulit ja chilijauhe. Kuullota hetki. Lisää pannulle tomaatit, kasvisliemi, suolaa, mustapippuria ja oliivit. Anna kiehua keskilämmöllä, silloin tällöin sekoittaen, n. 6 minuuttia tai kunnes tomaatit alkavat pehmentyä ja hajota.

Lisää keitetty pasta ja säästetty keitinliemi. Keitä pienellä lämmöllä 2 minuuttia. Lisää pinaatti ja basilikan lehdet pienissä erissä käännellen ne varovasti pastaan kunnes lehdet pehmenevät (tämä kestää vain muutaman minuutin). Tarkista lopuksi maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Helppoa ja nopeaa!

————————————————————————————————————-

PENNE WITH CHERRY TOMATOES AND SPINACH (serves 4)

300 g Penne (uncooked)

1 tbs olive oil

4 garlic cloves, thinly sliced

pinch of chili powder

400 g cherry tomatoes, halved

125 g fresh spinach

handful of fresh basil leaves

salt and black pepper, to taste

15 – 20 black Kalamata olives, pipped and halved

200 ml vegetable broth

Cook pasta in salty water until al dente. Drain it with a colander, save 100 ml of cooking water.

Heat up oil in frying pan and add thinly sliced garlic and chili powder. Sauté shortly. Add tomatoes, vegetable broth, olives and some salt and black pepper. Let cook on medium heat, stirring occasionally, approx. 6 minutes or until tomatoes start to soften and break.

Add cooked pasta and 100 ml of cooking water. Let simmer for 2 minutes. Add spinach leaves and basil leaves little by little, gently folding them into pasta until the leaves wilt (this only takes a couple of minutes). Finally check the taste and add salt and black pepper if needed. Quick and easy!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: