Leave a comment

Raparperikakku – Rhubarb Cake

Kevät on ihanaa aikaa, sillä silloin Luontoäiti herättää puut ja kukat eloon ja ne puhkeavat kukkaan. Silloin koittaa myös raparperiaika! Ihana hapokas vihannes, jota voi käyttää sekä makeissa leivoinnaisissa että suolaisissa kokkailuissa.

Spring is a wonderful time of the year, as then Mother Nature wakes up the trees and flowers and they start to bloom. It’s also rhubarb season! A lovely acid plant that you can use in both sweet pastries and savory cookings.

Tyttären koulussa järjestettiin pari viikkoa sitten kirpputori ja vanhemmat saivat osallistua “talkoisiin” joko myymällä kirppiksellä omia tavaroitaan (eli maksamalla pöytämaksun), työskentelemällä kakkumyynnissä tai leipomalla kakun. Vaikea arvata, minkä minä valitsin… Itse asiassa olisin mennyt myymään kellariimme kasaantuneita tavaroita, mutta sitä seuraavana päivänä järjestettin kaupunginosassamme pihakirppistapahtuma, johon olin jo aiemmin ilmoittautunut.

A couple of weeks ago there was a flea market in Daughter’s school and the parents were supposed to participate in it either by selling their own things there (and paying the table fee), by working there or by baking a cake. Hard to guess which one I chose… Well actually I would have sold there the stuff that has piled up in our basement, but there was a garage sale event in our part of the city the following day and I had enrolled there earlier.

Koska oli ja on edelleen raparperiaika, päätin tehdä raparperikakun. Sellaisen, jonka kanssa voi syödä vaniljakastiketta tai jäätelöä… Ja tässä on mietintämyssystäni kaivamani resepti🙂 Tein kakkua tänään myös yllätyksenä Suomi-koulun ryhmäni lapsille ja vanhemmille. Hyvää oli, toivottavasti maistuu myös sinulle!

As it was, and still is, rhubarb season, I decided to make a rhubarb cake. The kind that you can eat with vanilla sauce or ice cream… And here’s the recipe that I dug out from my thinking hat🙂 I baked this cake also today as a surprise for my group at the Finnish school. It was tasty, I hope you’ll like it too!

DSC_0172RAPARPERIKAKKU

6 1/2 dl vehnä- tai spelttijauhoja

3 dl ruokosokeria

3 tl leivinjauhetta

1 maustemitta vaniljajauhetta

ripaus suolaa

1/2 tl rouhittua kardemummaa

1/2 tl jauhettua kanelia

30 g mantelilastuja tai -rouhetta

175 g maidotonta margariinia

3 dl kauramaitoa

375 g raparperia, kuorittuna ja paloiteltuna (n. 500 g kuorineen)

20 g mantelilastuja

Vuoan voiteluun: maidotonta margariinia ja korppujauhoja tai vehnäjauhoja

Kuori ja paloittele raparperit. Siirrä sivuun. Pilko mantelilastuja veitsellä tai puristele käsin hieman pienemmiksi paloiksi. Voitele irtopohjavuoka (22 cm halkaisijaltaan) ja (korppu)jauhota.

Sekoita kuivat aineet kulhossa eli jauhot, sokeri, leivinjauhe, vaniljajauhe, suola, kardemumma ja mantelit. Sulata margariini ja sekoita se kauramaidon kanssa erillisessä kulhossa. Lisää kuiviin aineisiin ja sekoita. Lisää taikinaan raparperinpalat ja sekoita. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja paista torttua uunin keskiosassa + 175 asteessa n. 60 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys puutikulla. Kun tikku tulee ulos kakusta puhtaana, on kakku kypsä.

DSC_0137 RHUBARB CAKE

650 ml wheat or spelt flour

300 ml brown sugar

3 ts baking powder

1 pinch (1 ml) vanilla powder

pinch of salt

1/2 ts cardamon

1/2 ts ground cinnamon

30 g almond flakes or slivered almonds

175 g non-dairy margarine

300 ml oat milk, non-sweetened

375 g rhubarb, peeled and cut into pieces (approx. 500 g unpeeled)

20 g almond flakes

For greasing the form: non-dairy margarine and bread crumbs or wheat/spelt flour

Peel and cut rhubarb into pieces. Set them aside. Chop with knife or crush by hand the almond flakes to make them smaller. Grease spring form (22 cm diameter) and flour it with bread crumbs or flour.

Mix dry ingredients (flour, sugar, baking powder, vanilla powder, salt, cardamon, and almonds) in bowl. Melt margarine and mix with oat milk in separate bowl. Add into dry ingredients and mix. Add rhubarbs and mix. Pour mixture into greased and floured spring form and bake in +175 degrees (C) in the middle of the oven for approx. 60 minutes. Check with wooden stick, if cake is ready. When wooden stick comes out clean, the cake is done.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: