2 Comments

Parsakeitto – Asparagus Soup

DSC_1156On parsakausi… Pidän parsasta, tosin oma suosikkini on saksalaisesta valtavirrasta poiketen vihreä versio eli vihreä tankoparsa. Täällä ihmiset hullaantuvat heti, kun ensimmäiset valkoiset tankoparsat tulevat kauppoihin ja toreille. Parsaa myydään jokaisessa pienemmässäkin ruokakaupassakin ja ravintoloiden ruokalistoilta löytyy parsaa (lähinnä valkoista) jos jonkinlaisessa muodossa. Parsaahan syödään perinteisesti erilaisten perunoiden (mm. uudet perunat, suolaperunat, paistinperunat) ja voisulan tai Hollandaise-kastikkeen kera.

It’s asparagus season… I like asparagus, though different to the majority in Germany, my favourite is the green asparagus. Most people prefer the white asparagus and people go a bit crazy as soon as the first white asparagus stalks appear in the supermarkets and market places. You can buy asparagus in every small grocery store and you can find asparagus (usually the white version) cooked in all kinds of forms in the restaurants. Asparagus is traditionally eaten with different kinds of potatoes (e.g. new potatoes, salt potatoes, fried potatoes) and melted butter or Hollandaise sauce.

Valitettavasti parsa on myös sellainen, että se on helppo pilata ylikeittämällä. Onkin tuurista kiinni, onko ravintolan kokki osannut valmistaa parsan juuri sopivasti eli parsat eivät ole löllöjä ja koko annos mössöä. Ruokaan liittyvät huonot kokemukset ja pettymykset ovat niitä, jotka yleensä jäävät mieleen. Joten tarkkana parsan keittämisessä!

Unfortunately it is quite easy to ruin asparagus by overcooking it. In restaurants it’s all up to luck if the cook has cooked asparagus just right, meaning that the stalks are not too soft and mashy. Food related bad experiences and disappointments are the ones that you usually remember. So pay attention when cooking asparagus!

Parsakeitossa vaaraa ylikeittämisestä ei juurikaan ole. Maistuva keitto syntyy yksinkertaisista raaka-aineista. Ja keittäkää ihmeessä keiton liemi parsan kuorista, tulee varmasti maukkaampaa kuin valmista kasvisliemivalmistetta käyttämällä.

Luckily the asparagus soup is not that sensitive to overcooking. It’s a tasty soup made of simple ingredients. Please cook the broth from asparagus peels, that way you will definitely get a tastier and more delicate soup than if using vegetable broth powder or cubes from a pack.

PARSAKEITTO (6-8 hengelle)

1 kg valkoista parsaa

8 dl vettä

1/2 tl suolaa

1 1/2 tl ruokosokeria

4 salottisipulia

2 valkosipulinkynttä

75 g maidotonta margariinia

5 dl soijakermaa

5 tl sitruunamehua

suolaa ja mustapippuria

Koristeeksi:

Vesikrassia (ja parsan nuput)

Huuhtele parsat ja kuori ne ohuelti. Poista puumainen kantaosa. Keitä kuorista liemi veden, suolan ja sokerin kanssa noin 10 min. Siivilöi liemi ja ota talteen.

DSC_1142

DSC_1143

DSC_1145Hienonna sipulit, irrota parsasta nuput ja pilko varret n. 1,5 cm paloiksi.

DSC_1147Kuullota sipuleita margariinissa kattilassa 2-3 minuutin ajan.

Lisää parsan varret sekä liemi. Jos haluat käyttää parsan nuppuja keiton koristeena, keitä ne kypsiksi (n. 5 min.) erillisessä kattilassa. Keitä keittoa noin 10 – 15 min. Tarkista veitsenkärjellä, että parsanpalat ovat kypsiä. Soseuta keitto ja lisää kerma sekä sitruunamehu ja mausteet. Kuumenna.

Koristele keitto vesikrassilla ja halutessasi parsan nupuilla.

————————————————————————————————————-

ASPARAGUS SOUP (serves 6-8)

1 kg white asparagus

800 ml water

1/2 ts salt

1 1/2 ts brown sugar

4 shallot onions

2 garlic cloves

75 g non-dairy margarine

500 ml soy cream

5 ts lemon juice

salt and black pepper

Garnish:

Watercress (and asparagus buds)

Rinse asparagus stalks and peel them thinly. Cut off woody part of the stalk. Boil a broth from water, salt and sugar for approx. 10 minutes, then pass through a sieve in order to take out peels.

DSC_1142

DSC_1143

DSC_1145Finely chop onions, cut off buds and cut stalks into approx. 1,5 cm pieces.

DSC_1147In a soup pan sautee onions in margarine for 2-3 minutes.

Add cut asparagus stalks and broth. If you want to use asparagus buds as garnish, cook them in separate pan for approx. 5 minutes, or until cooked. Boil soup for 10-15 minutes. Check with tip of knife that asparagus pieces are cooked. Puree soup and add cream, lemon juice and seasoning. Heat up.

Garnish with watercress (and asparagus buds).

2 comments on “Parsakeitto – Asparagus Soup

  1. Onpa herkullisen näköistä! Blogistani löytyisi pieni haaste sinulle🙂 http://cheerybites.blogspot.fi/

  2. Ja oli muuten herkullista! Parasta parsaa ;–)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: