Leave a comment

Seitanhampurilaispihvit – Seitan Hamburger Patties

DSC_0875Tässä jo jonkin aikaa sitten lupaamani ohje seitanhampurilaispihveihin. Pihvit ovat todella maukkaita ja pysyvät todella hyvin kasassa eli ei tarvitse huolehtia murentuvasta pihvistä kun yrität sulloa kasaamaasi megaburgeria suuhusi😉 Ohjeessa käytetyt mausteet ovat vain esimerkki, voit käyttää pihvien maustamisessa omaa mielikuvitustasi ja juuri niitä mausteita tai yrttejä, joista pidät. Eli voit mausteiden avulla muunnella pihvien makua aikalailla. Alkuperäisen ohjeen löysin täältä.

I promised already a while back to post a recipe for seitan hamburger patties. Well, here it is finally. The patties are really tasty and they stay together very well, so no need to worry about crumbling patties while you try to fit your megaburger into your mouth😉 The spices I’ve used in this recipe are only an example. You can use your imagination to season the patties, exactly the spices and herbs that you like. This means that you can vary the taste of the patties quite a lot with spices. I found the original recipe from here.

Jos sinulla ei ole valmiita kaurajauhoja, voit jauhaa kaurahiutaleista jauhoa tehosekoittimessa tai silppurissa (sellaisessa, jota voi käyttää sauvasekoittimen kanssa).

If you don’t happen to have oat flour, you can make some from oat meal with a food processor, blender or a chopper (the one that you can use with a stick blender).

SEITANHAMPURILAISPIHVIT (n. 5-8 kpl, riippuen siitä minkä kokoisia pihvejä teet)

2 1/2 dl seitan- eli gluteenijauhoja

2 1/2 dl vettä (tai seitanjauhopakkauksessa olevien ohjeiden mukainen määrä)

vettä ja kasvisliemijauhetta (tai kasvisliemikuutioita) keittämiseen

400 g kesäkurpitsaa

150 g sipulia

2 isoa valkosipulinkynttä

1 1/2 – 2 tl jeeraa

1/2 tl kurkumaa

1/2 tl savupaprikajauhetta

1 tl chilijauhetta

1 tl garam masalaa

3 rkl tuoretta persiljaa, hienonnettuna

suolaa ja mustapippuria, oman maun mukaan

4 rkl oliiviöljyä

80 g kokojyvävehnäjauhoja

60 g kaurajauhoja

50 g kikhernejauhoja (gram)

4 rkl pellavansiemenrouhetta tai -jauhetta

Valmista ensin seitan. Laita seitanjauhot kulhoon ja sekoita hieman haarukalla saadaksesi suurimmat jauhopaakut pois. Lisää kulhoon vesi ja sekoita. Sekoita massaa käsin, sillä se on erittäin venyvää ja tarttuvaa. Älä siis käytä sähköistä käsivatkainta tms. Kun ainekset ovat sekoittuneet, siirrä seitanmassa alustalle (esim. suuri leikkuulauta tai leivonta-alusta). Vaivaa massaa voimakkaasti n. 5 minuutin ajan, kunnes se on rakenteeltaan sileää. Jos massa tuntuu vaivaamisen aikana liian kostealta, lisää 1-2 rkl seitanjauhoja ja jatka vaivaamista. Lisää seitanjauhoja vielä tarvittaessa, mutta vain vähän kerrallaan. Jos taas massa on liian kuivaa, lisää hieman vettä vähitellen.

Leikkaa valmis seitanmassa 4-5 osaan. Laita vettä suureen kattilaan. Tälle määrälle sopiva olisi n. 5 litran kattila, mutta pienempääkin voi käyttää. Tosin tällöin olisi syytä keittää seitan kahdessa osassa, sillä seitan paisuu runsaasti keittämisen aikana. Kun vesi alkaa kiehumaan, lisää kasvisliemijauhe tai -kuutiot. Lisää seitanpalat kiehuvaan veteen ja anna kiehua n. 40 minuuttia. Kun seitan on kypsää, kaada palat lävikköön ja anna kuivua ja jäähtyä.

Paloittele kesäkurpitsa ja laita tehosekoittimeen tai silppuriin (myllyksikin niitä kai kutsutaan). Lisää myös pilkottu sipuli ja valkosipuli. Itse käytän mieluiten silppuria, joten teen tämän vaiheen useassa osassa, koska ainekset eivät mahdu sinne kerrallaan. Sekoita, kunnes kesäkurpitsa-sipulimassa on soseutunut.

DSC_0852Tämän jälkeen laita massa puhtaan keittiöpyyhkeen tms. sisään ja purista massasta neste pois pyyhettä kiertämällä. Tämä vaihe on hieman työläs, mutta yritä silti saada pois mahdollisimman paljon nestettä. Kun massasta on puristettu pois tarpeeksi nestettä, se on hieman murenevaa.

DSC_0857

DSC_0858Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen hieman oliiviöljyä. Lisää kesäkurpitsa-sipulimassa pannulle ja lisää haluamasi mausteet. Paista keskilämmöllä n. 5 minuuttia ja siirrä kulhoon.

DSC_0862Lisää massaan 4 rkl oliiviöljyä, erilaiset jauhot sekä pellavansiemenrouhe. Sekoita hyvin. Mielestäni massaa on helpoin työstää käsin, mutta voit toki sekoittaa myös käyttämällä puulastaa tms.

DSC_0866Laita seitanpalat tehosekoittimeen tai silppuriin ja silppua palat pulssitoiminnon avulla kokkareiseksi.

DSC_0848Lisää seitan kesäkurpitsamassaan ja sekoita hyvin. Tarkista suolan ja mausteiden määrä ja lisää tarvittaessa. Muotoile massasta käsin haluamasi kokoisia pihvejä ja paista ne joko pannulla oliiviöljyssä tai grillaa grillissä kypsiksi, n. 3-5 minuuttia per puoli. Sitten hyvää ruokahalua!

———————————————————————————————————————–

SEITAN HAMBURGER PATTIES (yields approx. 5-8 patties, depending on the size that you make)

250 ml seitan (gluten) flour

250 ml water (or according to instructions on seitan flour package)

water and veggie broth powder or cubes for boiling

400 g zucchini

150 g onion

2 big garlic cloves

1 1/2 – 2 ts jeera

1/2 ts turmeric

1/2 ts chipotle powder (smoky paprika)

1 ts chili powder

1 ts garam masalaa

3 tbs fresh leaf parsley, chopped

salt and black pepper, to taste

4 tbs olive oil

80 g whole wheat flour

60 g oat flour

50 g chickpea flour (gram)

4 tbs flax meal

First prepare seitan. Put seitan flour into bowl and mix a bit with a fork in order to get rid of big flour clumps. Add water and mix. Mix with hand, as mixture is sticky and elastic. Don’t use electronic mixer. When ingredients are mixed, move it onto surface where you can knead it (e.g. large cutting or baking board). Knead strongly for approx. 5 minutes, until it is smooth. If seitan feels too moist during kneading, add 1-2 tbs of seitan flour and continue kneading. Add seitan flour, if needed, but only little by little. If seitan feels too dry, add some water (little by little).

Cut seitan into 4-5 pieces. Put water into big pan. For this amount you should use a 5 litre pot, but you can use a smaller one too. Although then you might have to cook seitan in two parts, as it expands a lot during cooking. When water starts to boil, add veggie broth powder or cubes. Add seitan into boiling water and let cook for approx. 40 minutes. When seitan is cooked, use a sieve to pour water away and let seitan dry and cool down.

Cut zucchini into pieces and put in food processor, blender or chopper. Add also onion pieces and garlic. I prefer to use a chopper, although I then need to do this phase in many parts, as all ingredients don’t fit in at the same time. Blend until zucchini and onion mixture is pureed.

DSC_0852Then put mixture inside a clean kitchen towel (don’t use your best one, as zucchini might leave some colour on it), squeeze out liquid from the mixture by twisting the towel. This phase requires a bit of work, but please try to squeeze out as much liquid as you can. When mixture is dry enough, it becomes a bit crumbly.

DSC_0857

DSC_0858Heat up frying pan and add some olive oil. Add zucchini onion mixture on it and spices that you have chosen. Cook on medium heat for approx. 5 minutes and then move into bowl.

DSC_0862Add 4 tbs olive oil, different flours and flax meal. Mix well. I prefer to do it by hand, but you can also use wooden spoon or similar.

DSC_0866Put seitan pieces into food processor, blender or chopper and pulse it until chunky.

DSC_0848Add seitan into zucchini mixture and mix well. Check the amount of salt and spices and add, if needed. Shape, by hand, patties from mixture and either fry them on a pan with some olive oil or grill them, approx. 3-5 minutes each side. Then enjoy your meal!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: