1 Comment

Marinoitu papusalaatti – Marinated Bean Salad

DSC_0976 - CopyIhana ruokaisa salaatti papujen ystäville. Sopii vaikkapa grilliruokien seuraksi. Kuvassa kolminkertainen annos salaattia, älä siis pelästy😉

A wonderful hearty salad for bean lovers. It goes really well with bbq food. There’s a triple amount of the salad in the photo, don’t get scared😉

MARINOITU PAPUSALAATTI (6-8 hengelle)

200 g vihreitä pakastepapuja (tanko)

1 prk (à 400 g) kikherneitä

1 prk (à 400 g) kidneypapuja

1 iso punasipuli

Kastike:

1/2 dl ananasmehua

1/2 dl oliiviöljyä

2 rkl Dijon-sinappia

1/2 rkl ruskeaa ruokosokeria

1/2 tl chilijauhetta

ripaus mustapippuria

suolaa, maun mukaan

1 rkl sitruunamehua

1 valkosipulinkynsi

Koristeeksi:

Lehtipersiljaa

Kiehauta pakastepapuja hetken aikaa pienessä vesimäärässä. Jäähdytä. Kuori sipuli ja viipaloi ohuiksi siivuiksi. Valuta kikherneet ja kidneypavut. Laita pavut, kikherneet ja sipulit suureen kulhoon.

Laita kastikkeen ainekset kannelliseen purkkiin tai pulloon. Ravista voimakkaasti kunnes ainekset ovat sekoittuneet. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita varovasti. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti tai yön yli. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Koristele lehtipersijalla ennen tarjoilua.

—————————————————————————————————————

MARINATED BEAN SALAD (serves 6-8)

200 g frozen green beans

1 can (à 400 g) chickpeas

1 can (à 400 g) kidney beans

1 big red onion

Dressing:

50 ml pineapple juice

50 ml olive oil

2 tbs Dijon mustard

1/2 tbs brown sugar

1/2 ts chili powder

pinch of black pepper

salt, to taste

1 tbs lemon juice

1 garlic clove

Garnish with:

Leaf parsley

Boil frozen beans for 2-3 minutes in small amount of water. Let cool down. Peel onion and cut into thin slices. Drain chickpeas and kidney beans. Put beans, chickpeas and onion into big bowl.

Put ingredients for dressing into jar or bottle with a lid. Shake strongly until ingredients are mixed. Pour dressing on top of salad and mix carefully. Let marinate in fridge for 2-3 hours or over night. Check taste and add, if needed, salt and black pepper. Garnish with leaf parsley before serving.

One comment on “Marinoitu papusalaatti – Marinated Bean Salad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: