1 Comment

Gazpacho

DSC_0974 - CopyKesäinen kylmä tomaattikeitto maistuu kyllä ympäri vuoden. Varsinkin näin kevätaikaan, kun aurinko alkaa lämmittämään enemmän ja haluaa päästä kesäfiilikseen. Yksi edellytys on tosin, että löytää kypsiä tomaatteja. Jos ei muuta, niin osta tomaatit hyvissä ajoin etukäteen ja anna kypsyä huoneenlämmössä. Pistä viereen vielä pari omenaa, niin kyllä kypsyy. Ja kesää odotellessa, sillä silloin tomaatit maistuvat erityisen hyviltä!

You can eat this cold summer soup all year round. Especially in the spring time, like now, when the sun starts to warm more and you want to get into the summer feeling. Although you do need ripe tomatoes for the soup. If nothing else, remember to buy the tomatoes well in advance and let them ripe in room temperature. Add a couple of apples next to them and they will ripe. And just waiting for the summer, as tomatoes are especially tasty then!

GAZPACHO (n. 1,7 litraa valmista keittoa)

100 g vaaleaa leipää, jossa hieman kova kuori (esim. maalaisleipä)

1 kg kypsiä (!) tomaatteja

1 kypsä punainen ja 1 vihreä paprika TAI 2 kypsää punaista paprikaa

1 keskikokoinen kurkku

2 valkosipulinkynttä

1 1/2 dl oliiviöljyä (extra virgin)

2 rkl sherry- tai punaviinietikkaa

suolaa, oman maun mukaan

ripaus jauhettua cayennepippuria, jos haluat hieman potkua keittoon

Koristeeksi esim. pieneksi kuutioitua kurkkua, paprikaa, oliiveja, minttua…

Leikkaa tai revi leipä suuriksi paloiksi ja liota kylmässä vedessä n. 20 minuuttia. Kuutioi tomaatit (saa jäädä isoiksi paloiksi). Paloittele paprikat ja poista siemenet. Kuori kurkku ja kuutioi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita tomaatit, paprikat, kurkku, valkosipuli ja oliiviöljy tehosekoittimessa. Purista vesi pois leivänpaloista ja lisää tehosekoittimeen.

Sekoita kunnes seos on tasaista ja sileää, lisää sitten suolaa ja etikkaa. Jos haluat keitosta erityisen sileää, voit paseerata sen vielä siivilän läpi.

Tämän jälkeen peitä ja anna levätä jääkaapissa kunnes se on hyvin jäähtynyt. Koristele ennen tarjoilua valitsemillasi koristeilla.

——————————————————————————————————–

GAZPACHO (yields aprrox. 1,7 litres of soup)

100 g crusty white bread

1 kg ripe (!) tomatoes

1 ripe red bell pepper and 1 green pepper OR 2 ripe red bell peppers

1 medium cucumber

2 cloves of garlic

150 ml extra virgin olive oil

2 tbs sherry or red wine vinegar

Salt, to taste

Pinch of ground cayenne pepper, if you want some hotness in the soup

Garnish with e.g. finely diced cucumber, bell pepper, olives, mint…

Cut or tear bread into big chunks and soak in cold water for approx. 20 minutes. Dice tomatoes (can be big chunks). Cut and deseed bell peppers. Peel cucumber and dice. Peel and crush garlic cloves. Mix tomatoes, bell peppers, cucumber, garlic and olive oil in a blender or food processor. squeeze out bread and add chunks to mixture.

Blend until smooth, add salt and vinegar. Stir well. If you want soup to be very smooth, pass mixture through a fine sieve.

Then cover and refrigerate until well chilled. Serve with garnishes of your choice.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: