Leave a comment

Spelttihampurilaissämpylät – Spelt Hamburger Buns

Aina silloin tällöin herkuttelemme itse tehdyillä hampurilaisilla. Minua ei kuitenkaan kiinnosta pilata hyviä hampurilaispihvejä huonolla leivällä eli kaupassa yleensä myydyillä hampurilaissämpylöillä, jotka eivät muuta sisällä kuin valkoisia vehnäjauhoja, vettä ja suolaa… Itse kaipaan pihvini kaveriksi jotain “tukevampaa”. Seuraavalla reseptillä tehdyt hampurilaissämpylät ovat ihania ja säilyvät hyvinä seuraavaankin päivään saakka. Sämpylät voi käyttää ihan sellaisinaan tai toki niitä voi myös paahtaa hieman rapeiksi ennen täyttämistä.

Every now and then we treat ourselves to home made burgers. When I do that, I don’t want to ruin good hamburger patties with bad bread, meaning the hamburger buns that they usually sell in the supermarket. Yes, the ones that contain nothing more than white wheat flour, water and salt… Personally, I want something heftier to go with my patty. The hamburger buns made with the following recipe are wonderful and they last really well until the following day too. You can use the buns as such or toast them a bit, if you want them a bit crunchier.

Voit tehdä sämpylöitä myös ilman seitan- eli vehnägluteenijauhoja, mutta suosittelen niiden käyttöä. Niiden ansiosta taikinaan tulee parempi sitko ja ne nousevat paremmin. Mitään pikasämpylöitä nämä eivät ole, koska taikinan on annettava nousta rauhassa, mutta kyllä lopputulos on odottamisen arvoista. Alkuperäinen resepti löytyy täältä.

You can bake the buns without seitan (wheat gluten) flour, but I recommend that you use them. They give the dough better viscosity and the buns rise better. These are no quick buns, because you have to let the dough rest and rise in peace, but the outcome is worth taking the time to wait. You can find the original recipe here.

PS. Hyvien hampurilaispihvien ohje on tulossa pian…

PS. A good recipe for hamburger patties will follow soon…

IMG_2277

SPELTTIHAMPURILAISSÄMPYLÄT (6 kpl)

3 1/2 dl lämmintä vettä

1 1/2 tl kuivahiivaa

2 tl ruokosokeria

3 1/2 dl täysjyväspelttijauhoja

3 1/2 dl vehnäjauhoja

2 rkl seitan- eli vehnägluteenijauhoja

1 tl suolaa

1/2 tl ruokasoodaa

3 rkl ruokaöljyä

Sekoita ruokosokeri, 1 1/2 dl lämmintä vettä ja kuivahiiva kulhossa ja laita syrjään n. 10 minuutiksi, kunnes seos alkaa vaahdota hieman (siitä tiedät, että hiiva on elossa).

Sihtaa jauhot, suola ja ruokasooda kulhoon. Sekoita ja vaivaa taikinaa joko sähköisellä yleiskoneella tai käsin n. 3 minuutin ajan, samalla lisäten 2 dl vettä taikinaan, kunnes se on tasaista mutta hieman tarttuvaa.

Lisää öljy ja jatka taikinan vaivaamista, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan. Siirrä taikina syrjään, peitä keittiöpyyhkeellä ja anna kohota vedottomassa paikassa n. 1 1/2 – 2 tuntia.

Kaada kohonnut taikina hyvin jauhotetulle alustalle ja vaivaa sitä hetki. Taikina on aika pehmeää ja tarttuvaa, joten tarvitset työstämiseen vehnäjauhoja. Jaa taikina 6 osaan ja muotoile paloista sileitä palloja. Aseta sämpylät leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle. Peitä sämpylät keittiöpyyhkeellä ja anna nousta 1/2 – 1 tuntia.

Kuumenna uuni +180 asteeseen. Voitele sämpylöitä kevyesti soija- tai kauramaidolla ja ripottele päälle halutessasi seesaminsiemeniä. Paista sämpylöitä uunin keskiosassa n. 20-25 minuuttia. Anna valmiiden sämpylöiden jäähtyä ritilän päälle hetken aikaa ennen kuin puolitat ne hampurilaisia varten.

IMG_2278SPELT HAMBURGER BUNS (6 buns)

350 ml warm water

1 1/2 ts active dry yeast

2 ts brown sugar

350 ml whole spelt flour

350 ml wheat flour

2 tbs seitan (wheat gluten) flour

1 ts salt

1/2 ts baking soda

3 tbs canola oil

Mix brown sugar, 150 ml warm water and active dry yeast in a bowl and set aside for about 10 minutes, until mixture starts to froth (this indicates that yeast is alive).

Sift flours, salt and baking soda into bowl. Mix and knead with a stand mixer or by hand for about 3 minutes, at the same time adding 200 ml of water into dough. Knead until dough is smooth but a bit sticky.

Add oil and continue kneading until oil has been absorbed into dough. Set aside, cover with kitchen towel and let rise in a draftless place for approx. 1 1/2 – 2 hours.

Pour risen dough onto well floured surface and knead for a while. Dough is quite soft and sticky, so you’ll need wheat flour in order to work with it. Divide dough into 6 pieces and form smooth balls from pieces. Place buns on an oven tray covered with parchement paper. Cover buns with kitchen towel and let rise for 1/2 – 1 hours.

Heat up oven to +180 degrees (C). Brush buns lightly with soy or oat milk and sprinkle sesame seeds on top of buns (optional). Bake for approx. 20-25 minutes in the middle part of oven. Let buns cool down for a while on a rack before you half them for hamburgers.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: