Leave a comment

Intialainen linssimuhennos (dal) – Red Lentil Stew (Dal)

Ja täältä tulee taas intialaista namiruokaa… Punaisista linsseistä tehty muhennos (dal), joka ei sekään voittaisi ruokien kauneuskilpailua, mutta maku on ihaaaaaana! Voisin vain syödä ja syödä tätä, mausteet ovat aivan ihania.

And here comes another delicious Indian dish… A stew made of red lentils (dal), which won’t win any beauty contests, but the taste is wonderful! I love the spices in it, I could just eat, eat and eat this.

En osaa tarkalleen sanoa, kuinka monta henkilöä tästä satsista syö, koska syömme tätä yleensä yhdessä muiden intialaisten ruokien kanssa. Mutta jos tätä pääruokana syö, niin kyllä tästä varmastikin 4-6 henkilölle riittää.

I’m not sure about for how many people eats from this amount, because we usually eat this with other Indian dishes. But if you’ll have it as a main course, I’m sure this will be enough for 4-6 people.

DSC_0674INTIALAINEN LINSSIMUHENNOS

500 g punaisia linssejä, hyvin huuhdeltuna

2 tl sarviapilan siemeniä

4 rkl rypsiöljyä

1 tl juustokuminan siemeniä

1 tl sinapinsiemeniä

4 – 5 ripausta asafetidaa

2 tomaattia, pieniksi kuutioituna

2 valkosipulin kynttä, hyvin hienonnettuna

15 – 20 currylehteä

1/2 – 1 tuore punainen chilipalko, ohuiksi suikaleiksi leikattuna

(1 – 2 tl chilijauhetta, lisää jos haluat muhennokseen hieman enemmän “potkua”)

1 tl kurkumaa

1/2 tl jauhettua korianteria

1/2 tl garam masalaa

1/2 tl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa

1 1/2 tl suolaa, tai maun mukaan

4 rkl vettä

1/2 sitruunan mehu (n. 4 tl)

5 rkl tuoretta korianteria, hienonnettuna

Keitä punaiset linssit paketin ohjeen mukaan kypsiksi. Lisää keitinveteen linssien kanssa sarviapilansiemenet.

Kuumenna öljy kattilassa, lisää jeeran- ja sinapinsiemenet sekä asafetida. Anna siementen rasahdella.

Lisää hienonnettu valkosipuli, currynlehdet, chilisuikaleet ja tomaatit. Sekoita.

Lisää kaikki kuivat mausteet, suola ja 4 rkl vettä. Sekoita ja anna kiehua hetki miedolla lämmöllä. Sekoita joukkoon keitetyt linssit ja kuumenna kiehuvaksi. Peitä kannella ja anna kiehua hiljalleen 2-3 minuuttia.

Ota kattila pois liedeltä ja lisää sitruunamehu. Sekoita ja tarkista maku. Sekoita linssimuhennokseen tuore, hienonnettu korianteri ennen tarjoilua. Tarjoa linssimuhennosta riisin tai intialaisen leivän kanssa.

——————————————————————————————————-

RED LENTIL DAL

500 g red lentils, well rinsed

2 ts fenugreek seeds

4 tbs canola oil

1 ts jeera seeds

1 ts mustard seeds

4 – 5 pinches asafetida

2 tomatoes, finely chopped

2 garlic cloves, finely chopped

15 – 20 curry leaves

1/2 – 1 fresh red chili, cut into thin stripes

(1 – 2 ts chili powder, add if you want some additional “kick” in the lentil stew)

1 ts turmeric powder

1/2 ts ground coriander

1/2 ts garam masala

1/2 ts ground jeera

1 1/2 ts salt, or to taste

1/2 lemon juice (approx. 4 ts)

5 tbs coriander, leaves finely chopped

Cook red lentils according to the instructions on the package. Add fenugreek seeds into boiling water with lentils.

Heat up oil in a pan, add jeera and mustard seeds and asafetida. Let seeds crack a bit.

Add chopped garlic, curry leaves, chili stripes and tomatoes. Stir.

Add all dry ingredients, salt and 4 tbs of water. Stir and let boil for a while on low heat. Stir in cooked lentils and bring to boil. Cover with a lid and let simmer for 2-3 minutes.

Remove pan from stove and add lemon juicce. Stir and check taste. Add fresh, chopped coriander right before serving and stir. Serve lentil stew (dal) with rice or Indian bread.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: