Leave a comment

Spelttisämpylät – Spelt Bread Rolls

Yksi parhaimmista ruokatuoksuista on mielestäni vastaleivotun leivän tuoksu. Siinä on vain sitä jotain, en osaa tarkalleen sanoa. Ehkä se vie minut lapsuuden muistoihin, sillä sieltä on elävästi jäänyt mieleeni äidin leipomat sämpylät, joissa oli kaikenlaisia ihania jyviä ja siemeniä. Joskus niissä oli myös porkkanaa tai jotain muuta “lisuketta”. Joskus ne olivat pyöreitä, joskus taas suorakaiteen muotoisia pötkylöitä. Mutta aina niin ihanan makuisia! Muistan, että yritin aina syödä vastapaistetun sämpylän “oikeaan aikaan” eli silloin, kun se ei enää ollut niin kuuma, että päälle sipaistu margariininokare olisi sulanut täysin, mutta kuitenkin edelleen lämmin.

One of the best food odours is freshly baked bread. I can’t exactly say what it is that makes it so good, but it’s wonderful. Maybe it takes me back to my childhood memories, because I can clearly remember the bread rolls that my mum baked. In the bread rolls there were all kinds of lovely grains and seeds, sometimes also e.g. carrot. Sometimes they were round, sometimes rectangle. But they always tasted good! I remember that I always tried to eat a freshly baked bread roll at the “right” time. Not too hot, because then the margarine would melt completely, but still nice and warm.

Bongasin jostain sämpyläreseptin, jossa oli käytetty nesteenä olutta. Se kuulosti mielenkiintoiselta, joten ei muuta kuin soveltamaan ja tulos oli seuraava resepti.

I saw somewhere a bread roll recipe where beer had been used as the liquid. It sounded interesting, so I put some ingredients together and the result you can find here.

DSC_0705SPELTTISÄMPYLÄT (12-15 kpl)

25 g hiivaa

2 1/2 dl olutta

2 1/2 dl vettä

1 rkl siirappia

1 dl auringonkukansiemeniä

1 1/2 tl suolaa

1 dl kaurahiutaleita

n. 10 dl spelttijauhoja (käytin Dinkel Mehl Type 1050 täällä Saksassa)

Murenna hiiva kädenlämpöiseen olut-vesiseokseen. Lisää siirappi, auringonkukansiemenet, suola ja kaurahiutaleet ja sekoita. Lisää jauhot vähitellen taikinaa sekoittaen ja vaivaten (tai monitoimikoneella sekoittaen). Vaivaa kunnes taikinassa on hyvä sitko ja se on kimmoisa.

Kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa liinan alla n. 2 tuntia. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa muutaman minuutin ajan. Muokkaa taikinasta pitkulainen rulla ja leikkaa paloihin (n. 12-15 kpl).

Muotoile paloista haluamasi muotoisia sämpylöitä ja nosta ne leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle. Anna kohota liinan alla 30 minuuttia ennen paistamista.

Kuumenna uuni +225 asteeseen ja paista sämpylöitä n. 10-15 minuuttia. Jos haluat sämpylöihin rapean kuoren, laita uunin pohjalle lämmönkestävässä astiassa vettä.

DSC_0712SPELT BREAD ROLLS (12-15 rolls)

25 g yeast

250 ml beer

250 ml water

1 tbs treacle (molasses)

100 ml sunflower seeds

1 1/2 ts salt

100 ml oat meal

approx. 1 l spelt flour (I used Dinkel Mehl Type 1050 here in Germany)

Crumble yeast into lukewarm beer-water mixture. Add treacle, sunflower seeds, salt and oat meal and mix. Add gradually spelt flour and mix by hand or in a stand mixer. Knead until dough has a good viscosity and it’s elastic.

Let dough rest in warm and draftless place covered with a kitchen towel for approx. 2 hours. Turn over onto a floured surface and knead for a few minutes. Form a roll from dough and cut it into pieces (12-15).

Form bread rolls and put them on an oven tray covered with parchment paper. Cover with kitchen towel and let rest for 30 minutes before baking.

Heat up oven to +225 degrees (C) and bake bread rolls for approx. 10-15 minutes. If you want the rolls to have a crispy crust, put some water on the bottom of the oven in an ovenproof dish.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: