Leave a comment

Runebergin tortut – Runeberg’s Tortes

DSC_0677Ensi viikolla, keskiviikkona 5.2., vietetään Suomessa Johan Ludvig Runebergin päivää. J.L. Runeberg on Suomen kansallisrunoilija, jonka tärkeimpiin teoksiin kuuluu Vänrikki Stoolin tarinat, joka kertoo vuosien 1808-09 Suomen sodan sankareista. Teoksen avausrunosta “Maamme” on myöhemmin sävelletty Suomen kansallislaulu. Runebergia on muistettu useissa Suomen kaupungeissa, joissa on nimetty katuja hänen mukaansa, sekä kyllä herralle on pystytetty patsaitakin ympäri Suomea. Eli tärkeä heppu🙂

Next week, on Wednesday the 5th of February, it will be Johan Ludvig Runeberg’s day in Finland. J.L. Runeberg is the national poet of Finland and his most important and well-known work is “Vänrikki Stoolin tarinat” (The Tales of Ensign Stal), which tells a story of the events and heroes of the Finnish war in 1808-09. The first chapter of the poem, “Maamme”, later became Finland’s national anthem. There are streets named after him in many Finnish towns and cities and there are, of course, many statues of him all over the country. So, quite an important dude🙂

Syy miksi kerron teille Runebergistä täällä on tietenkin se, että hänen mukaansa on nimetty myös leivonnainen eli Runebergin torttu. Kaupoista ja kahviloista ostettavat tortut ovat yleensä ei-vegaaneja (no, ehkä jo nyt jossain päin Suomea saa myös vegaaneja Runebergin torttuja..?), joten tätä herkkua maistellakseen on vegaanin leivottava torttunsa itse. No mutta sepä ei ole mikään ongelma, tortut ovat nimittäin helppotekoisia eli hieman kokemattomammaltakin leipurilta ne kyllä onnistuvat.

The reason why I’m telling you about Runeberg here in my blog, is that there is also a torte named after him – Runeberg’s torte. The ones that you can buy in the supermarkets and cafes are usually not vegan (well, maybe by now you can also get them vegan in some places..?), so in order to enjoy this a vegan has to bake his/her own tortes. But that is not a problem, as the tortes are not difficult to make, so also a little less experienced baker will manage to do them.

Alunperinhän Runbergintorttu on mantelilla ja arrakkipunssilla tai rommilla maustettu leivonnainen. Suhteellisen korkea, lieriön muotoinen ja sen päällä oleva vadelmahillonokare on ympäröity sokerikuorruterenkaalla. Kotona leivotut ovat tosin enemmänkin muffinimaisia, mutta jos on oikeanlaisia vuokia, niin korkeatkin tortut onnistuvat. Kerrotaan, että Runeberg itse nautti leivoksia mielellään aamiaisella punssin kanssa. Usein sanotaan, että Runebergin vaimo Fredrika loi tortun. Tortun ohje on Fredrikan 1850-luvulta peräisin olevassa ohjekirjassa, mutta se lienee kuitenkin muunnos alunperin porvoolaisen kondiittorimestari Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta.

Originally the torte is seasoned with almond and liquer based on arrack (punch) or rum. It’s fairly high, cylindrical in shape and there’s a dollop of raspberry jam on top surrounded by a ring of sugar frosting. Home-baked tortes are usually more like muffins (as muffin forms are used to bake them), but if you happen to have the right kind of forms, use them. The story tells that Runeberg himself liked to eat these tortes for breakfast with some punch. The story also tells that Runeberg’s wife Fredrika created the torte. The recipe for the torte is in her recipe book from 1850’s, but it is believed to be a variation of a recipe created in the 1840’s by confectioner Lars Astenius from Porvoo (a town in south of Finland where Runeberg lived).

Olipa tortun alkuperäinen luoja kuka tahansa, tässä meikäläisen vegaaniversio siitä. Inspiraatiota omaan ohjeeseeni olen saanut lukuisista ei-vegaanisista ohjeista sekä vegaaniresepteistä mm. Kamomillan konditoriasta. Olen käyttänyt reseptissä sekä fariini- että ruokosokeria, mutta voit toki korvata toisen toisella eli käyttää jompaa kumpaa (muista kuitenkin, että sokeria tulee yhteensä 1 1/2 dl). Käyttämälläni vuoalla tortuista tuli suhteellisen pieniä, n. 5 cm korkeita ja n. 4 cm halkaisijaltaan. Mutta sittenpähän niitä voi syödä useammankin🙂

Whoever the original creator of the recipe, here’s my vegan version of it. I found some inspiration for it from the countless non-vegan recipes out there and also vegan recipes in vegan blogs, e.g. Kamomillan konditoria. I’ve used both demerara and brown sugar in my recipe, but you can as well substitute one with the other (just remember that you need 150 ml sugar in total). With the form that I used the tortes became relatively small, about 5 cm tall and about 4 cm in diameter. But hey, then you can have more than one🙂

Olen käyttänyt reseptissä alkoholitonta kostutuslientä eli nämä ovat lapsille sopivia versioita🙂 Jos haluat alkoholillisen kostutusliemen, sekoita 1/2 dl vettä, 1/2 rkl ruskeaa ruokosokeria ja 1 rkl punssia tai mantelilikööriä. Jatka alla olevien ohjeiden mukaisesti.

want to moisten the tortes with some alcohol, mix 50 ml water, 1/2 tbs brown sugar and 1 tbs punch or almond liquer and continue with the instructions below.

DSC_0703 (2)RUNEBERGIN TORTUT (n. 12 pientä torttua)

150 g maidotonta margariinia

1 dl fariinisokeria

1/2 dl ruskeaa ruokosokeria

1 1/2 dl maustamatonta soijajogurttia

1 tl manteliaromia

2 dl spelttijauhoja

1 dl (n. 50 g) piparimuruja (tai esim. kaurakeksimuruja + 1/2 tl jauhettua kardemummaa ja ripaus kanelia)

1/2 dl korppujauhoja

1 dl mantelijauhetta

1 1/2 tl leivinjauhetta

Kostutus:

1/2 dl vettä

1 rkl sitruunamehua

1 rkl ruskeaa ruokosokeria

Päälle:

vadelmahilloa

1 rkl vettä

2 dl tomusokeria

Vatkaa pehmeä margariini ja sokerit vaahdoksi. Sekoita joukkoon maustamaton soijajogurtti ja manteliaromi.

Sekoita erillisessä kulhossa kuivat aineet (jauhot, piparimurut, korppujauhot, mantelijauhe sekä leivinjauhe) ja yhdistä margariini-sokerivaahtoon. Sekoita hyvin. Valmis taikina on suhteellisen paksua.

Voitele torttuvuoat (jos metallia, paperisia muffinivuokiahan ei tarvitse voidella) öljyllä tai margariinia ja lusikoi taikinaa vuokiin siten, että n. 3/4 vuoasta on täynnä. Paista tortut +180 asteessa n. 18-20 minuuttia tai kunnes leivonnaiseen työnnettyyn puutikkuun ei jää taikinaa.

Anna torttujen jäähtyä kokonaan ennen kostutusta sekä hillon ja sokerikuorrutuksen lisäämistä. Kun tortut ovat jäähtyneet, sekoita kostutukseen tarvittavat ainekset keskenään kattilassa ja kuumenna seosta kunnes sokeri on sulanut. Tämän jälkeen levitä kostutuslientä sudin kanssa torttujen päälle, pohjaan ja sivuille. Kun olet kostuttanut tortut, kaiverra terävällä veitsen kärjellä päältä pois pieni pala. Laita koloihin vadelmahilloa. Sekoita vesi ja tomusokeri ja laita pursotinpussiin (tai pieneen pakastepussiin, josta leikkaan kulmasta pois pienen pienen palan) ja pursota hillon ympärille.

DSC_0700 (2)RUNEBERG’S TORTES (approx. 12 small tortes)

150 g non-dairy margarine

100 ml demerara sugar

50 ml brown sugar

150 ml natural soy yoghurt

1 ts almond essence

200 ml spelt flour

100 ml (approx. 50 g) gingerbread cookie crumbs (or e.g. oat cookie crumbs + 1/2 ts ground cardamon and pinch of cinnamon)

50 ml bread crumbs

100 ml ground almond

1 1/2 ts baking powder

Moistening the tortes:

50 ml water

1 tbs lemon juice

1 tbs brown sugar

On top:

raspberry jam

1/2 tbs water

100 ml confectioner’s sugar

Whip soft margarine and sugar(s) until fluffy. Add yoghurt and almond essence and mix.

Mix together in a separate bowl all dry ingredients (flour, cookie crumbs, bread crumbs, ground almond and baking powder) and combine with margarine-sugar mixture. Mix well. Dough will be relatively thick in consistency.

Grease torte forms (if metal, paper muffin forms don’t need to be greased) and spoon dough into forms so that 3/4 of the form is full. Bake tortes in +180 degrees (C) for approx. 18-20 minutes or until a wooden stick comes out clean from a torte.

Let tortes cool down completely before moistening tortes and adding jam and frosting. When tortes have cooled down, mix ingredients for moistening liquid in a pan and heat up the mixture until sugar has melted. Carve out a small piece from the top with a sharp tip of a knive and put some jam into dimples. Mix water and confectioner’s sugar and put mixture into a piping bag (or a small freezer bag, where you cut off a small piece from a corner) and pipe it around jam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: