Leave a comment

Kermainen ruusukaali-perunagratiini – Creamy Brussels Sprouts and Potato Gratin

Sopivaa ruokaa tammikuuhun – ystäväni ruusukaali ja peruna päättivät mennä yhteen ja saivat kaverikseen vielä sinihome”juustoisen” kermakastikkeen🙂 Tämä resepti löytyy alkuperäisessä muodossaan tämän kuun Vegetarian Living -lehdestä, tähän olen tehnyt siitä vegaanin version.

Suitable food for January – my friends Brussels sprout and potato decided to get together and become friends with blue “cheese” cream sauce🙂 This recipe can be found in its original form in this month’s Vegetarian Living magazine, here I’ve turned it into a vegan dish.

DSC_0610KERMAINEN RUUSUKAALI-PERUNAGRATIINI (6 – 8 hengelle)

600 g kiinteitä perunoita

700 g ruusukaaleja (uloimmat kuoret ja kannat poistettuna)

150 – 200 g vegaania sinihomejuustoa (esim. Sheese, Blue Style)

2 dl kauramaitoa

2 1/2 dl soija- tai kaurakermaa

1 rkl rakeista (makeaa) sinappia

50 g jauhettua mantelia

50 – 75 g tuoreita leivänmuruja

suolaa ja mustapippuria, oman maun mukaan

Kuumenna uuni +180 asteeseen ja öljyä uunivuoka. Kuori ja pilko perunat ruusukaalin kokoisiksi paloiksi. Keitä perunat runsaassa vedessä 6-8 minuuttia, kunnes melkein kypsiä. Lisää ruusukaalit kattilaan viimeisiksi 2 minuutiksi. Kaada vesi pois kattilasta ja siirrä perunat ja ruusukaalit öljyttyyn uunivuokaan.

DSC_0600Yhdistä kulhossa vegaani sinihomejuusto, kauramaito, kerma, sinappi ja jauhettu manteli. Mausta oman maun mukaan suolalla ja mustapippurilla. Kaada seos tasaisesti uunivuokaan perunoiden ja ruusukaalien päälle.

DSC_0604Paista uunissa 20 minuuttia. Levitä tuoreet leivänmurut gratiinin pinnalle ja jatka paistamista, kunnes pinta on kauniin värinen ja se kuplii (n. 10 minuuttia). Tarjoile lämpimänä.

————————————————————————————————————

CREAMY BRUSSELS SPROUTS AND POTATO GRATIN (serves 6-8)

600 g waxy potatoes

700 g Brussels sprouts (stalks and outer leaves removed)

150 – 200 g vegan blue cheese style “cheese” (esim. Sheese Blue Style)

200 ml oat milk

250 ml soy or oat cream

1 tbs grain (sweet) mustard

50 g ground almond

50 – 75 g fresh breadcrumbs

salt and black pepper, to taste

Heat up oven to +180 degrees (C) and grease a casserole. Peel potatoes and cut them into sprout sized pieces. Boil potatoes in salty water for 6-8 minutes, until almost tender. Add sprouts for the final 2 minutes of cooking. Drain and pour into greased casserole.

DSC_0600In a bowl, mix together vegan blue “cheese”, oat milk, cream, mustard and almonds. Season with salt and black pepper. Pour mixture evenly over potatoes and sprouts.

DSC_0604Bake for 20 minutes. Then scatter fresh breadcrumbs over the top and continue baking until golden and bubbling (approx. 10 minutes). Serve hot.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: