Leave a comment

Kakku päivänsankarille – Cake for the Birthday Girl

Tyttäremme täytti viikko sitten 7 vuotta ja tietenkin merkkipäivää piti juhlistaa ystävien kanssa. Juhlia vietimme toissapäivänä eli sunnuntaina. Meillä lapset lueskelevat aina silloin tällöin leivontakirjojani ja valitsevat sieltä itselleen kakkuja, joita minun tulisi sitten syntymäpäiville toteuttaa🙂 Tähän asti olen kyllä pitänyt pääni ja ehdottanut heille sellaisia kakkuja, joita itse olen halunnut kokeilla😉

Our daughter turned 7 a week ago and of course we celebrated her big day with some friends the day before yesterday, so on Sunday. Our kids have a habit of paging through my baking books and choosing cakes for themselves. I’m then supposed to make them for them for their birthdays. Though so far I’ve insisted on making cakes that I actually want to make😉

Syntymäpäivien teemana oli tänä vuonna ilmapallot. Keiju- ja prinsessateemat kun on jo kokeiltu, niin niitä ei valittu, vaikka ne toiveissa taas vilahtivatkin… Olen nyt kahden vegaanivuoden jälkeen päässyt aika hyvin jyvälle siitä, miten leivonta ilman munia ja maitotuotteita tapahtuu. Täytekakutkin onnistuvat siis hyvin🙂 Tässä siis viimeisin luomus, ilmapallokakku (aiheen löysin jostain netistä, siitä en voi valitettavasti ottaa kunniaa).

The theme for the birthday party this year was balloons. We didn’t choose the fairy and princess themes, as we have already had those. Although they were (surprisingly😉 ) suggested again… I’ve now learned to bake pretty well without eggs and dairy during these two vegan years. So filled cream cakes are turning out well🙂 So here’s the latest creation, the balloon cake (I found the idea in the internet, so unfortunately I can’t take credit for that). 

DSC_0433 - CopyTein kakkupohjan tällä reseptillä (kaksinkertaisena, ilman kaakaota ja paistoin pellillä leivinpaperin päällä) ja leikkasin oikean kokoisia paloja. Väliin tein vadelmamoussen. Täytin kakun kaksi osaa moussella ja annoin jähmettyä yön yli jääkaapissa. Seuraavana päivänä kokosin kakun (kannattaa tukea kakkua esim. muovisilla tai puisilla tikuilla, jotka työnnetään molempien osien läpi ylhäältä pohjaan asti) ja kuorrutin vatkautuvalla soijakermalla, johon lisäsin hieman vaniljavanukasjauhetta (kovettaa vaahtoa) sekä ihan himpun verran sinistä elintarvikeväriä. Sen jälkeen kakku vietti yönsä jääkaapissa ja seuraavana päivänä koristelin sen marsipaanikoristeilla. Hyvin tuntui kakku lapsille ja aikuisillekin maistuvan, juhlien jälkeen siitä oli jäljellä enää pieni pala. Onneksi, eipähän tarvitse syödä kakkua pitkin viikkoa😉

I made the cake batter according to this recipe (doubled the amounts, without cocoa powder and I baked it on an oven tray covered with parchment paper) and I cut it into right sized pieces. I filled the cake (both parts) with raspberry mousse and let it rest in the fridge over night. The next day I put together the cake (you should support the cake with some e.g. plastic or wooden sticks that you just push through both parts from above to the bottom) and covered it with whipped soy cream. I added a bit of vanilla pudding powder into the whipped cream in order to make it thicker and just a little bit of blue food colouring. Then the cake spent the night in the fridge before I decorated it the next day with marzipan decorations. All kids ate lots of cake and I think the adults liked it too. After the party there was only a small piece left. Luckily, that way we don’t have to eat cake all week long😉

DSC_0435 - Copy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: