Leave a comment

Chili con Tofu à la Nella

Meillä tykätään chili con tofuista tai chili sin carneista. Ne ovat ihanan ruokaisia, lempeän tai kipakan tulisia, sopivat sekä talveen että kesään. Tässä yksi hieman kanelinen versio, jota vein poikamme tarhan juhlaan viime vuoden loppupuolella ja kyllä se teki kauppansa. Me syömme chili sin carnea yleensä riisin ja jogurtin kanssa, mutta voit tarjoa ruoan myös maissileivän tai muunkinlaisen leivän kanssa. Chilien (jauheen ja kuivattujen) määrää muuttamalla voit tietenkin tehdä ruoasta niin miedon tai tulisen kuin omaan suuhusi passaa.

We really like chili con tofus or chili sin carnes. They are wonderful hearty dishes, mild and soft or hot and spicy and you can eat them all year round – winter or summer. Here’s one version with a hint of cinnamon, which was a hit in our son’s kindergarten party in the end of last year. We like to eat chili sin carnes with rice and yoghurt, but you can also eat it with corn bread or other kind of bread. By changing the amount of chili powder and dried chilis you can naturally make the dish as mild or hot as you like.

Mielestäni hyvän chili sin carnen salaisuus on hyvissä mausteissa ja pitkässä keittämisessä. Käytän vain harvoin kuivattuja papuja, sillä jostain kumman syystä ne tuntuvat aina jäävän jotenkin hieman koviksi. Ei auta vaikka kuinka liotan papuja pitkään ja runsaassa vedessä tai että lisään ruokaan suolaa vasta ihan lopuksi. Ja kyllä, olen varmistanut että pavut eivät ole vanhoja… Ei ole auttanut, joten sen vuoksi käytän yleensä purkkipapuja. Mutta te, joiden pavut kypsyvät ihanan pehmeiksi, käyttäkää ihmeessä niitä🙂

I think the secret to good chili sin carne is good spices and long cooking time. I use dried beans only seldomly, because for some reason they always tend to remain somehow hard. No matter how long I soak them in plenty of water or add salt into the dish only in the very end. And yes, I’ve made sure that the beans are not old… Nothing has helped, so that’s why I usually go for canned beans. But hey, you whose beans cook well and become wonderfully soft, use them🙂

Pidän myös chili sin carneista “papuisina” eli chileihini ei yleensä ole kauheasti sekoitettu vihanneksia (kuten paprikaa, porkkanaa, maissia tms.). Joskus kyllä, mutta yleensä suosin yksinkertaisia aineksia🙂

You will also notice that I like my chili sin carnes “beany”, meaning that there aren’t usually lots of veggies in them (meaning bell pepper (paprika), carrot, sweet corn or so on). Sometimes yes, but usually I go more for the simple ingredients🙂

IMG_1825CHILI CON TOFU (8-10 hengelle)

1 (~125 g) iso sipuli

3 – 4 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

3 rkl tomaattipyreetä

2 tlk (à 400 g) tomaattimurskaa

2 dl vettä

2 tlk (à 400 g) kidneypapuja

1 tlk (400 g) ruskeita papuja

1 tlk (400 g) (suuria) valkoisia papuja

6 laakerinlehteä

2 – 3 tl kuivattua oreganoa

2 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa

1 tl chilijauhetta

1 – 2 kuivattua chiliä

1 tl tulista savupaprikajauhetta

1/2 – 1 tl kanelia

1 1/2 tl suolaa tai maun mukaan

(ripaus mustapippuria)

1 rkl ruokosokeria

n. 200 g savutofua (riippuu paketin koosta)

(tuoretta hienonnettua korianteria tarjoiluun)

Kuori ja hienonna sipuli(t) ja valkosipulit. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita muutaman minuutin ajan. Lisää tomaattipyree ja sekoita. Lisää tomaattimurska, vesi sekä pavut. Sekoita hyvin. Lisää mausteet eli laakerinlehdet, oregano, juustokumina, chilijauhe, kuivattu/kuivatut chilit, savupaprikajauhe, kaneli, sokeri ja suola (jos käytät kuivattuja, liotettuja papuja, lisää suola vasta aivan lopussa). Anna chilin kiehua matalalla lämmöllä n. 1 tunnin ajan silloin tällöin sekoittaen.

Murenna savutofu chilin joukkoon ja sekoita. Anna kiehua matalalla lämmöllä vielä 15 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Tarjoa chili riisin tai (maissi)leivän kanssa ja ripottele halutessasi päälle hienonnettua tuoretta korianteria.

————————————————————————————————————–

CHILI CON TOFU (serves 8 to 10)

1 (~125 g) big onion

3 – 4 garlic cloves

2 tbs oil

3 tbs tomato paste

2 cans (à 400 g) diced tomatoes

200 ml water

2 cans (à 400 g) kidney beans

1 can (400 g) brown beans

1 can (400 g) (big) white beans

6 bay leaves

2 – 3 ts dried oregano

2 ts ground jeera

1 ts chili powder

1 – 2 dried chilis

1 ts hot chipotle (smokey paprika) powder

1/2 – 1 ts cinnamon

1 1/2 ts salt or to taste

(pinch of black pepper)

1 tbs brown sugar

approx. 200 g smoked tofu

(for serving some chopped fresh coriander)

Peel and chop onion and garlic cloves. Heat up oil in pan and sautée onions for a couple of minutes. Add tomato paste and stir. Add diced tomatoes, water and beans. Mix well. Add spices, that is bay leaves, oregano, jeera, chili powder, dried chilis (crush them), chipotle powder, cinnamon, sugar, and salt (if you’re using dried, soaked beans, add salt into the dish only at the end of cooking). Let chili cook on low heat for about an hour. Stir occasionally.

Crumble smoked tofu into chili and mix. Let cook on low heat for another 15 minutes. Check taste and season, if needed.

Serve with rice or (corn) bread and sprinkle some chopped fresh coriander on top, if you like the taste.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: