Leave a comment

Mummin lanttulaatikko – Grandma’s Swede Casserole

Yksi perinteisistä suomalaisista jouluruoista on ehdottomasti lanttulaatikko. Toiset rakastavat, toiset vihaavat. Itse kuulun ensin mainittuihin eli minulle lanttulaatikko kuuluu jouluun ehdottomasti. Olen aina pitänyt siitä, jo lapsena se oli suosikkini🙂

One traditional Finnish Christmas dishes is definitely swede casserole. Some people love it, some hate it. I belong to the first mentioned ones, for me swede casserole is definitely part of Christmas. I’ve always liked it, already as a child it was my favourite🙂

Lanttulaatikkoreseptejä on varmaankin yhtä monta kuin on kokkiakin. Nyt jaan kanssanne meidän perheemme lähes perinteisen reseptin. “Lähes” perinteinen sen vuoksi, että alkuperäisessä reseptissä on käytetty kananmunaa, mutta ilmankin tulee hyvää🙂 Tällä reseptillä tulee yhden 1,5 litran vetoisen vuoan verran lanttulaatikkoa.

I guess there are as many recipes for swede casserole as there are cooks. I will share here with you our family’s almost traditional recipe. “Almost” traditional for the reason that in the original one there is also egg in it, but it’s delicious without it too. This recipe yields one 1,5 litre form of swede casserole.

Lapsuuteni joulunalusmuistoihin kuuluu elävästi se, että äitini äiti eli mummoni tuli luoksemme tekemään lanttulaatikkoa. Isäni kuori ja äitini pilkkoi lantut, lantunpalat laitettiin isoon kattilaan ja sitten odoteltiin, että lantut kypsyivät. Ai mikä ihana tuoksu niistä lähtikään! Kun lantut olivat kypsiä, äitini muussasi ne ja sen jälkeen työnjohtaja eli mummoni maustoi ne. Ja minä tyttö katselin tätä touhua jo lapsena silmä tarkkana. Mikä onni, että ehdin kirjoittamaan reseptin (tai oikeastaan tekotavan, reseptiähän mummolla ei ollut muualla kuin päässään) ylös, ennen kuin mummoa ei enää ollut lanttulaatikkoa tekemässä. Näin saamme maistella tuttuja makuja joka joulu!

I can clearly remember it and picture it in my mind, when my mum’s mum, so my grandma, came to ours to make the swede casserole. My dad peeled and my mum diced the swedes, we put them in a big pan and then we waited for them to cook. Oh what a wonderful smell there was! When the swedes were cooked, my mum mashed them and then the supervisor, my grandma, mixed in all other ingredients. And I was watching and learning already as a child. I’m so happy, that I was able to write down the recipe (or rather how my grandma did it and what she used, as she didn’t have a recipe written down), before my grandma was no longer there to make the casserole. This way we are still able to taste familiar tastes every Christmas!

Ainiin, mummolleni oli aina tärkeää se, että lantut olivat juuri tiettyjä lanttuja. Lahden torilta niitä käytiin aina ostamassa, Mustialan lanttuja. Mummo osasi kertoa, että heidän lanttunsa olivat parhaita, aina makeita ja tikuttomia. Tiedoksi teille, jotka Mustialan lanttuihin pääsette käsiksi😉

Oh, it was very important to my grandma that the swedes were specific ones🙂 We always got them from the market place in Lahti, the swedes from Mustiala (a village near Lahti). According to my grandma, their swedes were the best, always sweet and splinterless. Just as a piece of information for those, who can get their hands on them😉

MUMMIN LANTTULAATIKKO

1 kg lanttuja (punnittu jo kuorittuna ja paloiteltuna)

3/4 tl suolaa

1 rkl maidotonta margariinia

2 rkl tummaa siirappia

1 rkl vehnäjauhoja

(sokeria tarpeen vaatiessa)

Pinnalle:

korppujauhoja

maidotonta margariinia

Kuori ja paloittele lantut peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Laita lantut kattilaan ja lisää kattilaan vettä niin, että lantut peittyvät juuri ja juuri.

DSC_0057Keitä lantut kypsiksi. Kaada melkein kaikki keitinvesi pois, jätä kuitenkin hieman kattilaan. Muussaa lantut. Anna jäähtyä hieman.

Sekoita muut aineet lanttuihin ja tarkista maku. Seoksessa tulee olla sopiva tasapaino suolan ja sokerin suhteen, joten lisää niitä tarvittaessa. Laita lanttuseos voideltuihin vuokiin.

Tasoita lusikalla laatikoiden pinta ja paina kuvioita teelusikalla laatikoiden pintaan. Ripota pintaan korppujauhoja ja laita pinnalle margariininokareita.

DSC_0064

DSC_0065Paista laatikoita +150 asteessa n. 1 – 2 tuntia (riippuen vuokien koosta), kunnes pinta on kauniin värinen.

DSC_0069Voit pakastaa laatikon joulua varten. Jos olet pakastanut laatikot, anna niiden sulaa huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Lämmitä uuni +125 asteeseen ja anna laatikoiden lämmetä hitaasti.

—————————————————————————————————————————-

GRANDMA’S SWEDE CASSEROLE

1 kg swedes (weighted already peeled and cut into pieces)

3/4 ts salt

1 tbs non-dairy margarine

2 tbs dark syrup (treacle)

1 tbs wheat flour

(brown sugar, if needed)

On top:

bread crumbs

non-dairy margarine

Peel and cut swede into pieces (approx. tip of thumb sized). Put swede pieces into pot and add water until swede pieces are just covered.

DSC_0057Cook until soft. Pour away almost all cooking water, but leave a little bit in pot. Mash swedes with potato masher. Let cool down a bit.

Mix other ingredients into mashed swedes and check flavour. Mixture should have a balance with salt and sugar (salty and sweet), so add them, if needed. Put swede mixture into greased pan.

Level surface with a spoon and press a pattern with a tea spoon on the surface. Sprinkle bread crumbs and a few small pieces of margarine on top.

DSC_0064

DSC_0065Cook casseroles in +150 degrees (C) for 1 – 2 hours (depends on the size of the pans), until surface is golden brown.

DSC_0069You can freeze casseroles for Christmas. Defrost them in room temperature or fridge. Heat up the oven to +125 degrees (C) and let them warm up slowly.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: