Leave a comment

Äidin porkkanalaatikko – Mum’s Carrot Casserole

DSC_0074Porkkanalaatikon resepti on äitini peruja. Suvussamme ja perheessämme oli tapana, että perinteisistä joululaatikoista porkkanalaatikon teki äitini, lanttulaatikon hänen äitinsä eli mummoni ja perunalaatikon isäni mummo. Kutsuimme häntä vanhaksi mummoksi🙂 Laatikoita tehtiin kerralla suuri määrä, niin riitti sitten muillekin sukulaisille. Ja yleensä vietimme joulua suurella porukalla, jossa sukulaisia molemmilta puolilta sukua viettivät iltaa yhdessä. Oi niitä aikoja!🙂

The recipe of the carrot casserole is from my mum. In my family, from the traditional Christmas casseroles, my mum made the carrot casserole, her mum the swede casserole and my dad’s grandma the potato casserole. We called her “old grandma”🙂 They always made large amounts of all casseroles, so there was enough to be given to other relatives too. And many times we gathered together on Christmas Eve or Day and celebrated Christmas together with members from both sides of the family. Those were the days!🙂

ÄIDIN PORKKANALAATIKKO (1,5 litran uunivuoka)

1 kg porkkanoita (kuori vasta keittämisen jälkeen)

vettä, suolaa

3 dl kasvismaitoa (kaura- tai soijamaitoa tai yhdistelmä molempia)

1 1/2 – 2 tl suolaa, maun mukaan

1 1/2 rkl ruokosokeria

1/3 – 1/2 tl jauhettua muskottipähkinää

1 1/2 – 2 dl keitettyä puuroriisiä

Pinnalle:

1 rkl korppujauhoja

maidotonta margariinia

Keitä porkkanat kuorineen kypsäksi suolavedessä. Anna jäähtyä hetki ja kuori. Muussaa perunasurvimella. Lisää muut aineet ja tarkista maku.

Laita porkkanaseos voideltuun vuokaan. Tasoita pinta lusikalla ja paina pintaan kuvioita teelusikalla. Ripottele päälle korppujauhoja ja lisää muutama nokare margariinia. Kypsennä laatikoita uunissa +175 asteessa n. 40 minuutin ajan.

——————————————————————————————————————

MUM’S CARROT CASSEROLE (yields 1,5 litre oven pan)

1 kg carrots (peel only after cooking)

water, salt

300 ml vegetable milk (oat or soy milk or a combination)

1 1/2 – 2 ts salt, to taste

1 1/2 tbs brown sugar

1/3 – 1/2 ts ground nutmeg

150 – 200 ml boiled porridge rice

On top:

1 tbs bread crumbs

non-dairy margarine

Cook carrots (not peeled) in salty water until cooked. Let cool down for a moment and then peel. Mash with potato masher. Add other ingredients and check flavour.

Put carrot mix into greased oven pan. Level surface with a spoon and make figures with a tea spoon on the surface. Sprinkle bread crumbs and add a few small lumps of margarine on top. Cook casseroles in +175 degrees (C) for approx. 40 minutes.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: