Leave a comment

Lumikeksit – Snow Cookies

DSC_0735 - CopyTällaisiakin keksejä on meille ehditty kokeilemaan. Au pairimme mukaan keksit näyttävät ihan suomalaisilta ruisnapeilta, mutta maku onkin jo ihan toista😉 Kekseissä on ihana jouluinen kardemumman maku, mutta sen voi tietenkin jättää myös pois. Muistakaa päällystää keksit kunnolla sokerissa ja tomusokerissa ennen paistoa, niin saatte pintaan kunnon “lumen”.

We’ve also tried out these cookies. According to our au pair they look like Finnish rye bread buttons (a type of small bread), but the taste is very different😉 The cookies taste wonderfully like Xmas as there’s a bit of cardamon in them, but you can also leave it out. Remember to coat the cookies properly in sugar and confectioner’s sugar before baking, that way you’ll get proper “snow” on the surface.

LUMIKEKSIT (n. 15 kpl)

100 g tummaa suklaata

60 g maidotonta margariinia

1 1/2 dl fariinisokeria

60 g vaniljasoijajogurttia (tai maustamatonta soijajogurttia ja 1/2 maustemittaa vaniljajauhetta)

1/2 tl jauhettua kardemummaa

2 dl vehnäjauhoja

3 rkl kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

1/4 dl kauramaitoa

Koristeluun:

vaaleaa ruokosokeria

tomusokeria

Paloittele suklaa ja sulata se joko hitaasti mikroaaltouunissa (pienin väliajoin sekoittaen kunnolla, varo ettei suklaa pala) tai vesihauteessa. Anna jäähtyä hieman.

Vatkaa margariini ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää jogurttia ja sekoita. Lisää lopuksi hieman jäähtynyt suklaasula ja vatkaa kevyesti.

Sekoita vehnäjauhot, kaakao, leivinjauhe ja suola erillisessä kulhossa. Lisää jauhoseos massaan yhdessä maidon kanssa. Sekoita hyvin. Massan tulee olla kosteaa.

Pyöritä massasta rulla, kiedo se kelmuun ja laita jääkaappiin kahdeksi tunniksi.

Kuumenna uuni +175 asteeseen. Jaa massa n. 15 osaan, muotoile massasta palloja ja paina niitä kevyesti kämmenellä. Pyörittele jokainen “kiekko” ensin sokerissa ja sitten reilusti tomusokerissa.

Nosta keksit pellille leivinpaperin päälle ja paista uunin keskiosassa n. 14 minuuttia, kunnes pinta alkaa repeillä.

————————————————————————————————————–

SNOW COOKIES (approx. 15 cookies)

100 g dark chocolate

60 g non-dairy margarine

150 ml demerara sugar

60 g vanilla soy yoghurt (or natural soy yoghurt and 1/2 pinch of (1/2 ml) vanilla powder)

1/2 ts ground cardamon

200 ml wheat flour

3 tbs cocoa powder

1 ts baking powder

pinch of salt

25 ml oat milk

For decoration:

light brown sugar

confectioner’s sugar

Cut chocolate into pieces and melt it slowly either in a microwave oven (stir often and be careful that chocolate won’t burn) or over a hot-water bath. Let cool down for a moment.

Whisk margarine and demerara sugar until a bit fluffy. Add yoghurt and mix. Finally add a bit cooled down chocolate and whisk lightly.

Mix wheat flour, cocoa powder, baking powder, and salt in a separate bowl. Add flour mix and milk into margarine sugar mix and mix well. Batter should be moist.

Form a roll from batter, wrap it into fresh foil and put into fridge for two hours.

Heat up oven to +175 degrees (C). Divide batter into approx. 15 pieces, form balls and press them slightly with the palm of your hand in order to make them thinner. Coat every “disc” first in sugar and then generously in confectioner’s sugar.

Arrange cookies onto an oven tray covered with parchment paper and bake in the middle part of the oven for approx. 14 minutes, until the surface starts to tear.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: