1 Comment

Bataatti-sipulipiiraat – Sweet Potato Onion Quiches

DSC_0815Tässä herkullisia pikkunaposteltavia esim. pikkujouluihin (no ehkä ensi vuonna sitten😉 ) tai vaikkapa suolaiseksi iltapalaksi glögin tai teen kanssa. Bongasin alkuperäisen reseptin uusimmasta Glorian ruoka ja viini -lehdestä, tässä siitä siis vegaani versio.

Here are wonderful, tasty nibbles for e.g. pre-Xmas party (well, maybe next year then😉 ) or for some evening snack with a warm mug of mulled wine or tea. I found the original recipe in the newest Glorian ruoka ja viini -magazine (Finnish food magazine), here’s a vegan version of it.

Täällä Saksassa lehtitaikina myydään rullissa, ei pakastettuna ja levyinä niinkuin esim. Suomessa. Jos taikina on pakastettu, sulata se. Voit itse päättää, kuinka suuria piiraita teet, leikkaat vain haluamasi kokoisia paloja lehtitaikinasta ja päällystät ne kasviksilla.

Here in Germany puff pastry is sold in a roll, not frozen and as plates like e.g. in Finland. If your puff pastry is frozen, you need to defrost it. You can decide yourself how small or big the quiches will be, just cut the sizes that you want from the puff pastry.

BATAATTI-SIPULIPIIRAAT (n. 24 kpl)

n. 500 g lehtitaikinaa

Täyte:

2 punasipulia

400 – 500 g bataattia

1 – 2 rkl oliiviöljyä

3 rkl agavesiirappia

2 tl hienonnettua tuoretta timjamia

1/2 tl suolaa

180 g vegaania fetatyyppistä juustoa (esim. VegiBelle)

Kuumenna uuni +225 asteeseen. Leikkaa lehtitaikinasta haluamasi kokoisia paloja ja laita ne leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle.

Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi puolirenkaiksi tai siivuiksi. Kuori ja leikkaa bataatit ohuiksi lastuiksi mandoliinilla tai juustohöylällä. Kuullota kasvikset paistinpannussa öljyssä 3 minuuttia. Lisää agavesiirappi, hienonnettu timjami ja suola.

Levitä kasvistäytettä lehtitaikinapohjien päälle ja murusta vegaanijuustoa jokaiselle piiraalle.

Paista piiraita uunissa n. 15 minuuttia, kunnes reunat ovat kauniin kullankeltaisia.

DSC_0810

SWEET POTATO ONION QUICHES (approx. 24 mini quiches)

approx. 500 g puff pastry

Filling:

2 red onions

400 – 500 g sweet potato

1 – 2 tbs olive oil

3 tbs agave syrup

2 ts chopped fresh thyme

1/2 ts salt

180 g vegan feta-style cheese (e.g. VegiBelle)

Heat up the oven to +225 degrees (C). Cut puff pastry into pieces of your liking and put them on an oven tray covered with parchment paper.

Peel and cut onions into thin half circles or slices. Peel and cut sweet potato into thin chips with a mandolin slicer or a cheese cutter. Sauté vegetables in a frying pan in oil for 3 minutes. Add agave syrup, chopped thyme, and salt.

Spread some veggie filling on top of puff pastry bottoms and crumble vegan cheese on top of every quiche.

Bake quiches in oven for approx. 15 minutes, until edges are golden brown.

DSC_0804

One comment on “Bataatti-sipulipiiraat – Sweet Potato Onion Quiches

  1. […] Bataatti-sipulipiiraat / Sweet Potato and Onion Quiches […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: