Leave a comment

Hillotangot – Jam bars

11 yötä jouluun on, laskin aivan itse eilen, kun näin silmät tonttusen… Kiirettä on pitänyt kaikenlaisia jouluisia herkkuja ja askareita tehdessä, mutta nyt on (melkein kaikki) joulukortit ja -paketit postitettu, joulukuusi koristeltu ja koti muutenkin näyttää jouluiselta. Joulujuhlia on juhlittu jo pariin otteeseen ja vielä muutama olisi jäljellä. Ja onhan sitä Glühweiniakin eli täkäläistä glögiä tullut maisteltua😉

11 nights until Xmas… I’ve been busy making all kinds of Xmas delicacies and doing Xmas chores, but now I’ve posted (almost all) Xmas cards and packages, Christmas tree is decorated and our home looks quite Xmassy. We have had a couple pre-Xmas parties already and there are still a few to come. And of course we haven’t forgotten to enjoy some Glühwein (German mulled wine) too😉

Tässä seuraava pikkuleipäresepti joulunodotukseen ja jouluun. Nämä Suomessa perinteiset pikkuleivät maistuvat kyllä muillekin kuin suomalaisille🙂 Ja mikä parasta, jälleen kerran, ne ovat helppoja tehdä. Perinteisesti hillotangoissa käytetään vadelmahilloa, mutta voit käyttää myös muita hilloja (esim. aprikoosia, mansikkaa, mustikkaa).

Here’s the next biscuit recipe for Xmas. They are very traditional biscuits in Finland and they are very tasty. And the best, once more, is that they are easy to make. Traditionally the jam bars are made with raspberry jam, but you can also use other jams (e.g. apricot, strawberry, blueberry).

DSC_0726HILLOTANGOT (n. 20 kpl)

125 g huoneenlämpöistä maidotonta margariinia

1 dl vaaleaa ruokosokeria

60 g vaniljasoijajogurttia (tai maustamatonta jogurttia ja ripaus vaniljajauhetta)

3 dl vehnäjauhoja

1/2 tl leivinjauhetta

n. 1 dl vadelmahilloa

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää jogurtti ja vatkaa.

Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää ne margariiniseokseen. Kääri taikina tuorekelmuun paksuksi pötköksi ja laita jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Kuumenna uuni +200 asteiseksi. Muotoile taikinasta leivinpaperilla päällystetylle pellille paksuhkoja, hieman litteitä (noin 1 cm korkeita) pötkylöitä. Jauhota sormesi, jotta taikina ei tartu. Paina sormilla tankojen keskelle ura hilloa varten. Levitä hillo.

DSC_0889Paista uunin alatasolla 10 minuuttia (reunat paistuvat hieman kullanruskeiksi).

Anna jäähtyä 5 minuuttia ja leikkaa sitten pikkuleivät viistoon. Anna jäähtyä kokonaan.

DSC_0894JAM BARS (approx. 20 biscuits)

125 g non-dairy margarine, room temperature

100 ml light brown sugar

60 g vanilla yogurt (or natural yoghurt and a pinch of vanilla powder)

300 ml wheat flour

1/2 ts baking powder

approx. 100 ml raspberry jam

Mix margarine and sugar with a electrical handmixer until fluffy. Add yoghurt and mix.

Mix together wheat flour and baking powder and add into margarine mixture. Wrap dough inside fresh foil as thick stick and place into fridge for about 30 minutes.

Heat oven to +200 degrees (C). On an oven tray covered with parchment paper, form two flat bars (about 1 cm high and no more than 10 cm wide) from dough. Flour your hands so the dough won’t stick. Using your finger(s), press a rut in the middle for jam. Spread jam.

DSC_0889Bake in the bottom of the oven for about 10 minutes (the edges get slightly golden brown).

Let cool down for 5 minutes and then cut biscuits diagonally. Let cool down completely.

DSC_0894

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: