Leave a comment

Vegaanit piparkakut – Vegan Gingerbread Cookies

Ah ihana joulu🙂 Sieltä se taas tulee, vuoden lempijuhlani. Ja tasan kolmen viikon kuluttua on jouluaatto. Kotimme sai joulukoristeet jo kolmisen viikkoa sitten ja ensimmäiset piparit leivoimme lasten kanssa marraskuun puolella. Piparit kuuluvat mielestäni joulun odotukseen. Mikäs sen ihanampaa, kuin mukillinen höyryävää glögiä/Glühweinia ja muutama pipari kyytipoikana. Itse pidän ohuista ja rapeista pipareista, tosin seuraavalla reseptillä tehdyt piparit maistuvat varmasti myös hieman paksumpinakin.

Oh wonderful Christmas🙂 It’s coming, my favourite feast of the year. And exactly three weeks from today it’s Christmas Eve. I decorated our home already about three weeks ago and me and the kids baked the first gingerbread cookies in November. Gingerbread cookies belong to Christmas time. It’s wonderful to have a steaming mug of mulled wine (or Glühwein) and a few gingerbread cookies with it. Personally I like thin and crispy gingerbread cookies, but I’m sure that the cookies made with the following recipe will taste great also if they are a bit thicker.

IMG_1986Tähän mennessä olen tehnyt kolmenlaisia joulukeksejä, joten tämä on vasta “Joulukeksit – osa 1”. Katsotaan miten montaa lajia ehdin kokeilemaan🙂 Pipareitahan voi myös koristella vaikka millä tavoin, mutta koska en oikein pidä esim. tomusokerikuorrutteen mausta, jätän piparit yleensä ihan ilman koristeita. Mutta jos päätät koristella piparit, niin rajanahan on siinä vain mielikuvitus…

So far I’ve made three kinds of Christmas cookies, so this is only “Xmas cookies – part 1”. Let’s see how many kinds I have time to try out🙂 You can decorate the cookies in all kinds of ways, but I don’t really like the taste of e.g. sugar icings, so I usually leave the cookies “naked”. But in decoration the only limit is your imagination…

VEGAANIT PIPARKAKUT (n. 1,5 kg valmista taikinaa)

1 1/2 dl tummaa siirappia

4 dl ruskeaa ruokosokeria

2 tl jauhettua kanelia

2 tl jauhettua neilikkaa

1 tl jauhettua inkivääriä

1 tl jauhettua kardemummaa

(1 tl jauhettua pomeranssin kuorta)

250 g maidotonta margariinia

7 dl vehnäjauhoja

3 tl soodaa

1/4 dl vettä

Mittaa siirappi, sokeria ja mausteet kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.

Sulata rasva ja lisää se mausteseokseen. Sekoita kunnes rasva on sekoittunut mausteseokseen täysin (kestää useita minuutteja). Jäähdytä seosta hetki.

Lisää joukkoon noin puolet jauhoista ja sekoita. Käytä esim. sähkövatkainta taikinakoukuilla varustettuna. Sekoita sooda veteen ja lisää taikinaan. Lisää loput jauhoista hyvin sekoittaen. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa noin tunnin ajan.

Ota taikina huoneenlämpöön hetki ennen leipomista. Jaa taikina muutamaan osaan ja kauli taikinasta hyvin jauhotetulla alustalla n. 2 mm paksuinen levy. Painele piparkakkumuoteilla haluamiasi kuvioita ja nosta piparit leivinpaperilla vuorattulle pellille. Ota huomioon, että piparit laajenevat hieman paistuessaan, joten jätä pipareiden välille hieman tilaa. Kerää ylijäänyt taikina kasaan, muotoile siitä yhtenäinen taikinakasa/pallo ja kauli uudelleen levyksi. Painele kuvioita ja nosta piparit pellille. Toista näin, kunnes taikinaa ei enää ole jäljellä.

IMG_1976Paista piparit +175 asteessa 8-10 minuuttia, riippuen piparien koosta ja paksuudesta. Ota piparit pois uunista ja anna niiden levätä muutama minuutti pellillä ennen kuin nostat ne leivontaritilän päälle jäähtymään. Jos koristelet pipareita, anna niiden jäähtyä täysin ennen koristelua.

———————————————————————————————————-

VEGAN GINGERBREAD COOKIES (approx. 1,5 kilos of dough)

150 ml dark syrup

400 ml sugar (with small crystals, so it melts easily)

2 ts ground cinnamon

2 ts ground clove

1 ts ground ginger

1 ts ground cardamon

(1 ts ground bitter orange peel)

250 g non-dairy margarine

700 ml wheat flour

3 ts baking soda

25 ml water

Measure syrup, sugar, and spices into a pan. Cook on low heat for about 10 minutes.

Melt margarine and add into the sugar spice mixture. Mix until margarine has completely mixed into the spice mixture (this will take several minutes). Let cool down for a moment.

Add approximately half of flour and mix. Use e.g. a hand-held mixer with dough hooks. Mix baking soda into water and add into dough. Add rest of flour and mix well. Let dough rest and set in a fridge for about an hour.

Take dough into room temperature a moment before baking. Divide dough into few parts and roll on a well floured surface until dough is approx. 2 mm thick. Use cookie molds to take out the forms that you want and put cookies on a tray covered with parchment paper. Take into account that cookies will expand a bit while baking, so leave a bit room in between the cookies. Gather remaining dough, mold into uniform dough and roll again. Use cookie molds to take out the forms and then put cookies on a tray. Repeat this until there is no dough left.

IMG_1976Bake in +175 degrees (C) for 8-10 minutes, depending on the size and thickness of cookies. Remove from oven and let cookies stay on tray for a couple of minutes before moving them onto a baking grill to cool down. If you decide to decorate cookies, let them cool down completely before.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: