Leave a comment

Suussasulava suklaakakku – Chocolastic Chocolate Torte

Uu mama, mikä suklaakakku… Ja mikä parasta se on vegaani, raaka sekä gluteeniton eli sopiva aika moneen ruokavalioon. Paitsi laihduttajalle😉 Olen muokannut reseptin Oh She Glows blogista löytyvästä ohjeesta.

Oh yes, what a chocolate torte… And the best is that it’s vegan, raw and gluten free, so it’s suitable for many diets. Except for weight watchers😉 I’ve adapted this recipe from the one that is found in Oh She Glows blog.

DSC_0389Tarjoilimme kakkua viime viikon Halloween-juhlissamme ja hyvinhän se teki kauppansa. Tein ohjeen juhliin tuplana, niin tuli isompi kakku (irtopohjavuoan halkaisija oli 23 cm). Tosin kakku on sen verran tuhtia tavaraa ja makeaakin, että sitä ei tarvitse ottaa kovin suurta palaa makeannälän tyydyttämiseksi.

We served this torte at our Halloween party last week and people liked it. For the party I doubled the recipe, so the cake was bigger (the diameter of the springform was 23 cm). Well, the cake is sooo rich and sweet too, so you don’t need to take a big piece in order to satisfy your sweet tooth.

Mielenkiintoiseksi kakun tekee muun muassa se, että siinä on avokadoa. Kyllä, luit oikein, avokadoa🙂 Se sopii todella hyvin suklaan kanssa yhteen! Ja pliis, varmistakaa että käyttämänne avokadot ovat kypsiä. Raaka avokadohan maistuu ihan saippualta, eikä todellakaan ole hyvää.

What makes this torte interesting is that there’s avocado in it. Yes you read right, avocado🙂 It goes great with chocolate! And please, make sure that the avocados that you use are ripe. Raw avocado tastes like soap, so definitely not good.

DSC_0399SUUSSASULAVA SUKLAAKAKKU (6-8 hengelle)

Pohja:

100 g pekaanipähkinöitä

100 g cashew-pähkinöitä

2 rkl rypsiöljyä

2/3 dl kaakaojauhetta

2/3 dl agavesiirappia

2 maustemittaa (2 ml) vaniljajauhetta

1/2 tl suolaa

Täyte:

2 – 3 kypsää avokadoa (koosta riippuen)

1 dl kauramaitoa

1 1/2 dl agavesiirappia

1 rkl arrowjuurijauhetta (tai vastaava suuruste)

4 rkl kaakaojauhetta

1/4 tl suolaa

1 maustemitta (1 ml) vaniljajauhetta

150 g hyvälaatuista tummaa suklaata

Leikkaa irtopohjavuoan (halkaisija 18 cm) pohjalle leivinpaperista pohjan kokoinen ympyrä. Öljyä vuoan reunat.

Laita pähkinät monitoimikoneeseen ja rouhi ne pieniksi. Laita loput pohjan aineet koneeseen ja sekoita, kunnes ainekset ovat sekaisin. Voit myös laittaa rouhitut pähkinät kulhoon ja lisätä loput ainekset sinne ja sekoittaa (tällöin voit rouhia pähkinät heti pienemmiksi). Kaada seos vuokaan ja levitä tasaisesti. Painele massaa sormilla tai lusikalla, jotta seos on tiivis. Laita vuoka pakastimeen.

Kuori avokadot ja kaavi hedelmäliha kulhoon. Survo sauvasekoittimella. Lisää muut ainekset, paitsi suklaa, ja sekoita kunnes seos on tasaista. Sulata suklaa joko vesihauteessa matalalla lämmöllä tai mikroaaltouunissa hitaasti ja matalalla teholla. Sekoita ahkerasti kunnes suklaa on sulanut. Lisää suklaa avokadoseokseen ja sekoita kunnolla.

Ota pohja pakastimesta. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta lastalla. Laita kakku pakastimeen vähintään kahdeksi tunniksi tai kunnes se on kiinteä.

Ota kakku pakastimesta hetkeä ennen tarjoilua. Anna levätä, kunnes voit leikata sitä veitsellä. Jos kakusta jää jotain jäljelle, voit säilyttää sitä pakastimessa.

DSC_0403CHOCOLASTIC CHOCOLATE TORTE (yields 6-8 people)

Crust:

100 g pecan nuts

100 g cashew nuts

2 tbs canola oil

60 ml cocoa powder

60 ml agave syrup or nectar

2 pinches (2 ml) vanilla powder

1/2 ts salt

Filling:

2 – 3 ripe avocados (depending on the size)

100 ml oat milk

150 ml agave syrup or nectar

1 tbs arrowroot powder (or similar thickener)

4 tbs cocoa powder

1/4 ts salt

1 pinch (1 ml) vanilla powder

150 g good quality dark chocolate

To make the crust, line a 18 cm springform pan with a circle of parchment paper. Oil the sides of the pan.

In a food processor, pulse the nuts until chopped but still chunky. Add the rest of the crust ingredients to the food processor and pulse until combined. You can also put chopped nuts into a bowl, add other ingredients and mix (in this case the nuts can be chopped already into smaller pieces). Pour mixture into the springform pan and spread evenly. Press down with your fingers or a spoon to make a firm crust. Place in freezer.

Halve avocados and carve out flesh into a bowl. Purée with an immersion blender. Add other ingredients, except chocolate, and mix until smooth. Melt chocolate either over a hot-water bath or in a microwave oven slowly and on low power. Stir very often (or constantly, if melted over a hot-water bath) until melted. Add melted chocolate into mixture and combine thoroughly.

Take crust from freezer. Pour filling into the springform and smooth it. Place torte in the freezer for at least two hours or until firm.

When ready to serve, take torte from freezer and let sit for some minutes, until you can slice it with a knife. Leftovers, if there are any, can be stored in the freezer.

DSC_0403

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: