Leave a comment

Nellan sipulikeitto – Nella’s Onion Soup

Mieheni pyysi minua tekemään sipulikeittoa. Rakastan sipulia ja sitä on lähes kaikissa ruoissani. Sipulistahan tulee makea, kun sitä kuullottaa ja esim. sipulipiirakka on ihanaa juuri tuon makeuden vuoksi. Myös keitto. Lisäsin keittoon myös fenkolinsiemeniä, joista tulee kiva aniksen maku. Jos pidät aniksesta, kokeile ihmeessä. Voit kuitenkin jättää ne myös pois. Mies sai siis keittoa ja oli tyytyväinen. Samoin myös flunssainen tyttäremme, jolle keitto teki hyvää🙂

Hubby asked me to make onion soup. I love onion and I use it in almost all of my cooking. Onion becomes sweet, when you sautée it and e.g. onion pie is wonderful exactly because of that sweetness. Also the soup. I added some fennel seeds into the soup, they give a nice anise taste. If you like anise, don’t forget to add them. Though you can also leave them out. So Hubby got soup and was happy. Also our daughter, who had a cold, was happy to eat some it🙂

DSC_0432NELLAN SIPULIKEITTO (valmista keittoa n. 2,5 litraa)

1 kg keltasipuleita

4 valkosipulinkynttä

100 g maidotonta margariinia

2 – 3 rkl oliiviöljyä

(2 – 3 tl fenkolinsiemeniä)

1 tl suolaa

4 rkl vehnäjauhoja

mustapippuria myllystä

6 oksaa tuoretta timjamia

2 dl kuivaa valkoviiniä (vegaania)

2 l kasvislientä

Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita sipulit ja leikkaa ne pituussuunnassa n. 1/2 cm:n siivuiksi. Hienonna valkosipulin kynnet.

Sulata margariini kattilassa ja lisää öljy. Lisää sipulit ja hienonnetut valkosipulit kattilaan. Lisää fenkolinsiemenet ja 1 tl suolaa. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 25–30 min, kunnes ne ovat karamellisoituneet kiiltäviksi.

IMG_1701Lisää valkoviini kattilaan ja keitä se kasaan. Lisää vehnäjauhot ja keitä niitä koko ajan sekoittaen 2 minuuttia. Lisää kasvisliemi ja hauduta keittoa ilman kantta vähintään 1 tunti, niin että keiton pinta vain hieman poreilee. Lisää timjaminoksat ja hauduta 10 min.

Poista timjaminoksat keitosta ja mausta keitto tarvittaessa suolalla. Rouhi päälle mustapippuria myllystä.

———————————————————————————————————————-

NELLA’S ONION SOUP (yields approx. 2,5 liters)

1 kg yellow onions

4 garlic cloves

100 g non-dairy margarine

2 – 3 tbs olive oil

(2 – 3 ts fennel seeds)

1 ts salt

4 tbs wheat flour

black pepper from mill

6 sprigs of fresh thyme

200 ml dry white wine (vegan)

2 liters vegetable broth

Peel onions and garlic cloves. Half onions and cut vertically into 1/2 cm slices. Chop garlic cloves.

Melt margarine in a pan and add olive oil. Add onions and chopped garlic cloves. Add fennel seeds and 1 ts of salt.  Sautée onions on low heat for 25-30 minutes, until they are shiny and caramelized. Stir occasionally.

IMG_1701Add white wine into pan and reduce. Add wheat flour and cook them constantly stirring for 2 minutes. Add vegetable broth and let simmer without a lid for at least 1 hour. Add thyme sprigs and simmer for 10 minutes.

Remove thyme sprigs and season with salt, if needed. Season with black pepper from a mill.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: