Leave a comment

Kurpitsa-kikhernecurry – Pumpkin Chickpea Curry

DSC_0409Suomessa asuessani en oikein koskaan syönyt kurpitsaa. Ainoa, mistä kurpitsa oikeastaan tunsin silloin, oli kurpitsapikkelsi. Ja se ei todellakaan ollut herkkuani. Joten kun tajusin, että täällä kurpitsasesonkia odotetaan innolla ja siitä tehdään vaikka mitä, olin himpun verran epäileväinen. Kun sitten ensimmäisen kerran maistoin kurpitsaa muussakin kuin pikkelssin muodossa (taisi muuten olla kurpitsakeittoa), olin myyty🙂 Ihanaa!

When I lived in Finland I hardly ever ate pumpkin. I think the only dish, where I knew pumpkin from, was pickled pumpkin. And it definitely wasn’t my favourite. So when I realized that here in Germany people look forward to the pumpkin season and they use pumpkin for all kinds of dishes, I was a bit suspicious. But when I then tasted pumpkin in another formed than pickled (I think it was pumpkin soup), it was wonderful!🙂

Siitä lähtien minäkin käytän hyväkseni kurpitsasesonkia ja silloin meillä syödään kurpitsaa kaikenlaisissa muodoissa. Keitossa, curryssa, täytettynä, uunissa paahdettuna jne. Ystäväni on tänään tulossa kylään ja kun mainitsin, että syömme yhdessä, hän toivoi jotain kurpitsasta. Joten tänään meillä syödään kurpitsa-kikhernecurrya. Se on hyvää!

Since then I also look forward to the pumpkin season and then we have pumpkin in many forms. In soups, currys, filled, roasted in the oven etc. My friend is coming over tonight and when I mentioned that we’ll have dinner together, she asked me to do something with pumpkin. So tonight we will have some pumpkin chickpea curry. Yammy!

KURPITSA-KIKHERNECURRY (6-8 hengelle)

2 rkl ruokaöljyä

2 – 3 rkl keltaista currytahnaa

2 sipulia (keskikokoista)

2 valkosipulinkynttä

pala tuoretta inkivääriä (n. peukalonpään kokoinen)

10 kardemummansiemenpalkoa

1 rkl sinapinsiemeniä (vaaleita)

n. 1 kg kurpitsaa (käytin itse Hokkaido-kurpitsaa)

6 dl kasvislientä

1 prk (400 ml) kookosmaitoa

1 prk (400 g) kikherneitä

1 limen mehu (~ 2 1/2 rkl)

1/2 rkl ruskeaa ruokosokeria

suolaa tarpeen mukaan

iso kourallinen tuoretta korianteria, hienonnettuna

Pese kurpitsa (ja kuori, jos tarpeen). Halkaise kahtia ja poista siemenet. Paloittele peukalonpään kokoisiksi kuutioiksi.

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori inkiväärinpala ja leikkaa se ohuiksi tikuiksi. Helpoin tapa on ensin leikata inkivääri ohuiksi viipaleiksi ja sen jälkeen leikata tikuiksi pituussuunnassa.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota hienonnettuja sipuleita, currytahnaa, inkivääriä, kardemummansiemenpalkoja ja sinapinsiemeniä 2-3 minuutin ajan. Lisää kurpitsakuutiot kattilaan ja sekoita hyvin.

Lisää kasvisliemi ja kookosmaito. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää valutetut kikherneet kattilaan ja keitä matalalla lämmöllä 10-15 minuuttia, kunnes kurpitsakuutiot ovat pehmeitä. Lisää lopuksi limenmehu ja sokeri. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää hienonnettu korianteri juuri ennen tarjoilua. Nauti keitetyn riisin tai naan-leivän kanssa.

DSC_0406PUMPKIN CHICKPEA CURRY (serves 6-8)

2 tbs canola oil

2 – 3 tbs yellow curry paste

2 onions (middle-sized)

2 garlic cloves

piece of fresh ginger (approx. half of your thumb)

10 cardamom pods

1 tbs mustard seeds (light)

approx. 1 kg pumpkin (I used Hokkaido)

600 ml vegetable broth

1 can (400 ml) coconut milk

1 can (400 g) chickpeas

juice of 1 lime (~ 2 1/2 tbs)

1/2 tbs brown sugar

salt, if needed

large handful of fresh coriander, chopped

Wash pumpkin (and peel, if necessary). Cut into halves and deseed. Cut into cubes, about the size of the head of the thumb.

Peel and chop onions and garlic cloves. Peel ginger and cut into thin sticks. The easiest is to first cut it into thin slices and then cut them lenghtwise into sticks.

Heat up oil in pan and fry chopped onions, garlic, curry paste, ginger, cardamom, and mustard seeds for 2-3 minutes. Stir pumpkin cubes into pan and mix well.

Add vegetable broth and coconut milk. Bring to simmer and add drained chickpeas. Cook on low heat for 10-15 minutes or until pumpkin cubes are tender. Add lime juice and sugar. Check, if salt is needed. Add chopped coriander just before serving. Enjoy with boiled rice or naan bread.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: