1 Comment

Taateli-pähkinäleipä – Date Walnut Bread

DSC_0420Kyllä tuore leipä on sitten hyvää! Yritän olla syömättä leipää liikaa, koska tunnen sen jälkeenpäin vatsassani… Mutta silloin kun syön, pitää sen olla tuoretta. Tai pakastimesta leivänpaahtimen kautta lautaselle tiensä löytänyttä suomalaista ruisleipää🙂 Bongasin kaakaolla maustetun kirsikka-pähkinäleivän reseptin uusimmasta Glorian ruoka ja viini -lehdestä, mutta koska tuoreita kirsikoita ei ollut (yllättäen tähän aikaan vuodesta) ihan tuossa lähikaupassa, päätin korvata ne taateleilla. Ja leivistä tuli todella maistuvia! Ehkä ensi kesänä kirsikkasesongin aikaan kokeilen tehdä tätä ihan sillä alkuperäisellä reseptillä.

Fresh bread is soooo good! I try not to eat too much bread, because afterwards I can feel it in my stomach… But when I eat bread, it needs to be fresh. Or Finnish rye bread, which found its way onto my plate from the freezer via a toaster🙂 I spotted this recipe for cherry walnut bread with cocoa from the latest issue of Glorian ruoka ja viini (Finnish food magazine), but as there were no fresh cherries (surprisingly at this time of the year) in the supermarket, I decided to use dates instead. And the breads turned out really tasty! Maybe during next cherry season I try to make this with the original recipe.

Vehnäjauhoista käytin tyyppiä 1050, joissa on hieman enemmän gluteenia kuin leipäjauhoissa (tyyppi 812). Voit toki käyttää myös niitä. Joka tapauksessa valitse hieman ns. karkeampia vehnäjauhoja, jotta leivistä tulee kimmoisia.

I used type 1050 wheat flour, which here in Germany is the high gluten flour. You can also use bread flours (type 812). In any case use flours with a bit more gluten. That way the bread will become elastic.

TAATELI-PÄHKINÄLEIPÄ (2 kpl)

3 1/2 dl vettä

50 g tuorehiivaa

8 – 9 dl vehnäjauhoja

1 rkl suolaa

3/4 dl tummaa siirappia

2 dl spelttijauhoja

2 rkl kaakaojauhetta

2 dl (n. 80 g) saksanpähkinöitä

1/2 dl oliiviöljyä

100 g taateleita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää 2 dl vehnäjauhoja. Sekoita ja anna levätä 10-15 minuuttia, kunnes vellimäinen taikina kuplii.

Jos taateleissa on kiviä, poista kivet ja paloittele taatelit sopivan kokoisiksi.

Sekoita suola, siirappi, loput jauhot (vehnä- ja spelttijauhot) sekä kaakaojauhe taikinaan. Alusta tasaiseksi.

IMG_1671Rouhi saksanpähkinät karkeasti veitsellä. Lisää pähkinät, taatelit ja oliiviöljy ja vaivaa ne taikinaan. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa 1 1/2 tuntia.

IMG_1672

IMG_1674Nosta taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa hetki. Jaa taikina 2 osaan ja leivo ne pyöreiksi limpuiksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele jauhoja leipien pintaan ja leikkaa halutessasi terävällä veitsellä ristikko leipien pintaan. Kohota leipiä liinan alla vielä 30 minuuttia.

IMG_1675Kuumenna uuni +250 asteeseen. Laita uunin pohjalle 2 dl kiehuvan kuumaa vettä uunin kestävässä astiassa, jotta leipiin paistuu rapea kuori.

Paista limppuja 5 minuuttia ja laske uunin lämpö +200 asteeseen. Paista 25-30 minuuttia.

IMG_1680

DATE WALNUT BREAD (2 loaves)

350 ml water

50 g fresh yeast

800 – 900 ml wheat flour (bread flours)

1 tbs salt

75 ml dark syrup

200 ml spelt flour

2 tbs cocoa powder

200 ml (approx. 80 g) walnuts

50 ml olive oil

100 g dates

Melt yeast into lukewarm water and add 200 ml of wheat (bread) flour). Mix and let rest for 10-15 minutes until there are bubbles on the surface.

Remove stones from dates, if there are some, and cut dates into suitable sized pieces.

Add salt, syrup, rest of flours (wheat and spelt), and cocoa powder into the dough. Mix and knead until smooth.

IMG_1671Cut walnuts roughly with a knife. Add walnuts, dates, and olive oil and knead them into dough. Cover bowl with kitchen towel and let rest in draftless place for 1 1/2 hours.

IMG_1672

IMG_1674Lift dough onto a floured surface and knead for a short moment. Divede dough into 2 parts and mold them into round loaves. Put them on oven tray covered with parchment paper. Sprinkle flour on top of loaves and if wanted, cut a grid with a sharp knife on top of loaves. Cover with kitchen towel and let rest for another 30 minutes.

IMG_1675Heat oven to +250 degrees (C). Before putting loaves into the oven, put 200 ml of boiling water in ovenproof dish on the bottom of oven. That way the crust will become crispy.

Bake loaves for 5 minutes and then decrease temperature to +200 degrees (C). Continue baking for 25-30 minutes.

One comment on “Taateli-pähkinäleipä – Date Walnut Bread

  1. […] Taateli-saksanpähkinäleipä / Date Walnut Bread […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: