Leave a comment

Kaalilaatikko – Cabbage Casserole

DSC_0371Tällä kertaa jotain perinteistä suomalaista – kaalilaatikkoa. Yksi niistä ruoista, joista toiset ei tykkää ollenkaan ja toiset tykkää paljonkin. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään. Olen aina (ainakin niin kauan kuin muistan…) tykännyt lähes kaikista kaaliruoista. Tosin heti perään täytyy sanoa, että yksi lapsuusajan inhokkiruoistani oli kaalikääryleet.

Something traditional Finnish this time – cabbage casserole. One of those dishes that some don’t like at all and some like a lot. I belong to the latter group. I’ve always (at least as long as I can remember…) liked almost all cabbage dishes. Though I immediately have to admit that one of my food dislikes as a child was cabbage rolls.

Kaalilaatikkoreseptejä on varmaankin yhtä monta kuin on tekijöitäkin. Jotkut keittävät kaalin, toiset lisäävät laatikkoon riisiä ja ties mitä mausteita. Ja kaikilla on käytössään mummonsa perinteinen resepti ja se on tietysti se kaikkein parhain🙂 No tämäkin kaalilaatikkoresepti on periaatteessa äitini peruja, tosin olen sen tietysti muuttanut vegaaniksi. Mutta laatikko on tehty samalla periaatteella kuin äitinikin sen teki. Eli laatikkoon ei laiteta mitään “ylimääräistä” ja kaalit paistetaan ennen uuniin laittamista. Näin niistä tulee ihanan makuisia, nam! Osa paistetuista suikaleista löytää tiensä suuhun jo ennen vuokaan päätymistä…

I think there are as many cabbage casserole recipes as there are makers. Some people boil the cabbage, some add cooked rice into the casserole and who knows what spices. And everyone is using the recipe from their grandmother and of course that’s the best one of them all🙂 Well this recipe is from my mom, though I’ve turned it into a vegan dish. But it’s made with the same principle. Meaning that you don’t put any “extras” into the casserole and you fry the cabbage before putting it into the oven. This way the cabbage will turn out really tasty! Though some of the cabbage slices end up in my mouth already before finding their way into the oven casserole…

Käytin tässä tällä kertaa Suomesta ostettua tummaa soijarouhetta, joka on aika “pienirakeista”. Suurempirakeisempikin soijarouhe käy. Perinteisesti kaalilaatikko tarjoillaan puolukkasurvoksen kera, minulle maistuu sen kanssa myös ruisleipä. Ja kuten monet muutkin uuniruoat, tämäkin maistuu seuraavana päivänä ehkä vieläkin paremmalta.

This time I used dark granulated soy that I bought in Finland, which consists of quite small granules. Naturally you can use bigger granules too. Traditionally cabbage casserole is served with mashed lingonberries, I like it also with rye bread. And like many other oven dishes, this tastes even better the next day.

KAALILAATIKKO (8 hengelle)

2 kg valkokaalia

150 g soijarouhetta

5 dl kiehuvaa vettä

1 1/2 rkl kasvisliemijauhetta

50 g maidotonta margariinia

3 – 4 rkl rypsiöljyä

500 g porkkanoita

1 1/2 tl suolaa

4 tl meiramia

1/2 tl jauhettua valkopippuria

4 dl soijamaitoa

Poista tai pese kaalista uloimmat lehdet, jos ne ovat likaiset. Leikkaa kaali(t) neljään osaan ja poista kova kantaosa. Suikaloi kaali ohuiksi (n. 1 1/2 cm:n levyisiksi) suikaleiksi.

Yhdistä soijarouhe ja kasvisliemijauhe. Kaada päälle kiehuva vesi ja sekoita. Anna seistä sen aikaa kun paistat kaalit.

Kuori porkkanat ja kuutioi ne pieniksi, ks. kuva. Laita kuutiot suureen kulhoon.

IMG_1566Kuumenna suuri paistinpannu. Paista kaalisuikaleet erissä, jotta pannu ei ole liian täynnä. Säännöstele öljy ja margariini sen mukaan, monessa erässä paistat kaalit. Kun kaali on pehmentynyt hieman (n. 5 minuuttia), mausta suolalla ja kaada kulhoon porkkanakuutioiden joukkoon.

IMG_1565Kun olet paistanut kaikki kaalit, lisää turvonnut soijarouhe. Mausta meiramilla ja jauhetulla valkopippurilla. Tarkista suolan määrä.

Öljyä uunivuoka ja kaada kaaliseos vuokaan. Tasoita pintaa hieman ja kaada päälle soijamaito. Paista kaalilaatikko +175 asteessa 75 – 90 minuutin ajan. Peitä vuoka, jos pinta tummuu paistaessa liikaa.

——————————————————————————————————————

CABBAGE CASSEROLE (serves 8)

2 kg white cabbage

150 g soy granules

500 ml boiling water

1 1/2 tbs veggie broth powder

50 g non-dairy margarine

3 – 4 tbs canola oil

500 g carrots

1 1/2 ts salt

4 ts marjoram

1/2 ts ground white pepper

400 ml soy milk

Remove or wash outer leaves of cabbage, if dirty. Cut cabbage(s) into four parts and remove hard stem part. Slice cabbage into thin (about 1 1/2 cm width) stripes.

Combine soy granules and veggie broth powder. Pour boiling water over and mix. Let rest while you fry cabbage.

Peel carrots and cut into small dices, see picture. Put dices into a big bowl.

IMG_1566Heat up a big frying pan. Fry sliced cabbage in batches in oil and margarine, so frying pan is not too full. Regulate the usage of oil and margarine according to how many batches you will fry. When cabbage has become a bit soft (approx. 5 minutes), season with salt and pour into big bowl with carrots.

IMG_1565When you have fried all cabbage, add swollen soy granules into the bowl. Season with marjoram and white pepper. Check, if more salt is needed.

Oil an oven casserole and pour cabbage mixture into it. Level the surface a bit and pour soy milk on top. Cook in +175 degrees for 75 – 90 minutes. Cover during cooking, if the surface becomes too dark.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: