Leave a comment

Palak Tofu à la Nella

Palak tofu eli vegaani muunnos tutusta (ainakin meille) intialaisesta palak paneer -ruoasta. Ei ehkä yltäisi ruokien kauneuskilpailussa palkintosijoille, mutta makua on sitten sitäkin enemmän. Puhelimella otetut kuvatkaan eivät kyllä tee oikeutta. Yksi Mieheni lempiruoista.

Palak tofu – a vegan version of the familiar (at least to us) Indian palak paneer dish. Might not be the most beautiful dish in the world, but what it might lack in looks it definitely makes up in taste. Also the pics taken with the phone don’t really do justice. One of my Hubby’s favourite dishes.

IMG_1545PALAK TOFU À LA NELLA (8 hengelle)

400 g maustamatonta kiinteää tofua

rypsiöljyä paistamiseen

800 g pakastepinaattia

500 g tomaattia

20 g tuoretta inkivääriä, raastettuna

2 valkosipulinkynttä

3 tl jauhettua korianteria

1 1/2 tl kurkumaa

1 1/2 tl chilijauhetta

1 1/2 tl jeeraa eli jauhettua juustokuminaa

1 – 1 1/2 tl suolaa

3 – 4 rkl öljyä

2 tl jeeran eli juustokuminansiemeniä

1/3 tl asafetidaa

6 rkl vehnäjauhoja

2 1/2 dl kaura- tai soijakermaa

Kuutioi tofu n. 1,5 x 1,5 cm kuutioiksi. Kaada kattilaan reilusti rypsiöljyä siten, että pohjalla on noin 3 cm öljyä. Kuumenna öljy ja uppopaista kuutiot öljyssä, kunnes ne ovat hieman kullanruskeita. Älä paista kattilassa liikaa kerralla, vaan paista kuutiot mieluummin useammassa erässä. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle, jotta enin öljy imeytyy pois.

VINKKI: Älä heitä pois paistamisessa käyttämääsi öljyä. Anna öljyn seistä hieman kattilassa, jotta tofusta irronneet pienet palaset laskeutuvat pohjaan. Kaada tämän jälkeen öljy varovasti toiseen astiaan, jolloin tofupalaset jäävät kattilaan. Näin voit käyttää öljyn myöhemmin muuhun ruoanlaittoon.

Sulata pakastepinaatti, purista ylimääräinen neste pois ja pilko hieman veitsellä tai saksilla.

Pese ja halkaise tomaatit sekä poista kanta. Leikkaa tomaatit suuriksi lohkoiksi ja laita kulhoon. Kuori ja raasta inkivääri ja valkosipulinkynnet. Lisää kulhoon tomaattien joukkoon. Soseuta tomaatit, inkivääri ja valkosipulit sauvasekoittimella.

Lisää tomaattisoseeseen korianteri, kurkuma, chilijauhe, jauhettu juustokumina ja suola. Sekoita.

Sekoita erillisessä kulhossa vehnäjauhot ja kaurakerma. Siirrä sivuun odottamaan.

Kuumenna 3-4 rkl rypsiöljyä (voit käyttää uppopaistamisessa käyttämääsi öljyä) kattilassa. Tarkista lämpötila lisäämällä yksi juustokuminan siemen öljyyn. Jos se rasahtaa heti, on öljy valmis. Lisää kuminan siemenet ja asafetida. Vähennä lämpötilaa keskilämmölle. Kun siemenet ovat rasahdelleet, lisää tomaattiseos. Ole varovainen, sillä tomaattiseos roiskahtelee kiehuessaan. Pidä siis kattilankansi vieressä ja laita se heti päälle. Jos seos roiskuu paljon, ota kattila hetkeksi pois liedeltä. Sekoita. Keitä seosta muutaman minuutin ajan, kunnes tomaattisose on keittynyt hieman kasaan.

Lisää sulanut pinaatti ja sekoita hyvin. Anna kiehua kannen alla matalalla keskilämmöllä noin 10 minuutin ajan silloin tällöin sekoittaen.

Lisää jauho-kermaseos ja anna kiehua hiljalleen 5 minuutin ajan.

Lisää lopuksi uppopaistetut tofukuutiot ja anna kiehua kannen alla 2-3 minuutin ajan.

Koristele halutessasi ennen tarjoilua ohueksi leikatuilla tomaattiviipaleilla.

IMG_0654PALAK TOFU À LA NELLA (serves 8)

400 g natural firm tofu

canola oil for frying

800 g frozen spinach

500 g tomatoes

20 g fresh ginger, grated

2 garlic cloves

3 ts ground coriander

1 1/2 ts turmeric

1 1/2 ts chili powder

1 1/2 ts jeera

1 – 1 1/2 ts salt

3 – 4 tbs canola oil

2 ts cumin seeds (jeera)

1/3 ts asafetida

6 tbs wheat flour

250 ml oat or soy cream

Cut tofu into cubes, about 1,5 x 1,5 cm. Put enough canola oil to cover about 3 cm of the bottom of a pan. Heat up oil and fry tofu cubes until golden brown. Don’t put too many cubes into the pan at once, rather fry several batches. Use skimmer to take out the cubes from oil and put them on top of paper towel so extra oil will be absorbed.

TIP: Don’t throw away the oil used for frying. Leave the oil in the pan for a while so the little tofu pieces will sink down to the bottom. Then carefully pour the oil into a bowl leaving tofu pieces in the pan. You can use the oil later in cooking.

Thaw frozen spinach, squeeze in order to get rid of extra liquid. Cut spinach smaller with knife or scissors.

Wash and cut tomatoes into half. Take out stems. Cut tomatoes into big chunks and put into a bowl. Peel and grate fresh ginger and garlic cloves. Add into the bowl. Puree tomatoes, ginger and garlic with immersion blender.

Add coriander, turmeric, chili powder, jeera, and salt into tomato puree. Mix.

In separate bowl mix wheat flour and oat cream. Set aside to wait.

Heat up 3-4 tbs of canola oil in a pan (you can use the oil used for frying). Check temperature by adding one cumin seed into the oil. If it cracks, oil is ready. Add cumin seeds and asafetida. Turn down the temperature to medium heat. When the seeds have cracked, add tomato puree. Be careful, tomato mixture will splatter. Have a lid next to you and put it on immediately. If the mixture splatters a lot, remove the pan from the heat for a moment. Mix. Cook for a few minutes until the mixture is reduced a bit.

Add thawed spinach and mix well. Let cook on low medium heat for about 10 minutes, covered with the lid. Stir occasionally.

Add flour-cream mixture and stir. Let cook for about 5 minutes.

Finally, add fried tofu cubes and let cook 2-3 minutes, covered with a lid.

You can garnish the dish with thin slices of tomato before serving.

IMG_0654

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: