Leave a comment

Vegaani pinaattikeitto – Vegan Spinach Soup

Olen aina ollut pinaattikeiton ystävä ja muistan äitini tehneen sitä suhteellisen usein. Varmaankin siksi, että minä ja siskoni pidimme siitä ja koska se on niin helppo ja nopea tehdä. Aiemmin söin keittoa perinteiseen tapaan kananmunan kanssa, nyt kananmuna on tietenkin jäänyt pois. Mutta keitto maistuu edelleen hyvältä ja paras kyytipoika sille on tumma leipä.

I’ve always liked spinach soup and I remember my mom making it quite often when I was a child. Probably because me and my sister liked it and because it was so easy and quick to do. I used to eat the soup with boiled eggs (as it is traditionally served), now of course there are no eggs on our table. But the soup is still tasty and best accompanied by dark bread.

DSC_0300VEGAANI PINAATTIKEITTO (valmista keitto n. 2 litraa)

100 g maidotonta margariinia

1 1/2 dl vehnäjauhoja

5 dl soijamaitoa

10 dl kauramaitoa

400 g pakastepinaattia

1 1/2 tl suolaa (tai oman maun mukaan)

1 tl ruskeaa ruokosokeria

Sulata margariini kattilassa. Sekoita joukkoon vehnäjauhot mahdollisimman tasaisesti. Anna jauhojen turvota rasvassa hetki (ei saa ruskistua). Sekoita hyvin (esim. vispilällä), jotta keittoon ei jää jauhopaakkuja.

Lisää maidot kattilaan vähitellen koko ajan sekoittaen. Kiehauta (koko ajan sekoittaen, muuten keitto palaa helposti pohjaan). Lisää pinaatti ja suolaa ja keitä hetken aikaa keskilämmöllä välillä sekoittaen.

Tarjoa keitto leivän kanssa. Parasta on tietenkin tuore suomalainen ruisleipä🙂

—————————————————————————————————————-

VEGAN SPINACH SOUP (yields about 2 litres of soup)

100 g non-dairy margarine

150 ml wheat flour

500 ml soy milk

1000 ml oat milk

400 g frozen spinach

1 1/2 ts salt (or to taste)

1 ts brown sugar

Melt margarine in a pan. Mix in wheat flour as smooth as possible. Let flour swell in melted margarine for a while (should not become brown).  Mix well (e.g. with a whisk) so there won’t be any floury lumps in the soup.

Add both milks gradually into the pan, stirring continuously. Bring to boil (stir continuously, otherwise the soup will easily burn). Add frozen spinach and salt and let boil for about 5 minutes on medium heat. Stir occasionally.

Serve with bread. The best is, of course, Finnish (or Finnish style) rye bread🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: