Leave a comment

Kesäkurpitsa-mantelitahna – Zucchini Almond Paste

Ruokalehdet ovat juuri nyt pullollaan kaikenlaisia ihania reseptejä, joiden avulla voi säilöä palan mennyttä ja vielä hetken aikaa jatkuvaakin (?) kesää. Kaikki kasvikset, vihannekset ja hedelmät ovat tietenkin parhaimmillaan kesällä, mutta ihanista kesämuistoista ja -mauista voi nauttia myös syksyllä ja talvenkin keskellä säilykkeiden, hillojen yms. avulla. Itse olen viimeisen puolentoista kuukauden aikana tehnyt mm. viittä erilaista hilloa ja säilönyt uunissa kuivatettuja tomaatteja. Hilloja on tullut jo maisteltua, tomaattien annan marinoitua vielä hetken. Katsotaan mitä niistä tulee.

At the moment food magazines are full of all kinds of wonderful recipes on how you can preserve a piece of past and still a bit longer ongoing (?) summer. All veggies and fruits are, of course, at their best in the summer time, but you can enjoy the summer memories and tastes also in autumn and winter through conserves, jams etc. During the last one and a half months I’ve made e.g. five different jams and preserved oven dried tomatoes. We’ve already tasted the jams, I will let the tomatoes marinate for a bit longer. Let’s see how they turn out.

Löysin tämän kesäkurpitsa-mantelitahnan reseptin yhdestä kesän Kotivinkin numerosta. Ohjeen mukaan tahnaa voi käyttää moneen, mm. syödä pastan kanssa peston tyyliin tai lisäkkeenä. Itse levitän tätä ihanan hennonvihreää tahnaa myös tuoreen leivän päälle. Nam! Ja mikä parasta, sen tekeminen on todella nopeaa. Tosin siihen tarvitaan monitoimikone, joka on varustettu kunnon terällä. Mutta ehkä homma toimisi myös sauvasekoittimella?

I spotted the next recipe in one of the Finnish magazines during summer. It said that you can eat the paste like pesto, so with pasta, or on the side. I spread this wonderful light green paste on fresh bread too. Yammy! And best of all, it’s really quick to make. Although you will need a mixer with a proper blade. Maybe also an immersion blender (hand blender) would do the trick?

DSC_0181KESÄKURPITSA-MANTELITAHNA (n. 8-10 dl valmista tahnaa)

2 (n. 600 g) kesäkurpitsaa

150 g kuorittuja manteleita

1 – 1 1/2 dl tuoreita yrttejä (esim. lehtipersiljaa ja basilikaa)

1 – 2 valkosipulinkynttä

1/2 dl sitruunamehua (~1 sitruuna)

1/2 – 1 tl suolaa

1 1/2 dl oliiviöljyä (extra virgin)

1 1/2 dl rypsiöljyä

Paloittele kesäkurpitsat paloiksi. Mittaa kaikki ainekset öljyjä lukuun ottamatta monitoimikoneen kulhoon. Käynnistä kone ja lisää öljyt koneen käydessä. Aja tasaiseksi tahnaksi.

Purkita tahna tiiviisiin lasipurkkeihin ja säilytä jääkaapissa, jossa se säilyy 1-2 viikkoa.

IMG_1381ZUCCHINI ALMOND PASTE (approx. 800-1000 ml of paste)

2 (approx. 600 g) zucchini

150 g blanced almonds

100 – 150 ml fresh herbs (e.g. flat leave parsley and basil)

1 – 2 garlic cloves

50 ml lemon juice (~1 lemon)

1/2 – 1 ts salt

150 ml olive oil (extra virgin)

150 ml canola oil

Cut zucchini into pieces. Put all ingredients excluding oils into a bowl of a mixer. Start mixer and add oils while mixer is on. Mix until you have smooth paste.

Store paste in glass jars and put into the fridge where it will last for 1-2 weeks.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: