2 Comments

Vesimeloni-avokadosalaatti – Watermelon and Avocado Salad

Yleensä vesimelonia tulee syötyä ihan sinällään, varsinkin kuumana kesäpäivänä kylmä vesimeloniviipale maistuu ihanalta. Mutta voi vesimelonia käyttää toisinkin, esim. salaateissa, kuten seuraavassa reseptissä. Ystäväni postasi yhtenä päivänä Facebookissa jotain salaatista, jossa oli vesimelonia ja avokadoa. En ehtinyt silloin tutustua reseptiin sen enempää enkä löytänyt sitä myöhemmin, joten tässä oma versioni kesäisestä vesimeloni-avokadosalaatista. Yksinkertainen ja nopea, hyvältä maistui🙂

We usually eat watermelon as such, especially on a hot summer day a nice cold slice of watermelon tastes wonderful. But you can use watermelon in other ways too, e.g. in salads, as in the following recipe. A friend of mine posted in Facebook something about a salad with watermelon and avocado a while back. I didn’t have a chance to look at the recipe back then and couldn’t find it later, so here’s my own version of a summery watermelon and avocado salad. Simple and quick to make and very tasty🙂

DSC_0003VESIMELONI-AVOKADOSALAATTI (4 hengelle)

500 – 600 g vesimelonia (kuorittuna)

250 g kirsikkatomaatteja

2 avokadoa

2 kevätsipulia tai 1 punasipuli

1 suuren tai 2 pienen limen mehu

1 – 2 rkl oliiviöljyä

2 rkl hienonnettua, tuoretta korianteria

suolaa ja mustapippuria

Poista suurimmat siemenet vesimelonista. Paloittele sopivan kokoisiksi paloiksi. Puolita kirsikkatomaatit. Puolita avokadot, poista kivi ja kuoret. Paloittele myös avokado. Leikkaa kevätsipulit (valkoinen pääosa sekä n. 5 cm vihreämpää vartta) ohuiksi renkaiksi.

Laita ainekset kulhoon ja sekoita varovasti. Kaada päälle limen mehu ja pirskottele oliiviöljyä. Lisää suolaa ja mustapippuria sekä hienonnettu korianteri. Sekoita varovasti kulhoa heilauttelemalla tai lusikalla käännellen. Siirrä tarjoiluastiaan.

DSC_0005WATERMELON AND AVOCADO SALAD (serves 4)

500 – 600 g watermelon (without thick rind)

250 g cherry tomatoes

2 avocados

2 scallions (spring onions) or 1 red onion

juice of 1 big or 2 small lime

1 – 2 tbs olive oil

2 tbs chopped fresh coriander (cilantro)

salt and black pepper

Remove biggest seeds from watermelon. Cut into cubes. Halve cherry tomatoes. Halve avocados, remove pits and skins. Cut into cubes. Cut scallions (white head and approx. 5 cm of greenish stalk) into thin rings.

Put ingredients into a bowl and mix gently. Pour lime juice and drizzle olive oil on top. Add some salt, black pepper, and chopped coriander. Toss gently to mix or use a spoon. Transfer to a serving dish.

2 comments on “Vesimeloni-avokadosalaatti – Watermelon and Avocado Salad

  1. Wow Nella! Your blog is fantastic! My partner is Finnish and I love to cook and bake Finnish food to remind him of home🙂 this will be my go to blog for Finnish recipes x

    • Bunzbakes, so happy that you like my blog🙂 Though you’ll see that I don’t cook that much Finnish (though of course occationally), but I do bake Finnish food. So hopefully you’ll find some inspiration here!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: