2 Comments

Nellan mansikka-raparperihillo – Nella’s Strawberry Rhubarb Jam

Yksi kesän ihanuuksista on se, että silloin saa tuoreita marjoja. Mansikoita, mustikoita, vadelmia, karviaisia, viinimarjoja ja niin edelleen. Mansikoita ollaan nyt maisteltu tässä jo hetki. Ensimmäiset saksalaiset (eli täällä kotimaiset🙂 ) ja vieläpä baijerilaiset mansikat näin kaupassa n. puolitoista viikkoa sitten, sitä ennen söimme espanjalaisia ja italialaisia mansikoita.

One of the wonderful things of summer time are fresh berries. Strawberries, blueberries (or bilberries), raspberries, gooseberries, red/black/white currants and so on. We’ve been enjoying of the first strawberries for a while now. The first German (and Bavarian) strawberries I saw in the store about one and a half weeks ago, before that we had ate Spanish and Italian ones.

Muutama viikko sitten löysin luomumansikoita ison satsin pienellä rahalla, niin ahneuksissani ostin niitä sitten 5 kg. Eli ihan syömällä mansikoita jogurtin kanssa emme tuollaista määrää saa tuhottua😉 Mutta ei hätää, silloin oli jo saksalaista raparperia tarjolla, joten pitihän sitä sen kunniaksi heti keittää mansikka-raparperihilloa. Sitä on jo maisteltu itse tehtyjen croissantien kanssa ja kyllä oli hyvää!

A couple of weeks ago I was able to get lots of organic strawberries for little money and of course, greedy me, I had to buy 5 kilos. So we wouldn’t have been able to destroy all of them only by eating them with yoghurt😉 But as there was already German rhubarb available, I had to celebrate it by making some strawberry rhubarb jam. We already had it with home made croissants and it was goooood!

DSC_0449NELLAN MANSIKKA-RAPARPERIHILLO

1 kg mansikoita, perattuna

1 kg raparperia, kuorittuna

4-5 rkl sitruunamehua

3 rkl omenapektiinia

2 tl maidotonta margariinia (ei pakollinen, mutta ehkäisee vaahdon syntymistä keitettäessä)

2 maustemittaa (yht. 10 ml) vaniljajauhetta

750 g ruskeaa ruokosokeria

Perkaa mansikat ja lohko ne paloiksi. Isommat mansikat neljään osaan, pienemmät puoliksi tai kokonaisina. Kuori raparperi ja viipaloi varret n. 3-5 mm paksuisiksi viipaleiksi.

Laita paloitellut mansikat, raparperit, sitruunamehu, pektiini, margariini ja vaniljajauhe suureen kattilaan. Lisää myös 250 g sokeria.

DSC_0093 (2)

Tästä se lähtee…

Kuumenna keskilämmöllä (silloin tällöin sekoittaen) kunnes mansikoista alkaa irrota mehua. Nosta lämpöä hieman ja lisää loppu sokeri vähitellen. Kun sokeri on sulanut ja hillo kiehuu, keitä sitä keskilämmöllä noin 10-15 minuuttia tai kunnes raparperit pehmenevät.

DSC_0096 (2)

Vielä hetki…

Anna hillon jäähtyä hetki ja kaada se sitten puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje kannet. Hillot säilyvät paremmin, jos säilöt ne steriloituihin eli keitettyihin tai uunissa kuumennettuihin lasipurkkeihin (muista käsitellä myös kannet). Säilytä hillopurkit jääkaapissa. Katso ohje purkkien sterilointiin täältä.

——————————————————————————————————————

NELLA’S STRAWBERRY RHUBARB JAM

1 kg strawberries, cleaned

1 kg rhubarb, peeled

4-5 tbs lemon juice

3 tbs apple pectin

2 ts non-dairy margarine (optional, prevents foam from forming while cooking the jam)

2 pinches (10 ml) vanilla powder

750 g brown sugar

Clean strawberries and cut them into pieces. Bigger strawberries into four pieces and smaller ones into halves or leave them whole. Peel rhubarb and slice them into 3-5 mm thick slices.

Put strawberries, rhubarbs, lemon juice, pectin, margarine and vanilla powder into a large pot. Add also 250 g of sugar.

DSC_0093 (2)

Here we go…

Heat up on medium heat (stir occasionally) until juice starts to form. Increase heat a bit and add rest of sugar little by little. When sugar has diluted and jam is boiling, cook it on medium heat for about 10-15 minutes or until rhubarb pieces get soft.

DSC_0096 (2)

Still needs to boil a bit…

Let jam cool down for a moment and then pour it into clean glass jars and close the lids immediately. The jams survive better, if you preserve them into sterilized glass jars (don’t forget the lids). Store the jams in the fridge. See here the instructions for sterilizing the jars.

2 comments on “Nellan mansikka-raparperihillo – Nella’s Strawberry Rhubarb Jam

  1. Hmm.. Sanoit silloin mun viime Munchenin visiitillä, että pitää sanoa jos tarvitsen jotain “Tuliaisia” Munchenistä. Vaikka varmaankin tarkoitit sillon käsirasvaa tms. toivoisin silti purkin tuota herkkua😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: