Leave a comment

Mamman marjapiirakka – Berry Pie à la Mama

Kesään kuuluu ehdottomasti, ainakin meillä, mamman marjapiirakka. Se on siitä ihana ja kiitollinen piirakka, että siihen voi käyttää vaikka mitä marjoja ja kaikki sopivat siihen. Omia suosikkejani ovat mustikka, vadelma sekä raparperi. Raparperihan ei siis tietenkään ole mikään marja, mutta sopii kuitenkin mainiosti🙂

This berry pie belongs definitely to our summer. It’s a wonderful pie, because you can use almost any kind of berries in it and they fit perfectly. My favourites are blueberries (or bilberries), raspberries, and rhubarb. Well rhubarb is, of course, not a berry, but it still fits fantastic🙂

Ja mikä ihana oivallus olikaan, että soijajogurtti hyytyy uunissa… Piirakka on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä eli voit leipoa sen edellisenä päivänä ja jättää jääkaappiin yön yli. Enkä muuten ehtinyt/tajunnut ottaa piirakasta parempia kuvia ennenkuin oli jo liian myöhäistä. Eli jäljellä oli vain tyhjä lautanen😉 Ensi kerralla sitten.

And what a wonderful realization it was that soy yoghurt solidifies in the oven… The pie is at its best when eaten the next day, so you can bake it the previous day and leave in the fridge over night. And I didn’t have a chance to take better pictures of the pie before it was too late and only an empty plate was left😉 Next time then.

MAMMAN MARJAPIIRAKKA

Pohja:

150 g maidotonta margariinia

1 dl ruskeaa ruokosokeria

1/2 dl omenasosetta

2 1/2 dl spelttijauhoja

1/2 dl kaurahiutaleita

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

500 g vaniljasoijajogurttia TAI

500 g maustamatonta soijajogurttia, 1/2 dl ruokosokeria, 1/2 (2,5 ml) maustemittaa vaniljajauhetta

150 – 175 g tuoreita tai pakastemustikoita

Vatkaa margariini ja sokeri. Lisää omenasose ja sekoita. Yhdistä erillisessä kulhossa jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Lisää jauhot margariini-sokeriseokseen. Levitä taikina (lusikan kanssa tai jauhotetuin sormin) voideltuun piirakkavuokaan siten, että taikina nousee vuoan seinille (n. 3 cm). Käytin vuokana irtopohjavuokaa, jonka halkaisija oli 24 cm.

Jos käytät vaniljasoijajogurttia, kaada jogurtti vuokaan ja tämän jälkeen mustikat. Jos käytät maustamatonta soijajogurttia, sekoita siihen ensin sokeri ja vaniljajauhe. Tämän jälkeen kaada jogurtti vuokaan ja lisää mustikat.

IMG_0993Paista piirakkaa +175 asteessa n. 40 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä hyvin ennen tarjoilua. Ja kuten sanottu, piirakka on parhaimmillaan jääkaapissa vietetyn yön jälkeen🙂

IMG_0997BERRY PIE À LA MAMA

Bottom:

150 g non-dairy margarine

100 ml brown sugar

50 ml apple puree

250 ml spelt flour

50 ml oat meal

1 ts baking powder

Filling:

500 g vanilla soy yoghurt OR

500 g natural soy yoghurt, 50 ml brown sugar, 1/2 pinch (2,5 ml) vanilla powder

150 – 175 g fresh or frozen blueberries

Whip margarine and sugar. Add apple puree and mix. In a separate bowl combine flour, oat meal and baking powder. Add flour into the margarine-sugar mixture. Spread dough (with a spoon or with floury fingers) over the bottom of a greased pie mold and up the sides (approx. 3 cm). I used a spring form with a 24 cm diameter.

If you are using vanilla soy yoghurt, pour yoghurt (don’t forget to shake well before opening) into the pie mold and then add blueberries. If you are using natural soy yoghurt, mix in first sugar and vanilla powder. Then pour yoghurt into the pie mold and add blueberries.

IMG_0993Bake in +175 degrees (C) for about 40 minutes. Let cool down completely before serving. And as mentioned, the pie is at its best after a well rested night in the fridge🙂

IMG_0997

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: