Leave a comment

Mustikkamuffinssit – Blueberry muffins

Rakastan mustikoita – melkein yhtä paljon kuin vadelmia😉 Tähän aikaan tarjolla on pensasmustikoita ja kyllähän me niitä olemmekin syöneet… Lähes joka aamu jogurtin kanssa ja mustikkamuffinssejakin on tullut tehtyä jo useaan kertaan, ne ovat niin hyviä! Ja mikä parasta, myös helppoja ja nopeita tehdä.

I love blueberries – almost as much as raspberries😉 At this time of year there are cultivated blueberries available (not the lovely wild bilberries that we have shit loads (sorry for my language) in the Finnish forests) and yes, we’ve eaten lots of them… Almost every morning with yoghurt and I’ve also made blueberry muffins a few times already. They are sooo good! And also easy and quick to make.

DSC_0070

MUSTIKKAMUFFINSSIT (10-12 kpl)

3 1/2 dl spelttijauhoja

1/2 dl kaurahiutaleita

2 dl ruokosokeria

1/2 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

1/2 tl ruokasoodaa

1 maustemitta (5 ml) vaniljajauhetta

1 dl ruokaöljyä

60 g omenasosetta

1 dl kauramaitoa

175 g (n. 2,5 dl) mustikoita

Sekoita kulhossa kuivat aineet. Lisää öljy, omenasose sekä kauramaito ja sekoita hyvin. Laita mustikat erilliseen kulhoon ja lisää n. 1 1/2 rkl jauhoja. Heiluttele kulhoa niin, että mustikat jauhottuvat. Tämä ehkäisee marjojen painumista muffinssien pohjalle paistamisen aikana.

DSC_0062

DSC_0065Aseta paperisia muffinssivuokia pellille tai muffinssivuokaan. Täytä vuoat siten, että ne ovat noin 2/3 täynnä. Paista muffinsseja +200 asteessa n. 20 minuuttia (riippuu muffinssien koosta), kunnes muffinssiin työnnettyyn hammastikkuun ei jää taikinaa. Anna muffinssien jäähtyä pellillä n. 10 minuuttia, sen jälkeen siirrä ritilän päälle jäähtymään.

BLUEBERRY MUFFINS (10-12 muffins)

350 ml spelt flour

50 ml oat meal

200 ml brown sugar

1/2 tl salt

1 tl baking powder

1/2 tl baking soda

1 pinch (5 ml) vanilla powder

100 ml canola oil

60 g apple puree

100 ml oat milk

175 g (approx. 250 ml) blueberries

Mix dry ingredients in a bowl. Add oil, apple puree, and oat milk and mix well. Put blueberries into a separate bowl and add approx. 1 1/2 tbs of flour. Toss the berries so that they are covered with flour. This prevents the blueberries to sink to the bottom while baking.

DSC_0062

DSC_0065Line muffin tin with muffin/cupcake liners. Distribute batter evenly into muffin tins, each liner about 2/3 full. Bake muffins in +200 degrees (C) for about 20 minutes (depends on the size of the muffins), until a toothpick comes out clean. Let cool in the pan for about 10 minutes, then take out and let cool down on a wire rack.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: