Leave a comment

Nellan vegaani Linzin torttu – Nella’s Vegan Linzer Torte

DSC_0227

Tässä luumuhillolla
Here with plum jam

Rakkaan Mieheni suosikkileivonnainen. Hyvältä maistuu minunkin suussani, mutta ei kuitenkaan kuulu minun TOP 10 -listalleni, joten leivon Linzin torttua suhteellisen harvoin. Viime viikon torstaina vietettiin Saksassa Isänpäivää, joten mikä herkku olisi sopinut siihen paremmin kuin tämä?🙂

My darling Husband’s favourite pastry. I think it’s good too, but it’s not in my TOP 10 favourites. That’s why I don’t bake it very often. It was Father’s Day in Germany last week’s Thursday, so what else would I have baked?🙂

Linzin tortussa on perinteisesti punaherukkahilloa, mutta sen tilalla voi käyttää esim. vadelma-, luumu- tai aprikoosihilloa. Tein piirakoita itse asiassa kaksi, peräkkäisinä päivinä🙂 Toinen punaherukkahillolla, toinen luumuhillolla – molemmat herkullisia!

Traditionally there’s red currant jam in Linzer Torte, but you can use e.g. raspberry, plum or apricot jam instead. I actually made two pies, on subsequent days🙂 One with red currant jam, the other with plum jam – both delicious!

Kannattaa muistaa, että päällä olevien taikinakaistaleiden tulee olla hyvän matkaa toisistaan erillään, muuten ei valmiissa piirakassa ristikkoa enää näykään… Käytin vuokana irtopohjavuokaa, jonka halkaisija oli 24 cm.

Remember that the dough strips on top should be quite far away from each other, otherwise you won’t see a grid on the baked pie… I used a spring form with a 24 cm diameter.

DSC_0220LINZIN TORTTU

190 g jauhettua (vaalennettua) mantelia

60 g ruskeaa ruokosokeria

150 g speltti- tai vehnäjauhoja

140 g maidotonta margariinia

2 rkl soijamaitoa

ripaus jauhettua neilikkaa

1/2 – 1 tl jauhettua kanelia

1/2 luomusitruunan raastettu kuori

Päälle:

300 g valitsemaasi hilloa (mieluiten paistonkestävää, muuten hillo kiehuu päällä olevan taikinaristikon päälle. Voit myös lisätä “tavalliseen” hilloon hiukan perunajauhoja, jolloin se kestää paistamista paremmin)

Sekoita jauhettu manteli, ruokosokeri, jauhot, neilikka ja kaneli kulhossa. Lisää raastettu sitruunankuori. Paloittele kylmä margariini ja lisää jauhoseokseen. Nypi margariini jauhojen kanssa hyvin sekaisin, lisää lopuksi soijamaito. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Ota taikina jääkaapista ja ota eroon n. 1/3. Painele 2/3 taikinasta pohjaksi vuokaan niin, että vuoan reunoille tulee n. 4 cm:n “seinä”. Lisää päälle valitsemaasi hillo ja tasoita. Kauli loput taikinasta kevyesti jauhotetulla pinnalla n. 3 mm paksuiseksi taikinalevyksi ja leikkaa siitä veitsellä tai taikinapyörällä n. 1 – 1,5 cm:n levyisiä kaistaleita. Nosta kaistaleet varovasti (rikkoutuvat helposti) piirakan päälle ristikoksi (5 kaistaletta toiseen ja 5 toiseen suuntaan).

Paista piirakkaa +180 asteessa n. 40-45 minuuttia, kunnes piirakan kuori on kauniin ruskea. Anna jäähtyä kokonaan vuoassa. Poista vuoka (jos käytät irtopohjavuokaa) ja koristele halutessasi tomusokerilla. Piirakka säilyy tiiviisti peitettynä 1-2 päivää huoneenlämmössä.

DSC_0196

Tässä punaherukkahillolla
Here with red currant jam

LINZER TORTE

190 g ground (blanched) almonds

60 g brown sugar

150 g spelt or wheat (all purpose) flour

140 g non-dairy margarine

2 tbs soy milk

pinch of ground clove

1/2 – 1 ts ground cinnamon

1/2 grated zest of organic lemon

On top:

300 g jam of your choice (if you don’t have “oven proof” jam, add a bit of potato starch into it. Then it will endure cooking better.)

Mix ground almonds, brown sugar, flours, ground clove, and cinnamon in a bowl. Add grated lemon zest. Cut cold margarine into pieces and add to flour mix. Pinch margarine and flour together until they are well mixed, finally add soy milk. Gather dough into a ball and wrap it into fresh foil and let rest in the refrigerator for at least an hour.

Take dough from fridge and remove fresh foil. Take 2/3 of dough and pat it evenly over the bottom and up the sides (approx. 4 cm). Spread jam over the bottom of the dough. Roll remaining 1/3 of the dough on lightly floured surface approx. 3 mm thick. Cut dough into 1 – 1,5 cm strips using a sharp knife or a dough wheel. Lift strips carefully (they break easily) and arrange 5 strips of dough lengthwise across jam. Arrange another 5 strips of dough crosswise across top.

Bake in +180 degrees (C) for about 40-45 minutes, or until crust is golden brown. Cool completely in pan on wire rack. Remove torte from pan (if you’re using a spring form). Sprinkle with powdered sugar. Cut into wedges. Store, tightly covered, at room temperature 1 to 2 days.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: