Leave a comment

Karamellisoitu Fenkolirisotto – Caramelized Fennel Risotto

Olen aina ollut italialaisten risottojen ystävä. Ja vaikka itse sanonkin, myös aika hyvä niitä tekemään. Harjoitus kai tekee mestarin? Italialaisten risottojen ideahan on valuva koostumus eli silloin tarjolla ei todellakaan ole mitään jämäkkää riisipuuroa lisukkeineen😉

I’ve always been a friend of Italian risottos. And even though I say so myself, I’m also quite good at making them. I guess practice makes perfect? The idea of Italian risottos is a runny, flowing consistency and texture, meaning that then you won’t be serving any sticky rice porridge with sides😉

Tällä kertaa päätin yhdistää risottoon fenkolin ihanan anismaisen maun, joka pehmenee mukavasti kun fenkolin karamellisoi. Muistakaa, risotto ei odota ruokailijaa, vaan ruokailija risottoa…

This time I decided to combine the wonderful anise taste to the risotto, which softens nicely when you caramelize the fennel. Remember, risotto won’t wait for the diner, but the diner waits for the risotto…

DSC_0292

KARAMELLISOITU FENKOLIRISOTTO (6-8 henkilölle)

500 g fenkolia

1 iso tai 2 pientä salottisipulia

1 valkosipulinkynsi

3 rkl oliiviöljyä

4 dl risottoriisiä, esim. Arborio

2 dl valkoviiniä (mieluiten vegaania), voit myös jättää pois

1,3 – 1,5 l vettä

3 rkl kasvisliemijauhetta tai 3 kasvisliemikuutiota

n. 50 g maidotonta margariinia

suolaa, mustapippuria (maun mukaan)

Sillä aikaa kun karamellisoit fenkoleita ja sipuleita, kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää kasvisliemijauhe (tai kuutiot) ja sekoita. Ota kattila pois liedeltä ja laita kansi päälle. Liemen pitää pysyä kuumana.

Pese fenkolit, leikkaa pois varret ja “pohja”. Halkaise fenkolit ja poista kova keskusta. Leikkaa fenkoli n. 1 cm paksuisiksi siivuiksi. Hienonna sipuli(t) ja valkosipulin kynsi.

Kuumenna öljy kattilassa korkealla keskilämmöllä. Lisää fenkolisiivut ja hienonnetut sipulit. Paista keskilämmöllä n. 8-10 minuuttia, koko ajan sekoittaen, kunnes ne ovat hieman ruskeita väriltään.

Lisää riisi ja sekoita muutaman minuutin ajan, jotta riisinjyvät kuullottuvat öljyssä. Lisää valkoviini ja keitä keskilämmöllä muutama minuutti kunnes viini on haihtunut. Jos jätät viinin pois, lisää tässä vaiheessa jo kasvislientä.

Lisää 2-3 dl kasvislientä ja anna kiehua kunnes neste on haihtunut lähes kokonaan, n. 1-2 minuuttia. Sekoita jatkuvasti. Riisi ei saa kypsentyä liian nopeasti, joten on tärkeää säilyttää oikea lämpötila. Risoton pitäisi kypsyä hiljaisesti kiehumalla, joten säädä lämpötilaa sen mukaisesti. Lisää loput kasvisliemestä n. 2 dl kerrallaan. Pidä huolta, että liemi on imeytynyt riisiin ennen kuin lisäät lientä. Muista sekoittaa risottoa koko ajan kun lisäät lientä. Tämä kestää n. 20 minuuttia.

Haluan risottoni al dente, joten testaan risoton aina ennen kuin viimeistelen sen. Jos pidät hieman pehmeämmästä riisistä risotossa, lisää hieman lientä (tai vettä) ja anna risoton kiehua kunnes rakenne on haluamasi.

Ota risotto pois liedeltä. Lisää suolaa ja mustapippuria makusi mukaan. Lisää maidoton margariini. Sekoita, anna levätä muutama minuutti (ei liian kauaa) ja tarjoile.

DSC_0288

CARAMELIZED FENNEL RISOTTO (serves 6-8)

500 g fennel

1 big or 2 small shallots

1 garlic clove

3 tbs olive oil

400 ml risotto rice, e.g. Arborio

200 ml white wine (preferably vegan), you can also leave out

1,3 – 1,5 liters water

3 tbs vegetable broth powder or 3 cubes

approx. 50 g non-dairy margarine

salt, black pepper (to taste)

While you will be caramelizing the fennel and onions, heat the water and bring it to a simmer. Add vegetable broth powder (or cubes) and mix. Take it off the stove and cover with a lid. You need to keep the broth hot.

Wash the fennel bulbs, cut off the stalks and green parts and the bottom. Cut the bulb in half and remove the core. Then slice the fennel in approx. 1 cm slices. Chop onion(s) and clove of garlic.

Heat the oil in a pan over medium-high heat. Add fennel slices and chopped onions. Cook on medium heat, stirring, until they are browned a bit, about 8-10 minutes.

Add the rice and stir for a few minutes so the grains are coated with oil. Add white wine and cook on medium heat until the wine has evaporated. If you leave out the wine, use vegetable broth already at this point.

Stir in about 200-300 ml of hot vegetable broth. Simmer until the broth has completely evaporated, about 1-2 minute. Stir constantly. You don’t want the rice to cook too quickly, so it’s important to keep the heat at the right temperature. You want a low simmer, so adjust the heat accordingly. Add in the remaining vegetable broth about 200 ml at a time. Make sure the rice has absorbed the liquid until you add more broth. Remember to stir the risotto constantly when you are adding the broth. This takes about 20 minutes.

I like my risotto a little al dente, so I always test the risotto before finishing it. If you like your risotto a bit softer, add a bit more broth (or water) and continue to cook until it reaches the consistency that you like.

Take the risotto off the heat. Add salt and black pepper to taste. Add the margarine. Stir, let sit for a few minutes (not too long) and serve.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: