Leave a comment

Sima – Finnish Mead

DSC_0161

Suomessa juhlitaan tunnetusti vappuaattona ja vappupäivänä lähes koko kansan voimin. Monien vappupäivään kuuluu piknik, melkeinpä säällä kuin säällä. Eli satoi tai paistoi… Perinteisiä piknikruokia ovat lihapullat, nakit, sillivoileivät, perunasalaatti, munkit, tippaleivät ja juomana sima (kuohujuomien rinnalla). Kuten voitte kuvitella, jätän kolme ensin mainittua muiden suiden syötäväksi🙂

In Finland the 1st of May is a day for big celebrations. Well, actually the party starts already on the 30th of April and continues the following day. Lots of people go for a picnic on the 1st of May. Pretty much rain or shine… Traditional 1st of May picnic foods are meat balls, frankfurters (wieners), herring sandwiches, potato salad, Berliners, funnel cake, and mead as a drink (in addition to the sparkling alcoholic drinks). As you can imagine, I leave the first three mentioned ones to other people🙂

Sima on kuplivaa makeaa juomaa, joka yleensä maustetaan lisäämällä sekä sitruunan kuorta että hedelmälihaa. Siman kanssa syödään munkkeja, tippaleipiä tai rosetteja. Naminami!

Mead is a sweet sparkling brew and it is usually spiced by adding both the flesh and rind of a lemon. Mead is usually accompanied by a munkki (Berliner), a tippaleipä (a special 1st of May funnel cake), or a rosetti (rosette). Yam!

SIMA (himpun verran yli 3 litraa)

3 litraa vettä

250 g fariinisokeria

250 g vaaleaa ruokosokeria

1 1/2 sitruunaa (luomua tietenkin)

3/4 maustemitallista hiivaa (eli pieni nokare)

rusinoita

Kiehauta 12 dl vettä. Pese yksi sitruuna hyvin ja kuori kuorimaveitsellä sitruunan kuori astiaan, jossa teet simaa. Poista sitruunasta kuoren valkoinen osa ja viipaloi sitruuna. Kuori ja viipaloi myös puolikas sitruuna.

IMG_0733

IMG_0737

Lisää kuorien sekaan fariinisokeri ja vaalea ruokosokeri. Kaada kiehuva vesi näiden päälle ja sekoita. Lisää 18 dl kylmää vettä, näin sima jää haaleaksi. Lisää hiivanokare ja viipaloidut sitruunat. Anna käydä huoneenlämmössä vuorokauden ajan.

IMG_0742

Ennen kuin pullotat siman, lisää 1 tl vaaleaa ruokosokeria (jos pullo on 1 – 1 1/2 litran kokoinen) ja muutama rusina jokaisen pullon pohjalle. Kaada tämän jälkeen simaa pulloihin (käy kätevästi trattia käyttämällä). Anna seistä pullottamisen jälkeen pöydällä vielä muutama tunti. Sen jälkeen siirrä jääkaappiin tms. viileään säilytyspaikkaan (tai anna seistä huoneenlämmössä, jos siman pitää valmistua nopeammin, ks. seuraava kappale).

Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä kierrä korkkia turhan tiukkaan. Sima valmistuu viileässä paikassa noin viikossa, huoneenlämmössä noin 3 päivässä. Kun rusinat nousevat pintaan alkaa sima olla valmista. Nautitaan viileänä ja vappuherkkujen kera. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

DSC_0172

FINNISH MEAD (yields just over 3 liters)

3 liters of water

250 g demerara sugar

250 g light brown sugar

1 1/2 lemon (organic, of course)

3/4 pinch of fresh yeast (meaning a tiny piece)

raisins

Boil 1200 ml of water. Wash well one lemon and peel the zest of the lemon with a peeling knife into the dish (e.g. a pot or a bowl) which you are using to make the mead. Take off the white parts of the lemon skin and slice the lemon. Peel and slice the half a lemon too.

IMG_0733

IMG_0737

Add demerara sugar and light brown sugar into the lemon zest pieces. Pour boiling water on top of them and mix. Add 1800 ml of cold water, so mead becomes lukewarm. Add the piece of yeast and sliced lemons. Let ferment in room temperature for 24 hours.

IMG_0742

Before you bottle the mead, add 1 ts of light brown sugar (if the bottle is 1 – 1 1/2 liters) and a few raisins into each bottle. Then pour mead into the bottles (using a funnel). Leave the bottles on the table for a couple of hours after that. Then move into the fridge or another cool storage (or leave in room temperature, if mead needs to be ready faster, see next paragraph).

The pressure in the bottles increases during the fermentation, so don’t close the lids too tightly. Mead will be ready in about a week’s time, in room temperature in about 3 days. When the raisins rise to the surface, mead is ready. Enjoy cool and with other 1st of May delicacies. Store in a cool place and drink within a week.

DSC_0172

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: