2 Comments

Vegaanit mokkaruudut – Vegan Finnish Brownies

DSC_0128

Poikamme täytti viime viikon maanantaina 4 vuotta. En ala päivittelemään sitä, kuinka nopeasti aika kuluu, mutta varmasti erityisesti kaikki vanhemmat ymmärtävät mistä puhun😉 Poikamme käy tarhassa ja tottakai kaikki tarhassa odottivat, että sinne viedään jotain makeaa juhlan kunniaksi. Koska järjestimme edellisenä päivänä eli sunnuntaina isommat juhlat, jonne tein jo merirosvoteemaan sopiva merirosvolaivakakku ja kuppikakkuja, halusin päästä suht helpolla tarhan juhlasta.

Our Son turned 4 on last week’s Monday. I’m not going to go on about how time flies, but I’m sure especially all parents know what I’m talking about😉 Our Son goes to the kindergarten and of course everyone there expected that we’ll bring them something sweet for the occasion. Because we organized a big party on the previous day (Sunday), for which I baked a pirate ship cake (according to the pirate theme) and cupcakes, I wanted to get away easily with the party at the kindergarten.

Merirosvolaiva

Joten päätin kokeilla taas yhdenlaista vegaania versiota suomalaisten suosikista, mokkaruuduista. Kuten sanotaan, rakkaalla lapsella on monta nimeä, niinpä tämä herkullinen ja makea leivonnainen tunnetaan myös mm. suklaahyvä, suklaapiirakka, mokkapiirakka ja mokkapalat nimillä. Mielestäni kaikista eriskummallisin nimi on kuitenkin neulapiirakka, joksi hyvä ystäväni jo yli 30 vuoden ajalta, tätä leivonnaista kutsuu🙂 Liekö nimen taustalla se, että perinteiset värikkäät pyöreät nonparellit piirakan päällä näyttävät nuppineulojen päiltä?

So I decided to try another vegan version of the Finnish brownies, which everyone usually likes. As they say, a loved child has many names and so this delicious and sweet pastry is known also e.g. as chocolate pie, mocha pie, mocha pieces etc. Though in my opinion the most peculiar name for this is “needle pie”, which my good friend for over 30 years calls this🙂 I assume the name has something to do with the colourful round nonpareils that this pastry is traditionally decorated with. They do look like pins…

DSC_0114

Tässä pohja ilman rouhittua suklaata
Here without the chocolate chunks in the batter

Olen aiemmin kokeillut muutamaa vegaania mokkaruutureseptiä ja muunnellut niitä mieleni mukaisesti, mutta en ole ollut täysin tyytyväinen lopputulokseen. Mutta voin sanoa, että tällä reseptillä onnistui🙂 Jos haluat pohjasta vielä astetta suklaisempaa, voit lisätä siihen rouhittua tummaa suklaata. Mutta ilmankin onnistuu tosi hyvin.

I have tried a few recipes for vegan Finnish brownies and modified them according to my taste, but I hadn’t been completely satisfied with the result. But this time I can say that this recipe was a success🙂 If you want the base to be even more chocolatey, you can add some dark chocolate. But it will be very tasty also without.

DSC_0101

Tässä taas suklaarouheen kanssa, näkyy pohjassa
Here’s with chocolate, you can see it in the base

VEGAANIT MOKKARUUDUT (yksi pellillinen, n. 20 “ruutua”)

200 g maidotonta margariinia

4 dl ruokosokeria

1 1/2 dl maustamatonta soijajogurttia

1 maustemittaa vaniljajauhetta (tai 2 tl vaniljasokeria)

7 dl vehnäjauhoja

(125 g tummaa suklaata, rouhittuna)

2 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

5 rkl kaakaojauhetta

3 1/2 dl kauramaitoa (muutkin kasvipohjaiset juomat käyvät)

Kuorrutus:

7 dl tomusokeria

6 – 7 rkl kahvia

4 rkl kaakaojauhetta

1 maustemittaa vaniljajauhetta (tai 2 tl vaniljasokeria)

4 rkl maidotonta margariinia, sulatettuna

Vaahdota ensin margariini ja sokeri kunnes seos on ilmavaa. Lisää joukkoon soijajogurtti ja sekoita. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nostele ne margariinivaahtoon muutamassa erässä vuorotellen kauramaidon kanssa.

Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle ja paista +200 asteessa n. 25 minuuttia. Pohja on kypsä, kun taikinaan työnnettyyn puutikkuun (esim. hammastikkuun) ei jää kiinni taikinaa. Poista pohja pelliltä (jätä leivinpaperi paikoilleen) ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Mittaa kulhoon kuorrutusta varten tomusokeri. Lisää joukkoon keitetty kahvi ja sekoita hyvin. Sekoita keskenään kaakao- ja vaniljajauhe ja lisää sokeri-kahviseokseen. Sekoita hyvin niin, ettei kuorrutukseen jää paakkuja. Lisää lopuksi sulatettu margariini ja sekoita.

Levitä kuorrute täysin jäähtyneen pohjan päälle ja ripottele pinnalle haluamiasi koristeita (esim. nonparelleja, erilaisia pähkinärouheita, raastettua suklaata tai jätä sellaiseksi. Laita mokkaruutulevy joksikin aikaa jääkaappiin, jotta kuorrutus jähmettyy kunnolla. Leikkaa lopuksi neliöiksi ja tarjoa.

DSC_0105

VEGAN FINNISH BROWNIES (makes one oven tray, about 20 pieces)

200 g non-dairy margarine

400 ml brown sugar

150 ml soy yoghurt

1 pinch (5 ml) vanilla powder (or 2 ts vanilla sugar)

700 ml wheat flour

(125 g dark chocolate, cut into small chunks)

2 ts baking powder

1 ts baking soda

5 tbs cocoa powder

350 ml oat milk (also other non-dairy drinks will do)

Topping:

700 ml confectioners’ sugar (powdered sugar)

6 – 7 tbs coffee

4 tbs cocoa powder

1 pinch (5 ml) vanilla powder (or 2 ts vanilla sugar)

4 tbs non-dairy margarine, melted

Whip first margarine and sugar until fluffy. Add soy yoghurt and mix. Mix dry ingredients together and add into the margarine mixture in few batches in turn of oat milk.

Spread batter onto an oven tray covered with parchment paper and bake in +200 degrees (C) for about 25 minutes. The base is ready, when batter doesn’t stuck into a wooden stick (e.g. tooth pick) inserted into it. Remove from the tray (leave parchment paper) and let cool down to room temperature.

Measure confectioners’ sugar into a bowl. Add boiled coffee and mix well. Mix together cocoa and vanilla powder and add into the sugar mix. There shouldn’t be any big lumps in the topping. In the end, add melted margarine and mix.

Spread topping on top of the base (needs to be completely cooled down) and sprinkle some decorations on top (e.g. nonpareils, different grated nuts, grated chocolate) or leave it like it is. Put the Finnish brownies into the fridge for a while, so the topping becomes firmer. Cut into square pieces and enjoy.

2 comments on “Vegaanit mokkaruudut – Vegan Finnish Brownies

  1. Hei, olen tehnyt jo muutaman kerran tällä ohjeella mokkapaloja ja ah ovat kyllä niin hyviä, että sekaruokaisetkin rakastuivat näihin! Yllättävää oli, että jopa veljeni joka ei koske tikullakaan kasvis/vegaaniruokiin, piti näistä erittäin paljon ja ilmoitti, että syö jatkossakin kyläillessään tekemiäni vegaanileivonnaisia.😀 Nämä ovat ihanan suklaisia, kiitos reseptistä!!!

    • Hei Sara!

      Kiva kuulla, että mokkapalat ovat maistuneet! Myös veljellesi😉 Meilläkin nämä ovat maistuneet kaikille, jotka ovat maistaneet. Ei muuta kuin leipomisintoa!

      Terkuin,
      Nella

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: