2 Comments

Papu-kaalikeitto – Bean Cabbage Soup

DSC_1036

Tänään aamulla näimme ikkunoistamme lumipeitteisen maan. Yön aikana oli taas satanut lunta! Uskomatonta, nyt on jo maaliskuun loppu ja kevät ei ole vieläkään päässyt kunnolla alkamaan! Tämä talvi on kestänyt todella kauan, aurinko on näyttäytynyt harvinaisen harvoin ja sää on pysynyt kylmänä. Hetkellisesti on ollut ajoittain lämpimämpää, sen vuoksi kevätkukat nousivat jo ja puiden oksat ovat alkaneet vihertämään. Kyllähän täällä siis yleensä jo maaliskuussa on ollut ihanan lämpimiä ja aurinkoisia kevätpäiviä. Niitä odotellessa…

This morning we saw a snow covered ground through our windows. It had snowed again during the night! Unbelievable, it’s already the end of March and spring hasn’t properly even started yet! This winter has lasted really long, we haven’t seen much of the sun and the weather has stayed cold. Occasionally it has been a bit warmer, that’s why the spring flowers already lifted their heads above the ground and the leaf buds are becoming green. I mean, in March we usually already have wonderful warm and sunny spring days. Something to look forward to…

Koska tänään oli kylmä ja kolean tuulinen sää, sopi siihen loistavasti tämä portugalilainen papu-kaalikeitto, caldo verde. Alkuperäinen resepti löytyy tämän vuoden ensimmäisestä Glorian ruoka&viini -lehdestä ja ajattelin sen nähtyäni, että tuon on pakko olla hyvää. Ja kyllä keitto kaikki odotukset täytti, jopa ylitti. Aivan ihanan makuista, nopea ja helppo tehdä! Au pairimmekin sanoi, että hän ei ole koskaan ollut mikään papujen ja kaalin suuri fani, mutta tämä keitto oli kyllä todella hyvää. Tyttäremme mielestä parasta keitossa oli valkosipulinen liemi ja makkarat 🙂 Käytin keitossa täältä saatavia Wheatyn Chorizo Spacebar makkaroita.

As today was a cold and windy day, this Portuguese bean cabbage soup, caldo verde, suited it perfectly. The original recipe can be found in this year’s first issue of Glorian ruoka&viini (a Finnish food magazine) and when I saw it I thought to myself this must be good. And the soup fulfilled all expectations, even exceeded. Wonderful taste, quick and easy to make! Our au pair said that she has never been a big fan of beans and cabbage, but this soup was really tasty. Our Daughter liked the garlicky broth and sausages the best 🙂 In the soup I used Chorizo Spacebar from Wheaty, which are available here.

IMG_0440

PAPU-KAALIKEITTO (4 annosta)

1 salottisipuli

3 valkosipulinkynttä

1 rkl oliiviöljyä

1 l kasvislientä

n. 100 – 150 g vegaania chorizomakkaraa

1 tlk (à 400 g) isoja valkoisia papuja

150 g savoijinkaalia eli kurttukaalia

rouhittua mustapippuria myllystä

suolaa (tarvittaessa)

Yrttiöljy

runsas kourallinen lehtipersiljaa

runsas kourallinen basilikaa

oliiviöljyä

ripaus suolaa

Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää hienonnetut sipulit. Kuullota hetki, n. 2-3 minuuttia. Lisää kasvisliemi ja kuumenna kiehuvaksi.

Viipaloi chorizomakkarat. Paahda makkaroita kuumassa paistinpannussa (ilman öljyä) n. 2-3 minuuttia. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Lisää valutetut pavut, suikaloitu kaali ja makkaraviipaleet kattilaan. Anna kiehua matalalla keskilämmöllä n. 5 minuuttia. Tarkista liemen maku ja mausta mustapippurilla. Lisää tarvittaessa suolaa.

Riivi ja hienonna yrtit ja sekoita ne sauvasekoittimella oliiviöljyn kanssa. Lisää öljyä sen verran, että yrttiöljy on sopivan juoksevaa. Mausta ripauksella suolaa.

Tarjoa keitto yrttiöljyn ja tuoreen leivän kanssa.

DSC_1037

BEAN CABBAGE SOUP (serves 4)

1 shallot

3 garlic cloves

1 tbs olive oil

1 liter of vegetable broth

approx. 100 – 150 g vegan chorizo sausage

1 can (à 400 g) big white beans

150 g Savoy cabbage

black pepper from a pepper mill

salt (if needed)

Herb oil

generous handful of flat-leaved parsley

generous handful of basil

olive oil

pinch of salt

Peel and chop onions. Heat olive oil in a pan and add chopped onions. Sauté for a moment, about 2-3 minutes. Add vegetable broth and bring to boil.

Slice chorizo sausages. Roast sausages on a hot frying pan (without oil) for about 2-3 minutes. Cut cabbage into thin slices. Add drained beans, sliced cabbage and sausage into the pan. Let boil on low medium heat for about 5 minutes. Check the taste of broth and season with black pepper. Add salt, if needed.

Chop the herbs and mix them with some olive oil. Use an immersion blender to make the mixture smoother. Add olive oil until the consistency is liquid enough. Season with a pinch of salt.

Serve the soup with herb oil and fresh bread.

2 comments on “Papu-kaalikeitto – Bean Cabbage Soup

 1. Sekä kurttukaalikeitto että juureslastut näyttävät herkulliselta! Kurttukaali onkin minulle uusi tuttavuus ja ihanan makuinen sellainen- kaali joka maistuu mukavan laimealle ja kirpsakalle, muihin kaaleihin verrattuna miellyttävin tuttavuus. Mutta, läksin kysymään että mistä saa ostettua meillä päin tuota vegaani chorinzoa? t.Tanja

  • Moikka Tanja!

   Tiedänkin, että löysit jo vegaanichorizoa 🙂 Mutta muillekin kiinnostuneille tiedoksi, että sitä voi etsiä luontaistuotekaupoista (esim. Alnatura, Basic) täällä Saksassa. Ja (vegaani)nettikaupoista tietenkin.

   Terkuin,
   Nella

   PS. Laitapa tännekin palautetta keitosta, kiitos 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: