Leave a comment

Juureslastut – Root Vegetable Chips

Jääkaappimme kätköistä löytyi viime viikon lopulla muutamia pieniä punajuuria, keltajuuria, palsternakkoja ja lisäksi porkkanoita (niitä sieltä löytyy aina), jotka olivat jo elinkaarensa loppupäässä. Päätin tehdä niistä juureslastuja eli kotitekoisia sipsejä. Käyttämäni juurekset olivat kooltaan pieniä, joten kuivuessaan lastut pienenivät pienenemistään. Mutta maut olivat kohdallaan ja sehän se on pääasia. Seuraavalla kerralla valitsen kyllä hieman suurempikokoisia yksilöitä.

I found some small beetroots, yellow beets, parsnips, and carrots (which we always have) in our fridge, that were already approaching the end of their life cycle. So I decided to make some root vegetable chips. The root vegetables that I used were small in size, so when they dried, they became smaller and smaller. But the taste was there and that’s the main thing. Though next time I will choose a bit bigger ones.

Siinä juureksia kuoriessa ja leikatessa en voinut muuta kuin ihailla niiden värien kauneutta, joita Luontoäiti meille tarjoaa. Toivottavasti se välittyy myös näistä kuvista. Huokailin ihastuksesta, kuinka juuresten kuorten alta esiintulleet oranssi, valkoinen, keltainen ja punainen (josta en muistanut ottaa kuvaa…) olivat todella intensiivisiä ja jotka omalta osaltaan tarjosivat silmänruokaa kokatessa. Elämän pieniä suuria ihmeitä!😉

As I peeled and sliced the root vegetables, I was mesmerized by the beauty of colours that Mother Nature offers us. I hope you can see it from the pictures. I was sighing in admiration how the orange, white, yellow, and red (I forgot to take a picture of that…) were so intensive and offered a feast for the eyes as I was cooking. Small big wonders of life!😉

DSC_1030

JUURESLASTUT

250 g porkkanoita

200 g palsternakkaa

400 g punajuuria

350 g keltajuuria

noin 0,6 dl rypsiöljyä

suolaa

Kuori juurekset ja leikkaa kaikki ohuiksi lastuiksi (pidä kasvikset erillä toisistaan). Itse käytin ns. mandoliinia, mutta helpoiten leikkaaminen kävisi sähköisesti, esimerkiksi monitoimikoneen vihannesleikkurilla. Jos et omista ns. mandoliinia, voit kokeilla myös kuorimisveistä, tosin kovempia juureksia (esim. punajuurta) voi olla hankala siivuttaa sillä. Puna- ja keltajuuria leikattaessa on syytä suojata kädet muovihanskoilla, muuten iho värjäytyy.

Taputtele juuresviipaleet kuiviksi talouspaperin avulla. Palsternakka sopii hyvin kuivattavaksi, koska sen kuiva-ainepitoisuus on suuri. Taputtele puna- ja keltajuurisiivuja huolellisesti, koska ne ovat mehukkaita.

Nosta ohuet juuresviipaleet kukin juures erikseen kulhoihin ja valuta joukkoon tilkka öljyä. Kääntele, jotta öljy sekoittuu tasaisesti.

Levitä juureslastut leivinpaperoiduille pelleille niin, että viipaleita ei ole päällekkäin. Kiertoilmauuniin voit laittaa samalla kertaa useamman pellillisen.

IMG_0430

IMG_0431

IMG_0434

Paista juuresviipaleita +220-asteisessa uunissa (kiertoilmauunissa n. +200, kunnes reunat hieman käpristyvät ja ruskistuvat. Palsternakka kuivuu nopeimmin, noin 10 minuutissa, porkkana vie hiukan kauemmin (viipaleen kokokin vaikuttaa). Puna- ja keltajuuri vaativat n. 15 minuuttia. Tarkista lastujen tilaa säännöllisesti, jotta ne eivät pala.

Uunista ottamisen jälkeen mausta lastut ripauksella suolaa ja anna niiden kuivua vielä huoneenlämmössä ainakin vuorokauden ajan leivinpapereiden päälle levitettyinä. Jos lastut ovat pehmenneet huoneenlämmössä (riippuu ilmankosteudesta), laita ne vielä uuniin +75 – 100 asteeseen n. 20 – 30 minuutiksi tai kunnes ovat kuivuneet kunnolla.

Siirrä lastut mieluiten paperipusseihin ja tarjoa sellaisinaan naposteltaviksi.

DSC_1032

ROOT VEGETABLE CHIPS

250 g carrots

200 g parsnips

400 g beetroots

350 g yellow beets

approx. 60 ml canola oil

salt

Peel roots vegetables and cut into thin chips (keep them apart). I used a mandoline slicer, but the easiest way is to cut them with food processor’s vegetable slicer. If you don’t own a mandoline slicer, you can also try a vegetable peeler, although it might be hard to slice harder root vegetables e.g. beetroot or yellow beet with it. You should cover your hands with plastic gloves while peeling and slicing beetroots and yellow beets, otherwise your get colour on your skin.

Pad root vegetable slices dry with e.g. kitchen roll. Parsnip is well suited for drying, because it has a high percentage of dry matter content. Dry beetroot and yellow beet slices carefully, as they are very juicy.

Put slices (all root vegetable slices separately) into bowls and pour a bit of oil on top. Mix so the oil spreads evenly.

Spread slices on top of baking trays covered with parchment papers so that the slices are not on top of each other. Into a fan assisted oven you can put many baking trays at the same time.

IMG_0430

IMG_0431

IMG_0434

Cook slices in +220 degrees (C) until the edges wrinkle a bit and become brown (in fan assisted oven +200 degrees (C)). Parsnips dry fastest, in about 10 minutes, carrots will take a bit longer (depends on the sizes of the slices too). Beetroot and yellow beet slices need about 15 minutes. Check the slices regularly so they won’t burn.

After you have taken the slices from the oven, add a pinch of salt and let them dry on top of parchment papers in room temperature for at least another 24 hours. If the slices become soft in room temperature (depends on the humidity), put them back into the oven in +75 – 100 degrees (C) for about 20 – 30 minutes or until they are completely dry and crispy.

Store chips preferably into paper bags and enjoy as such.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: