Leave a comment

Omena-inkivääri-kanelihillo – Apple, Ginger and Cinnamon Jam

Viime viikon Alnaturan “löytöpusseista” paljastui muun muassa n. 3 kiloa omenoita. Niinpä päätin tehdä taas satsin hilloa. Tällä kertaa päätin kokeilla miten omena, inkivääri ja kaneli sopivat yhteen. Ja niitä raikastamaan myös muutama sitruuna. Ja täytyy sanoa, että olen lopputulokseen tyytyväinen. Inkivääri antaa pientä väkevää/mausteista potkua omenan makeudelle, jota kaneli mukavasti myös omalta osaltaan pyöristää. Ja sitruuna kruunaa raikkaudellaan kokonaisuuden. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen yhdistelmä!

Last week’s “surprise” bags from Alnatura included amongst other things about 3 kilos of apples. So I decided to make some jam. This time I wanted to try out how apple, ginger, and cinnamon go together. And to add a couple of lemons to give some freshness. And I have to say that I’m pleased with the result. Ginger gives a bit of a spicy kick to the sweetness of the apple, which cinnamon rounds up nicely. And lemon crowns the jam with its freshness. Definitely a combination worth trying!

25.03.2013: Jaahas, huomasin tämän reseptin menneen online ilman, että niin oli tarkoitettu… Eli englannin kielinen resepti puuttui kokonaan. Tässä myös se🙂 Reseptissä käytettyä omenapektiiniä löytyy joistain apteekeista ja luontaistuotekaupoista. Ja varmasti myös nettikaupoista. Se siis tekee hillosta hieman paksumpaa.

25.03.2013: Oops, I noticed that this recipe had gone online, although it shouldn’t have yet… So the English version wasn’t there yet, but here it is now🙂 Honestly, I don’t know where you can get the apple pectin used in the recipe, but I assume you can order it at least online (in Finland, where I actually bought mine, you can get it in some pharmacies and natural stores). It thickens the jam.

DSC_1028

OMENA-INKIVÄÄRI-KANELIHILLO (n. 2 litraa valmista hilloa)

2,5 kg omenoita (itse käytin tässä lajikkeita sekaisin, oli pehmeämpiä sekä kiinteämpi maltoisia omppuja)

5 sitruunan mehu ja kuori (käytä ilman muuta luomusitruunoita!)

80 g tuoretta inkivääriä

600 g ruskeaa ruokosokeria

1,5 tl kanelia

2 1/2 tl omenapektiiniä

Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat peukalonpään kokoisiksi paloiksi ja laita suureen kattilaan. Raasta sitruunoiden kuori. Tämän jälkeen halkaise ja purista mehut puolikkaista sitruspuristimella. Lisää mehu kattilaan. Keitä omenoita n. 5 minuuttia keskilämmöllä, tämän jälkeen vähennä lämpöä hieman ja anna keittyä 20-30 minuuttia. Sekoita omenoita usein ja muussaa paloja keittämisen lopussa joko puulusikalla tai perunasurvimella.

IMG_0424

Kuori ja raasta tuore inkivääri. Kun omenat ovat pehmeitä, lisää sokeri, raastettu inkivääri, kaneli ja omenapektiini. Anna kiehua keskilämmöllä n. 10 minuuttia. Tässä vaiheessa hillo roiskuu helposti, joten ole varovainen. Voit esim. peittää kattilan kannella, jolloin roiskeet jäävät kanteen. Muista kuitenkin sekoittaa hilloa usein.

IMG_0427

Ota kattila pois liedeltä ja lisää viimeisenä raastettu sitruunan kuori. Sekoita hyvin ja anna hillon jäähtyä hetki (n. 10 minuuttia). Kaada hillo sen jälkeen puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje kannet. Hillot säilyvät paremmin, jos säilöt ne steriloituihin eli keitettyihin tai uunissa kuumennettuihin lasipurkkeihin (muista käsitellä myös kannet). Säilytä hillopurkkeja viileässä ja nauti esim. lettujen, pannukakun tai leivän päällä.

Vinkkejä lasipurkkien sterilointiin:

– Pientä hillomäärää tehtäessä lasipurkit voi kuumentaa mikrossa. Täytä ne vedellä ja kuumenna täydellä teholla, kunnes vesi purkeissa kiehuu. Upota kannet vesikattilaan ja kiehauta.

– Helppo tapa valmistella purkit ja kannet säilöntäkuntoon on pestä ne kuumalla ohjelmalla astianpesukoneessa, jolloin ne ovat kuumia ja heti käyttövalmiita.

– Perinteinen tapa suuria hillomääriä varten on kääräistä lasipurkkien ympärille suuaukkoa lukuun ottamatta sanomalehtiä ja laittaa purkit 100–125-asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi. Kannet voit kiehauttaa vesikattilassa.

——————————————————————————————————————-

APPLE, GINGER AND CINNAMON JAM (makes about 2 litres of jam)

2,5 kilos of apples (I used different varieties mixed together, there were apples with softer and firmer pulp)

juice and zest of 5 lemons (definitely organic ones!)

80 g fresh ginger

600 g brown sugar

1 1/2 ts ground cinnamon

2 1/2 ts apple pectin

Peel apples and take out the seedcases. Cut apples and put them into a big pan. Grate the zest of lemons. Then cut them into halves and squeeze out the juices. Add juice into the pan. Cook apples for about 5 minutes on medium heat, then turn down the heat a bit and let cook for 20-30 minutes. Stir apples frequently and mash the pieces in the end of cooking with a wooden spoon or potato masher.

IMG_0424

Peel and grate fresh ginger. When apples are soft, add sugar, grated ginger, ground cinnamon, and apple pectin. Let boil on medium heat for about 10 minutes. At this stage the jam splashes easily, so be careful. You can cover the pan with lid, so the splashes are caught by the lid. Remember to stir the jam frequently.

IMG_0427

Remove pan from the stove and add lemon zest. Mix well and let the jam cool down for a moment (about 10 minutes). Pour it then into clean glass jars and close the lids immediately. The jams survive better, if you preserve them into sterilized glass jars (don’t forget the lids). Store in a cool place and enjoy with e.g. thin pancakes, pancake or on a bread.

Tips for sterilizing glass jars:

– When you’re making a small amount of jam, you can heat the glass jars in the microwave oven. Fill the jars with water and heat them with full power as long as the water starts boiling. Pour the water away and let the jars dry. Put the lids into a small saucepan with water and boil for a moment.

– An easy way to prepare the jars and lids for preserving is to wash them in a dishwasher (high temperature program). When the program is finished, the jars are hot, dry and ready to be used.

– A traditional way when making a large amount of jams is to wrap some newspaper around the jars (except the mouth) and to put them into the oven (+100-125 degrees C) for about 15 minutes. You can put the lids into the oven too or boil them in water in a small saucepan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: