Leave a comment

Keväinen salaatti – Spring Salad

DSC_0983

Kevät on tullut🙂 Mittari kohosi tänään yli +10 asteeseen, aurinko paistaa, linnut laulavat ja kevätkukat nostavat päätään mullan alta. Vielä viime viikolla olleista lumikinoksista on maassa jäljellä vain pienet valkoiset läntit. Siitäpä innostuneena päätin tehdä lounaaksi viimeisimmässä Glorian ruoka & viini -lehdessä olevan salaatin, tosin omaan makuuni muunneltuna.

Spring has come🙂 The temperature went above +10 degrees today, the sun is shining, the birds are singing and spring flowers are lifting their heads from the ground. Small white spots on the ground are the only things that remind us of the big piles of snow that we still had last week. Inspired by that, I decided to make a salad for lunch. The original recipe is in the latest issue of a Finnish food magazine (Glorian ruoka & viini), though I modified it more to my own taste.

KEVÄINEN SALAATTI

1/2 jäävuorisalaatin kerä

1/2 pkt rucolaa (n. 50 g)

250 g kirsikkatomaatteja

1/4 sipuli (voit käyttää myös kevätsipulia)

1 pieni fenkoli

1 – 2 porkkanaa

1 kypsä avokado

30 – 50 g pinjansiemeniä (halutessasi)

Salaatinkastike:

1/2 valkosipulinkynsi

1/2 rkl vaaleaa balsamicoa

1 1/2 – 2 rkl neitsytoliiviöljyä

1/2 tl sormisuolaa (esim. Maldon)

Pese ja kuivaa salaatit. Murra jäävuorisalaatti käsin kulhoon. Lisää rucola (voit halutessasi repiä lehtiä pienemmäksi). Leikkaa kirsikkatomaatit puoliksi. Kuori sipuli ja leikkaa neljännes ohuiksi suikaleiksi. Viipaloi fenkoli hyvin ohuiksi viipaleiksi. Kuori porkkanat ja vuole ne perunankuorimisveitsellä lastuiksi. Lisää ainekset kulhoon.

Halkaise avokado, poista kivi ja ota lusikalla paloja. Lisää kulhoon. Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla hetki kunnes ne saavat hieman väriä ja niistä lähtee ihana tuoksu. Älä polta. Lisää siemenet salaattiin. Nostele salaatti sekaisin varovasti.

Sekoita erillisessä pienessä kulhossa vaalea balsamico ja neitsytoliiviöljy. Silppua puolikas valkosipulinkynsi ja lisää kastikkeeseen. Lisää lopuksi sormisuola ja sekoita. Maista ja säädä maut kohdalleen tarvittaessa. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita varovasti nostelemalla.

DSC_0981

SPRING SALAD

1/2 head of iceberg lettuce

approx. 50 g rocket salad (arugula)

250 g cherry tomatoes

1/4 onion (you can also use scallions, i.e. spring onions)

1 small fennel

1 – 2 carrots

1 ripe avocado

30 – 50 g pine kernels (optional)

Salad dressing:

1/2 garlic clove

1/2 tbs white balsamic vinegar

1 1/2 – 2 tbs extra virgin olive oil

1/2 ts salt flakes (e.g. Maldon)

Wash and dry iceberg lettuce and rocket salad. Tear iceberg salad with your hands into a bowl and add rocket salad (you can make the leaves smaller by hand). Cut cherry tomatoes into two. Peel onion and cut a fourth into thin slices. Cut fennel into very thin slices. Peel carrots and carve them into chips with a potato peeler. Add ingredients into the bowl.

Cut avocado into two halves, remove the stone and take pieces with a spoon. Add avocado pieces into the bowl. Roast pine kernels on a dry (without oil) frying pan until they become a bit brown and you can smell them. Don’t burn them. Add kernels into the salad. Mix the salad carefully.

In a separate small bowl, mix white balsamic vinegar and extra virgin olive oil. Crush half garlic clove and add into the dressing. Add salt flakes and mix. Taste and adjust the taste if needed. Pour dressing on top of the salad and lift carefully to coat.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: